Најновији чланци на покретној траци:

среда, 26. октобар 2011.

JEDINI METOD SMENE KADROVA JESTE DISCIPLINSKI POSTUPAK SINDIKAT PORESKE UPRAVE NEZAVISNOST



З А П И С Н И К

САСТАВЉЕН У ПОВЕРЕНИШТВУ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' ДАНА 26.10.2011. ГОДИНЕ У ПРЕДМЕТУ СИНДИКАЛНЕ АКТИВНОСТИ ВЕЗАНЕ ОКО СЈАЈНОГ И НАДАХНУТОГ НАТПИСА ЈОС-ПУ ''Šta se radi u Poreskoj upravi Srbije? ''

Присутни: Главни повереник Зоран Михаилов Писковић, чланови и симпатизери неки лично, а неки телефонским путем.

Ток и садржај извршених синдикалних радњи и датих изјава:

На предлог Главног повереника Зорана Михаиловог Писковића једногласно је усвојен следећи:

ДНЕВНИ РЕД:

1. ПРИКАЗ НАТПИСА СА САЈТА ЈОС-ПУ ''http://sindikat.it.pu/'' односно http://www.sind-pu.rs/ У КОМЕ ЈЕ ОБЈАВЉЕН СЛЕДЕЋИ НАТПИС ИСКРЕНОСТИ У ПРАВДОЉУБИВОСТИ ПОД НАСЛОВОМ:'' Šta se radi u Poreskoj upravi Srbije?’’

2. Разно-текућа питања

ОПИС РАДА СИНДИКАЛНОГ САБОРА-СКУПА-ЗБОРА

Председник ове Синдикалне подружнице ''НЕЗАВИСНОСТ'' Зоран Михаилов Писковић је изнео присутнима да је у међувремену објављен следећи најновији натпис ''Већинског'' синдиката и он гласи:
''Šta se radi u Poreskoj upravi Srbije?
Pažnja, otvara u novom prozoru.
Beograd, 30.09.2011.


Poštovani poreski službenici i nameštenici,
U Centrali Poreske uprave u toku su “tajne pripreme” na izmeni člana 169.ž Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji kojima bi se strah od gubitka posla i radnog mesta u ovom državnom organu vratio u “zakonski okvir” i učinio realnom opcijom. Ovo predlažu i na tome rade oni isti koji o sebi i dalje misle da su Bogom dani i u našu upravu od Njega poslani, dakle samoproklamovane najpametnije i najumnije glave Poreske uprave (skr. PARADOX), umesto da jednom, konačno, zasuku rukave i počnu da rade na stvaranju uslova u kojima će poreske službenike i nameštenike motivisati i naučiti na bolji kvalitet, produktivnost i efikasnost rada. Ta se grupa odabranihi i sjajnih stručnjaka, koja pripada najbližem okruženju direktora Poreske uprave, grčevito bori i vredno radi na raspirivanju straha od metle kojom bi da pometu neradnike (direktore filijala, šefove ekspozitura, sve zaposlene koji ne slušaju njihov diktat), a time i strah od onoga ko je drži u ruci. U praksi, ti koji bi da “metlaju”, po pravilu su od najgore fele, politicki prevrtači i glasnogovornici, odane sluge svakog režima. Sebe i svoja visoka službenička mesta vole najviše na svetu, za poreske službenike i nameštenike ih “ne bole” baš nešto naročito. Iskreno se nadamo da sam direktor PU, Dragutin Radosavljević, nije povezan sa ovim slučajem, jer bi to značilo da u svojoj saradnji sa Sindikatom nije iskren, te mu ovom prilikom poručujemo da se javno ogradi i stopira ovakav pokušaj prekrajanja najbitnijih zakonskih akata iz poreske materije, bez konsultacija sa Sindikatom, a čije posledice mogu biti nesagledive i to sve zarad ličnog hira usijanih glava, u predizbornoj godini, u zemlji Srbiji.
JOS Poreske uprave će, sa svoje strane, hitno preduzeti sve neophodne mere, kako bi se sprečila još jedna bruka u našoj upravi, i donela sramna, nedemokratska odluka, a o tome vas blagovremeno izvestiti. Vreme straha je iza nas, nećemo dozvoliti bilo kome da nas ponovo vraća u taj mračni period, ma koliko ih bilo i ma kako se zvali. Na ničim izazvane provokacije, postoji samo jedan odgovor poreskih službenika I nameštenika u Srbiji – NE DAMO, I TAČKA!
Prenosimo vam u celosti tekst iz pomenutog člana ZPPPA, čija se izmena planira – crvenom bojom je obeležen izmenjen tekst ovog člana zakona.

