Најновији чланци на покретној траци:

среда, 31. октобар 2012.

REFORMA PORESKE UPRAVE U SUTONU SNDIKLIZMA I NESTANKU PROFESIONALNOG KARIJERIZMA

















УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД
 Sindikat Poreske uprave Centrala Beograd-USS

ЧЛАНСТВУ, СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА, СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ И ИНТЕРНЕТ ЈАВНОСТИ СРБИЈЕ


НАСЛОВ: REFORMA PORESKE UPRAVE U SUTONU SNDIKLIZMA I NESTANKU PROFESIONALNOG KARIJERIZMA

ЗДРАВО!

Поштоване колеге и колегинице Пореске управе,

Данас 31.10.2012. године звали су ме неки чланови Синдиката Пореске управе-УСС и питали ме зашто Наш Синдикат не износи синдикалне ставове у вези ''Реформе Пореске управе'' која је у току, те став овога Синдиката о Кадровско-Пословодном конкурсу у Пореској управи који се данас закључује. Тражена је и оцена синдикалне сцене у Пореској управи!

АНАЛИТИЧКИ КОМЕНТАР-ОДГОВОР

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић као Синдикат дугог памћења констатује да су недавно обелодањене визије развоја и реформе Пореске управе перманентно у оптицају…..Ништа то није ново…..Те реформаторе који махом никада нису били порезници слушамо барем 30 година уназад. Порезници су постојали, постоје и постојаће до свршетка века. Како ће нас звати, где ће нас стрпати, то је небитно….Знамо да нас порески обвезници не воле, би да нас укину, али од тога ништа….Схватите Људи већ једном ову истину….Комунисти су током НОБ-а обећавали ''укидање пореза'', а њих ево и данас на снази. Ово је универзална истина коју нико не може укинути!

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић су у малој недоумици по којој се само и поново понављамо само- Пореске управа ставља на ''реформски операциони сто''. У оквиру Министарства финансија и привреде Србије постоје и многе друге финансијске Управе нпр. Царина, Трезор, као и само Министарство у ужем смислу, али ту се никакве реформе не спомињу….Нико не спомиње нпр. Реформу Царинске управе Србије и то годинама, али за ''реформске операције'' зна се ко је ту-Стално и вечито Пореска управа. Овај Синдикат се пита зашто је то тако и докле ће то тако?

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић прижељкују време када ће и Пореска управа бити напокон поштеђена ''вечитих реформација реформи '' као што су заштићене од тих ''ренесанса'' Управа царине, Трезор, Управа за дуван, Управа за спречавање прања новца…као и само Министарство финансија у ужем смислу и напокон се оставе СрБски порезници да почну да се баве порезима….

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић констатују тренутну велику узнемиреност међу порезницима Србије ''реформским јуришем спаситеља'' и питају се када ће се коначно порезници са вишедеценијским искуством коначно о било чему питати, што би требало да буде по логици ствари…..

Што се тиче тренутног Кадровско-пословодног Конкурса који се на Лучиндан 31.10.2012. године ''закључује'' УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД имају само једно питање: ''Зашто и у Полицијској, Војној, Царинској управи'' овакви конкурси нису расписани, већ само у Пореској управи. Зашто за место Старешине органа нпр. ''за радно место активног генерала'' у Војсци и полицији нема конкурса где би се могло изабрати и лице које није служило војску нити је радило у полицији. Тренутни конкурс у Пореској управи је апсолутно ''анти-перспективан'' за порезнике Србије, јер исти, по основу рада и радног пореског стажа никад не могу постати руководиоци у Пореској управи. О објективности самог Конкурсног процеса у Пореској управи тек ћемо се моћи изјаснити у будућности….

            Такозвани ''Већинско-репрезентативни'' Синдикат Пореске управе на свом Сајту само ''кука, запомаже и рони сузе'' и ништа конкретно не предузима. Питамо се, да ли и може било шта да учини? Евидентна њихова очигледна ''немоћ'' илуструје и обелодањује Њихову стварну и реалну нерепрезентативност и маргиналност. Ова тема је толико већ истрошена и ''ижвакана'' на овом БЛОГУ  да не завређује да се о њој уопште било шта више и пише……

