Најновији чланци на покретној траци:

петак, 8. јул 2011.

ДРЖАВНИ СЛУЖБЕНИК ИМА ПРАВО НА РАВНОПРАВНОСТ И ЈЕДНАКОСТ ПРЕД ЗАКОНОМ

З А П И С Н И К

САСТАВЉЕН У ПОВЕРЕНИШТВУ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' ДАНА 08.07.2011. ГОДИНЕ У ПРЕДМЕТУ СИНДИКАЛНЕ АКТИВНОСТИ ВЕЗАНЕ ОКО РЕШАВАЊА СТАМБЕНИХ ПОТРЕБА ПОРЕСКИХ СЛУЖБЕНИКА.

Присутни: Главни повереник Зоран Михаилов Писковић, чланови и симпатизери неки лично, а неки телефонским путем.

Ток и садржај извршених синдикалних радњи и датих изјава:

На предлог Главног повереника Зорана Михаиловог Писковића једногласно је усвојен следећи:

ДНЕВНИ РЕД:

1. ПРИМЕНА УРЕДБЕ О РЕШАВАЊУ СТАМБЕНИХ ПОТРЕБА ИЗАБРАНИХ, ПОСТАВЉЕНИХ И ЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА КОД КОРИСНИКА СРЕДСТАВА У ДРЖАВНОЈ СВОЈИНИ (''СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РС'' БР. 102/2010-  у даљем тексту -УРЕДБА)

2. Разно-текућа питања

Главни повереник Зоран Михаилов Писковић је присутне обавестио да је током текуће недеље од дана 04.07.2011.-08.07.2011. године трагао за одговором на питање запослених, које је гласило: ''Када ће се озбиљније приступити решавању стамбених потреба запослених?''.

НЕЗВАНИЧНИ ОДГОВОР НА ДАН 08.07.2011. ГОДИНЕ ЈЕ СЛЕДЕЋИ: 

''НИШТА НИЈЕ ЈАСНО НИ ИЗВЕСНО У МАТЕРИЈИ РЕШАВАЊА СТАМБЕНИХ ПОТРЕБА ЗАПОСЛЕНИХ У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ!''.

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

Зоран Михаилов Писковић је рекао присутнима да је током текуће недеље био код више утицајних и ауторитарних људи и да је о предметној ствари водио разговоре. Том приликом је имао проблем јер су саговорници упорно ћутали да му било шта о предметној ствари кажу. Критиковали су га због ангажмана овог синдиката по предметном питању. Тада ми је речено да ми нисмо ''респектабилна снага радништва'' и да се то нас не тиче. Оградио сам се од оваквих ''непријатних тврдњи'' и упозорио сам их да је ово ПОВЕРЕНИШТВО ''канцеларија социјалног партнера Републике Србије'', а тај социјални партнер се зове УГС ''НЕЗАВИСНОСТ'', и да ову чињеницу морају респектовати!

Дакле од самих учесника унутар ''куће'' ништа одређено нисам могао сазнати, већ сам морао слушати њихове монологе шта ми треба да радимо, а шта не. Па то је стварно невероватно, ''да ненаклоњени'' овом синдикату нама држе лекције шта ми треба да радимо. Као да ми то не знамо!

Када сам схватио да нам је овакав начин рада немогућ, обратио сам се утицајним људима у ''ширем окружењу'' и од њих сам сазнао за врло тешку ситуацију која се тиче решавања стамбених потреба пореских службеника и намештеника.


Први учесник на напред наведено излагање је истакао: ''Важно је да имамо Систематизована радна места ради решавања стамбених питања, да су иста попуњена са више лица, али од станова ништа? Ово је стварно тешка противречност!''

Други симпатизер у вези овога је додао: ''Имамо и некакву Стамбену комисију, али не примећујем да било шта ради. Дуже времена обилазим ''Огласну таблу Централе'', али никаквих огласа нема од стране Стамбене комисије!!!''

Трећи учесник је скренуо пажњу на неуставност одредаба члана 6. ст. 4 Уредбе као и у вези исте и одредбе члана 40. став 1. и 2. поменуте Уредбе.

Четврта учесница је огорчено износила своју тешку ситуацију. Плата јој је око 35.000 динара-средња спрема. Сама је. Газда тражи за собу 200 еура. Заплакала се говорећи:'' Видите шта једем!'' и показала нам је буђаву-зелену кору хлеба…Потом је говорила о лековима које треба да пије, да је боса, да носи усред лета зимске ципеле…..Једва смо је смирили, али смо били сви свесни да та беда и даље ће да прати ову нашу симпатизерку…..као и све нас......