PREDLOG

Stupanje na radno mesto rukovodioca unutrašnje jedinice, premeštaj i upućivanje
Član 169ž
(1) Poreskom službeniku koji stupa na radno mesto rukovodioca unutrašnje jedinice određuje se koeficijent utvrđen za zvanje u koje je razvrstano radno mesto rukovodioca te unutrašnje jedinice.
(2) Zbog potreba službe, poreski službenik može biti premešten na drugo radno mesto, u skladu sa njegovom stručnom spremom i radnim sposobnostima, u istoj ili drugoj organizacionoj jedinici Poreske uprave, u istom ili drugom mestu rada, u istoj ili drugoj funkciji, u skladu sa propisima kojima se uređuju prava i dužnosti državnih službenika i nameštenika i opštim propisima o radu.
(3) Prilikom premeštaja sa radnog mesta koje je razvrstano u određeno zvanje u osnovnim funkcijama na radno mesto koje je razvrstano u određeno zvanje u ostalim funkcijama, pod odgovarajućim radnim mestom podrazumeva se da radno mesto razvrstano u najviše zvanje u osnovnoj funkciji odgovara radnom mestu razvrstanom u najviše zvanje u ostalim funkcijama i obrnuto, tako da zvanju glavnog poreskog savetnika odgovara zvanje samostalnog poreskog savetnika; zvanju samostalnog poreskog inspektora i višeg poreskog inspektora I odgovara zvanje višeg poreskog savetnika; zvanju višeg poreskog inspektora II i poreskog inspektora I odgovara zvanje poreskog savetnika I; zvanju poreskog inspektora II i poreskog inspektora odgovara zvanje poreskog savetnika; zvanju mlađeg poreskog inspektora odgovara zvanje mlađeg poreskog savetnika.
(4) PORESKI SLUŽBENIK ZBOG POTREBA SLUŽBE, MOŽE BITI RASPOREĐEN, ODNOSNO PREMEŠTEN NA RADNO MESTO KOJE JE RAZVRSTANO U NIŽE ZVANjE, ALI SAMO NEPOSREDNO NIŽE ZVANjE OD ZVANjA NA KOJE JE PRETHODNO BIO RASPOREĐEN.
(5) PORESKI SLUŽBENIK RASPOREĐEN U SKLADU SA STAVOM 4. OVOG ČLANA, OSTVARUJE SVA PRAVA RADNOG MESTA NA KOJE JE RASPOREĐEN.
(6) Poreski službenik zbog potreba službe, može biti upućen na radno mesto u drugoj organizacionoj jedinici Poreske uprave, udaljenoj i više od 50 kilometara od mesta njegovog prebivališta. Rok upućivanja u neprekidnom trajanju može da iznosi do šest meseci.
OBRAZLOŽENjE: Kako je u nižim organizacionim jedinicama Poreske uprave sistematizovan mali broj radnih mesta u najvišim zvanjima, to se prilikom raspoređivanja bivših direktora filijala, javio problem njihovog raspoređivanja na odgovarajuća radna mesta.''
Д И С К У С И Ј А

Присутни су са одушевљењем саслушали горе цитирани натпис ЈОС-ПУ. Први учесник је приметио да ЈОС-ПУ заиста авангардно наступа и да је коначно отпочео ''борбу за радничка права''. Други учесник је приметио да горе цитирани предлог члана 169ж ЗППП-а је правно немогућ. Наиме предметни предлог је заправо једна од постојећих дисциплинских мера. Доказ је следећа одредба Закона о пореском поступку и пореској администрацији, која се налази у глави под називом ''Губитак звања'' члана 169м која изричито прописује следеће: ''Порески службеник губи звање: 1) престанком радног односа у Пореској управи; и 2) ако му се у дисциплинском поступку изрекне дисциплинска мера – премештај на радно место у нижем звању, за време за које је та мера изречена''. Према томе премештај у ниже звање се може само догодити као последица претходно спроведеног дисциплинског поступка и потом изречене дисциплинске мере ''прекоманде у ниже звање''. Трећи учесник је приметио да је истоветно решење и у Закону о државним службеницима пошто члан 110 став 2. тачка 4) прописује могућност ''премештаја на радно место у непосредно ниже звање уз задржавање платног разреда чији је редни број истоветан редном броју платног разреда у коме се налази радно место с кога је премештен;''. Потом је приметио да је ова одредба идентична предлогу одредбе 169 ж ЗПППА. Четврти учесник је констатовао да је несхватљиво да се дисциплинске мере изричу без дисциплинског поступка и права одбране лица која су ''одређена за прекоманду на нижа звања''. Пети учесник се посебно позабавио коментаром члана 169 ж ЗППП-а који бездушно образлаже чему предметни предлог речима:''Kako je u nižim organizacionim jedinicama Poreske uprave sistematizovan mali broj radnih mesta u najvišim zvanjima, to se prilikom raspoređivanja bivših direktora filijala, javio problem njihovog raspoređivanja na odgovarajuća radna mesta'' . Зашто се ради о оваквом бездушном коментару?. Запитао се наредни дискутант, и одмах је дао и одговор:'' Зар не примећујете да се хоће произвољно и самовољно смењивање људи-директора филијала као и осталих запослених и то на основу ''ћефа и хира моћних'' и то без икаквих доказа да је лице које се смењује заслужило да буде смењено. Исто тако бездушност предлога члана 169 ж ЗППП-а, је и у томе што се хоће без икаквог поступка да се смена врши без претходно спроведене расправе и самим тим без икаквог образложења.
Задњи учесник је навео свој лични пример: ''Господо како знате био сам директор једне велике филијале, и само једног јутра сам добио решење о мојој смени без икаквог претходно датог објашњења и образложења. Потом сам одведен на психијатрију ради лечења од претрпљеног стреса и шока. Они то опет хоће да чине. Подржавам ЈОС-ПУ који овакве страхове и шокове жигоше и против истих се беспоштедно храбро бори. Честитам им од свег срца. Хвала ЈОС-ПУ на заштити''.
Потом су присутни закључили да је предложени члан 169 ж ЗППП-а крајње асистемско решење које дозвољава да се једна класична дисциплинска мера ''смењивање кадрова са вишег звања у ниже звање'' врши без одговарајућег дисциплинског поступка, што је недопустиво и прави атентат на постојећу регулативу која се односи на правни положај пореских службеника.