Иначе УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД по овом питању не може ништа учинити, јер је радничко-порезничка свест толико закржљала и преплашена да се са таквим ''страшљивцима и паничарима'' ама баш ништа не може учинити. Знају то добро ''Партнери'' и зато с правом испољавају незаинтересованост за ''жалопојке, јауке и лелек'' тзв. ''Синдикалне елите једног и јединог репрезентативног синдиката Пореске управе''. У овом понашању ''Партнера'' видимо само њихову Макијавелистичку истину, теорију и праксу, што је логично и оправдано…..Има ту и тамо, још по неког ''хероја'' међу нама порезницима, али њихов лик је лик Сервантесовог Дон Кихота, пошто они воде само њима знану борбу и упорно и презриво одбијају да приступе нама, УЈЕДИЊЕНИМ СИНДИКАТИМА СРБИЈЕ-СИНДИКАТУ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД, који покушавамо да консолидујемо и организујемо финансе Србије у аутентичну ''интересно-професионалну снагу и корпус'', али не вреди….И стога УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД само могу констатовати немоћ и банкротство СИНДИКАЛИЗМА у Пореској управи….Но банкротство је нормалан процес, јер ће се догодити ''васкрсење'' У то смо сигурни! Када ће то бити, то не знамо, али ће се кад тад десити….

С поштовањем, свако добро и здрави били,

БЕОГРАД, ДАНА 31.10.2012. године


УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ
-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД
Београд, ул. Саве Машковића бр.3-5
Повереник-Justitiarius-Justicijar,

Зоран Михаилов Писковић -Београдски с.р.
Еxpert  za javne finansije

Контакт тел.011/3950-619
е-маил: zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs
Internet prezentacija na:http://www.proglas.blogspot.com
DODATAK u produžetku

U nastavku prenosimo tekst koji daje za pravo ovom Sindikatu tačnost njegovih gore navedenih stavova. Međutim, postoji lex specijalis- nedavno izmenjen Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji predmetni konkurs dopušta tako da je tekući konkurs za direktore apsolutno zakonit.
Tekst glasi:

http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=55898

31.10.2012.

Konkurs za nove direktore, dok stari još sede u foteljama poreskih filijala

U sklopu najavljene radikalne reforme Poreske uprave raspisan je konkurs za direktore filijala širom Srbije, iako sadašnji direktori nisu razrešeni dužnosti, što znači da njihova radna mesta nisu upražnjena
Dok u Poreskoj upravi u tome ne vide ništa sporno i objašnjavaju da mora postojati kontinuitet u radu, pravnici upozoravaju da se konkurs može raspisati samo za upražnjeno radno mesto, te da će ovako nastati pravna zbrka u filijalama.
Kontinuitet rada
Kao obrazloženje za ovakav postupak Poreska uprava se poziva na izmene Zakona o poreskom postupku.
- Sadašnji direktori filijala obavljaće tu dužnost sve do okončanja konkursa i odabira kandidata. Rok za podnošenje dokumentacije trajao je do danas. Nakon toga formiraće se konkursne komisije i testirati kandidati. Direktori filijala moraju da ostanu na toj funkciji zato što imaju ovlašćenja i moraju da budu na čelu filijala da bi se održao kontinuitet rada. Ujedno ističemo da svi postojeći direktori filijala i šefovi ekspozitura mogu da konkurišu i ukoliko ispunjavaju uslove budu izabrani - objašnjavaju u Poreskoj upravi.
Elektronske poreske prijave
Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će radikalna reforma Poreske uprave, koja će se sprovoditi naredne dve godine, započeti upravo izborom novih direktora.
- Reforma podrazumeva nabavku jedinstvenog informacionog sistema, uvođenje obaveze da od sredine 2014. svi poreski obveznici predaju elektronske poreske prijave i da računovodstvene službe privrednika nemaju fizički kontakt sa šalterima - naveo je ministar.
Ipak, advokat i bivši sudija Miroslav Todorović napominje da radno mesto za koje se raspisuje konkurs mora da bude slobodno, bilo da je rukovodeće ili ne.
- Bez obzira na to što direktori nisu imenovani ni postavljeni, zakon je jasan. To znači da se svako radno mesto može popunjavati novim ljudima samo ako je upražnjeno. Ovako će nastati pravna zbrka i kadrovska konfuzija, jer će doći novi ljudi, a postojeće će raspoređivati na niža i slabije plaćena radna mesta ili će im naknadno dati otkaze, što nije u redu. U slučaju otkaza, inspekcija rada ima pravo da interveniše - objašnjava Todorović.
Nepoverenje u sistem
On kaže da je trebalo postojeće direktore razrešiti dužnosti i postaviti za v. d. direktora, dok se to mesto ne popuni konkursom.
- Ne dopada mi se ovo što rade, a to je zastupljeno na svim nivoima. Krši se zakon i uvodi se pravna i lična nesigurnost, jer naša država, kakva god da je, ima propise koji potanko regulišu sva ova pitanja. A ako ih sama ne poštuje, nastaje nepoverenje u sistem - zaključuje on.

0 коментара:

Постави коментар