Потом се о тој тешкој стамбеној ситуацији запослених у Пореској управи озбиљно повела дискусија и
 присутни су једногласно донели следећи

СИНДИКАЛНИ ЗАКЉУЧАК

1. ПОДРЖАВАЈУ СЕ СВЕ ДОСАДАШЊЕ АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' У МАТЕРИЈИ РАДА НА РЕШАВАЊУ СТАМБЕНИХ ПОТРЕБА ЗАПОСЛЕНИХ У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ УЗ ПРЕПОРУКУ ЛОБИРАЊА КОД НАДЛЕЖНИХ УТИЦАЈНИХ СЛУЖБИ РАДИ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ИСТИНЕ У ВЕЗИ ПРЕДМЕТНОГ ПИТАЊА.

2. ПОД ХИТНО УПУТИТИ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СЛЕДЕЋИ ДОПИС:

''Поштована Извршна власти Републике Србије,

ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ- Господину Мирку Цветковићу,

I. Приметили смо да је одредба члана 6. став 4. Уредбе о решавању стамбених потреба изабраних, постављених и запослених лица код корисника средстава у државној својини (''Службени гласник РС'' бр. 102/2010) НЕСАГЛАСНА УСТАВУ СРБИЈЕ И ТО:

 Члану 19. Устава по коме:
''Јемства неотуђивих људских и мањинских права у Уставу служе очувању људског достојанства и остварењу пуне слободе и једнакости сваког појединца у праведном, отвореном и демократском друштву, заснованом на начелу владавине права''.

Стога предлажемо да се изврши измена и допуна горе наведене по нама неуставног члана 6. став 4 Уредбе тако што ће иста гласити:

''ЗАПОСЛЕНА ЛИЦА ИЗ ЧЛАНА 1. УРЕДБЕ КОЈА ИМАЈУ СТАТУС ОВЛАШЋЕНИХ СЛУЖБЕНИХ ЛИЦА, МОГУ РЕШАВАТИ СТАМБЕНЕ ПОТРЕБЕ И КУПОВИНОМ СТАНА''.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Из напред изнетог јасно је да су приликом доношења и примене Уредбе доведена у повлашћени положај лица ближе наведена у поменутом члану 6. став 4. Уредбе у односу на остала службена лица која врше службена овлашћења. То није могуће са аспекта горе цитираног члана 19. Устава Србије који гарантује свим државним службеницима ЈЕДНАКОСТ У ПРАВИМА.

СТОГА СЕ ТРАЖИ ДА СЕ УСПОСТАВИ ЈЕДНАКОСТ СВИХ ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА У ОДНОСУ НА ПРАВО ОТКУПА СТАНОВА БЕЗ ОБЗИРА У КОМ МИНИСТАРСТВУ РАДЕ, ОДНОСНО У КОМ СУ ТУЖИЛАШТВУ И АГЕНЦИЈИ РАДНО АНГАЖОВАНИ

II. Исто тако скреће се пажња Влади Републике Србије-Господину Мирку Цветковићу на одредбу члана 41. став 3. Уредбе која у себи садржи девизну клаузулу, што није у сагласности са важећим Законима Србије. Због тога се предлаже да одредба

Члана 41. став 3. Уредбе буде измењена и да гласи:

''Купопродајна цена стана се исказује у динарима на дан утврђивања куповине стана, уз увећање раста цена на мало на дан плаћања стана.''

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Није потребно подсећати да Влада Републике Србије и личним примером и сопственим правним актима увек и на сваком месту мора штитити ауторитет динара, што је свима и те како познато. Стога смо предложили и ову измену ''антидинарске'' клаузуле у члану 41. став 3. Уредбе.

Након доношења горе цитираних синдикалних закључака одлучено је да председник Синдиката пореске управе ''Независност'' Зоран Михаилов Писковић организује доставу напред наведених ставова Влади Републике Србије и осталим утицајним адресама.

Записник је прочитан телефонским путем као и лично присутнима и на исти нема примедби.

С поштовањем,

СЕЋАЈУЋИ СЕ САВЕТА:

PAULUS APOSTOLUS: ’’OMNIA VESTRA IN CARITATE FIANT.’’- I COR 16/14 и
-’’GRATIA DOMINI IESU CHRISTI ET CARITAS DEI ET COMMUNICATIO SANCTI SPIRITUS CUM OMNIBUS VOBIS.''- II COR 13/13

Главни повереник,
Зоран Михаилов Писковић с.р.

Достава извршена Интернет везом
press@poreskauprava.gov.rs


                                                           Е Д И Т О Р

Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 -Главни повереник- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL ahttp://proglas.blogspot.com/ или посредством линка http://www.gsupipnezavisnost.org.rs/ TJ. www.sindikatporeske

Наш Си./Бр. Сл. од 08.07.2011. Године

Poverenik Sindikata Poreske uprave Nezavisnost Zoran Pisković:
Sindikat Poreske uprave Nezavisnost poverenik Zoran Pisković: Obaveštenje

ЕВО НЕКОЛИКО ИЛУСТРАЦИЈА НА ТЕМУ ВЕЧНЕ ДИСКУСИЈЕ О РАВНОПРАВНОСТИ И ЈЕДНАКОСТИ У ПРАВДИ ВЕЧНЕ ИСТИНЕ






0 коментара:

Постави коментар