Пошто је време паузе истицало, Зоран Михаилов Писковић је ову дискусију ''искрености и аналитичности'' прекинуо речима: '' Да резимирамо СИНДИКАЛНУ ДИСКУСИЈУ!'', па су

Потом присутни једногласно донели следеће

СИНДИКАЛНЕ ЗАКЉУЧКЕ

-ПОДРЖАВАЈУ СЕ АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' У МАТЕРИЈИ РАДА НА ЗАШТИТИ ЗАПОСЛЕНИХ У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ ВЕЗАНИХ ЗА ОЧУВАЊЕ ЊИХОВИХ ТЕШКОМ МУКОМ СТЕЧЕНИХ ЗВАЊА УЗ ПРЕПОРУКУ ПРЕДСЕДНИКУ ЗОРАНУ МИХАИЛОВОМ ПИСКОВИЋУ ДА ЛОБИРА КОД НАДЛЕЖНИХ УТИЦАЈНИХ СЛУЖБИ РАДИ ПРЕЗЕНТОВАЊА ИСТИНЕ У ВЕЗИ ПРЕДМЕТНОГ АНТИЗАКОНСКОГ ПРЕДЛОГА ИЗМЕНЕ ПОСТОЈЕЋЕГ ЗППП-А.

-НЕДОПУСТИВО ЈЕ ИЗРИЦАЊЕ ДИСЦИПЛИНСКИХ МЕРА ''СМЕЊИВАЊА СА ВИШИХ ЗВАЊА У НИЖА ЗВАЊА'' БЕЗ ПРЕДХОДНО СПРОВЕДЕНОГ ОДГОВАРАЈУЋЕГ ДИСЦИПЛИНСКОГ ПОСТУПКА СА ПРАВОМ НА ОДБРАНУ ''ЖРТВЕ'', А ШТО СЕ УПРАВО ХОЋЕ ПРЕДЛОЖЕНОМ БЕЗДУШНОМ ОДРЕДБОМ ЧЛАНА 169Ж ЗППП-а.
- СТОГА У СВЕМУ СЕ ПРИХВАТАЈУ И ПОДРЖАВАЈУ ИЗНЕТИ СТАВОВИ ЈОС-ПУ ИЗ ЊИХОВОГ НЕПОТПИСАНОГ ХРАБРОГ И ПОЛЕТНОГ НАТПИСА ''Šta se radi u Poreskoj upravi Srbije? '' од 30.09.2011. .- Beograd

Овај Записник је прочитан телефонским путем као и лично присутнима и на исти нема примедби.
С поштовањем,

СЕЋАЈУЋИ СЕ САВЕТА:

PAULUS APOSTOLUS: ’’OMNIA VESTRA IN CARITATE FIANT.’’- I COR 16/14 и
-’’GRATIA DOMINI IESU CHRISTI ET CARITAS DEI ET COMMUNICATIO SANCTI SPIRITUS CUM OMNIBUS VOBIS.''- II COR 13/13


Главни повереник,
ЗАПИСНИЧАР
Зоран Михаилов Писковић с.р.

Достава извршена Интернет везом

Proglas

http://proglas.blogspot.com/

молба за услове рада

sindikatpunezavisnost.blogspot.com/

Синдикални повереник Зоран Писковић

sindikatpucenezavisnost.blogspot.com/
press@poreskauprava.gov.rs
milan.dumic@poreskauprava.gov.rs

Е Д И Т О Р

Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 -Главни повереник- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL ahttp://proglas.blogspot.com/ или посредством линка http://www.gsupipnezavisnost.org.rs/ TJ. www.sindikatporeske


Наш Си./Бр. Сл. од 26.10.2011. Године


Poverenik Sindikata Poreske uprave Nezavisnost Zoran Pisković:


А сад пар илустрација везаних за ову тужну тему!
Моћници хоће
Тако што би путем ''Преког суда'' пресудили пореском кадровима без права ''жртава'' на њихову одбрану и изјашњење у законом прописаном поступку?
Е па то неће моћи:
Зашто?
Због менталитета овог народа:
Коме и Порески службеници припадају, Зар не!!!


0 коментара:

Постави коментар