Најновији чланци на покретној траци:

петак, 13. септембар 2013.

Četvrta sednica Radne Grupe za izradu Pravilnika o stimulaciji i destimulaciji poreznika Srbije


















УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД


 Sindikat Poreske uprave Centrala Beograd-USS

ЧЛАНСТВУ, СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА, СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ И ИНТЕРНЕТ ЈАВНОСТИ СРБИЈЕ


НАСЛОВ: Četvrta sednica Radne Grupe za izradu Pravilnika o stimulaciji i destimulaciji poreznika Srbije

ЗДРАВО!

Поштоване колеге и колегинице Пореске управе и Интернет Јавност СрБије,

Данас 13.09.2013. године предали смо званичне ставове овога Синдиката по питању ''Četvrta sednica Radne Grupe za izradu Pravilnika o stimulaciji i destimulaciji poreznika Srbije'' која је иначе одржана 12.09.2013. године у Пореској управи Централа. На крају те седнице одлучено је да се учесници писмено изјасне о предметној ствари што је овај Синдикат и испоштовао и данас смо предали посредством писарнице следеће синдикалне ставове који се тичу животног  питања сваког запосленог, а то је његова плата. Порезници који махом имају и породице, примају мале плате, па да им се још и оне крње, то је свакако егзистенцијална дилема, о којој овај Синдикат упорно говори. 

На састанку повереника овога Синдиката дана 13.09.2013. године, констатовано је, да се у предметном случају ради о једној хибридној творени која користи постојећи метод оцењивања запослених са последицом изрицања дисциплинске казне до 30% од плате, што је јединствен случај у правном поретку Србије из области службеничких односа. Дисциплинске казне се изричу порезницима без законом прописаног дисциплинског поступка, а оцењивање запослених, се врши не због њиховог напредовања у служби или неопходног доквалификовања и едуковања, већ због казнено репресивних разлога без предходно спроведеног законом прописаног поступка. Присутни повереници су се питали шта је то уопште уставни принцип равноправности када су порезници Србије у односу на остале државне службенике драстично неравноправни пред Законом о државним службеницима и осталим службеничким законодавством.  

Ти наши офеционални ставови гласе:


Београд, ул. Трг Николе Пашића 3/5
е-mail:ujedinjenisindikatisrbije@gmail.com
tel:011/2928-535, 011/3349-931 и 062/80-61115
fax:011/2928-535
УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ Београд
( у даљем тексту: Синдикат Пореске Управе Централа Београд-УСС )
Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 119 –Повереник Зоран Михаило Писковић - тел. 011/3950619  факс: 011/3953429 е-мaile zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL http://proglas.blogspot.com

БР. Сл. од 13.09.2013.године

Радна Група за израду Правилника о стимулацији и дестимулацији запослених Пореске управе
Г-ђа Мирјана Бисић Сибиновић

ПРЕДМЕТ: Став Синдиката по предметном питању

Поштована,

Сагласно договору са IV саднице Радне групе од 12.09.2013. године извештавамо вас да је одбор повереника овог Синдиката размотрио предметну ствар и нашао је за сходно да вас извести о следећем:

1. Дан Пореске управе треба да буде Слава Свети апостол и еванђелист Матеј-29.11. по грађанском календару. У Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца-Југославији поменута Слава је био дан финанса Краљевства Јужних Словена. Ову еснафско-професионалну Славу славе цариници садашњег Министарства финансија.

2. Што се тиче самог понуђеног Правилника о критеријумима и поступку за утврђивање висине новчане награде, увећања и умањења плата запослених у Министарству финансија-Пореска управа становишта смо да је исти одржив у границама Посебног колективног уговора за државне органе (ПКУ), који се непосредно примењује и у Пореској управи(- члан 3), а то значи:

-А) Да се мора поштовати и примењивати договор Владе и синдиката о висини основице за обрачун и исплату плата запослених постигнут у поступку израде закона о буџету;(-члан 1. и 21. ПКУ)

-Б) Да се напред фиксиран износ плате мора ''неокрњен'' исплаћивати запосленом, јер му то гарантује ПКУ; (-члан 23. ПКУ)

-В) С обзиром да се нигде у ПКУ не предвиђа могућност умањења плата, то у овом делу овај синдикат ''изражава велики степен опрезности'' јер је ПКУ обавезујући акт Владе републике Србије и стога непосредно примењив општи акт највишег нормативног ауторитета; (-Преамбула и члан. 3.ПКУ).

Г) Што се тиче уређења осталих питања из понуђеног Правилника о критеријумима и поступку за утврђивање висине новчане награде, увећања и умањења плата запослених у Министарству финансија-Пореска управа овај Синдикат констатује да су та питања размотрена у духу одредба члана 24.-28. ПКУ и стога су у свему прихватљиве. Овај Синдикат подржавао је и подржаваће сваку стимулацију, награду, материјалну подршку запосленима, све облике исплата солидарности, јубиларне награде и сва остала примања и увећања плата запослених. Плате су релативно мале, с обзиром да се у њима налазе истовремено поред накнаде за рад, и износи на име ''регреса, топлог оброка и сл''…..што се заборавља. ''Зарада'' и ''плата'' нису исте категорије о чему је Уставни Суд Србије недавно дао веома јасан став…

Надамо се, да ће те ове наше добронамерне ставове размотрити и конструктивно прихватити тим пре што право на неокрњену плату припада сваком порезнику по сили ПКУ и Закона о буџетском систему који ни једним важећим актом ''није дерогиран''. Пошто се ради о тзв. ''партицији 416'' закона којим се уређује буџет потенцирамо ову димензију предметне ствари ради коректности у односима послодавца и запослених-порезника Србије.

С поштовањем,

Повереник,

Зоран Михаило Писковић с.р.
  
С поштовањем, свако добро и здрави били,

БЕОГРАД, ДАНА 13.09.2013. године


УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ
-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД
Београд, ул. Саве Машковића бр.3-5
Повереник-Justitiarius-Justicijar,
Зоран Михаило Писковић -Београдски с.р.
Еxpert  za javne finansije

Контакт тел.011/3950-619
е-маил: zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs
Internet prezentacija na:http://www.proglas.blogspot.com



0 коментара:

Постави коментар