Најновији чланци на покретној траци:

петак, 8. март 2013.

BRITVA LEČI HERNIJU I KILU

















Блогер,
Зоран Михаилов Писковић-
Дорћолац Београдски


 Ilustracija 
Здраво,

Предмет овог поста је:  BRITVA LEČI HERNIJU I KILU     

преузимам текст следеће садржине:

Nož leči bruh

Do 70. godine svaki šesti stanovnik dobije preponsku kilu i mora na operaciju. Nošenjem pojasa za hernije samo se odlaže problem
 OPERACIJA preponske kile, odnosno ingvinalne hernije, jedna je od najčešćih hirurških intervencija na svetu. I statistika potvrđuje ovu tezu, jer kilu dobije čak svaka šesta osoba koja doživi 70. rođendan.
Hernija, koja je u narodu poznatija kao bruh, predstavlja prodor trbušne maramice kroz oslabljeno mesto na trbušnom zidu, a najčešće kroz pupak i preponu.
- Uglavnom nastaje prilikom neke fizičke aktivnosti kada dolazi do povećanja pritiska u trbušnoj duplji koji gura trbušnu maramicu kroz prirodne otvore i tako ih širi - objašnjava dr Vladimir Cijan, specijalista opšte hirurgije u Kliničko-bolničkom centru „Zvezdara“. - To se obično dešava prilikom naglog podizanja tereta, napinjanja prilikom vršenja nužde, kašlja ili kijanja. Kod starijih osoba značajan faktor za nastanak hernije predstavlja slabljenje i degeneracija mišića trbušnog zida.
Kila se manifestuje kao manji ili veći otok na trbušnom zidu, a najčešće se ispoljava prilikom stajanja ili hodanja. Pacijent, objašnjava dr Cijan, može da ima simptome kao što su bol i diskomfor na kilnom otvoru, koji sugerišu na postojanje hernije, mada većina ne oseća nikakve tegobe.
Bruh se može izlečiti jedino hirurškom intervencijom. Nošenje pojasa za hernije samo odlaže problem i ne može učiniti da hernija nestane.
- Operacija preponske hernije je danas jednostavna intervencija, posle koje se pacijent brzo oporavlja - kaže dr Cijan.
- „Lihenštajn“ operacija je „zlatni standard“ u hirurgiji preponskih hernija. Ovom jednostavnom metodom, u lokalnoj anesteziji, kilni otvor na preponi se „zakrpi“ mrežicom. Ubrzo kroz mrežicu prorasta tkivo i dodatno ojačava oslabljeno mesto. Pacijent napušta bolnicu sutradan po operaciji, vraća se svakodnevnim aktivnostima za sedam dana, a na posao za dve-tri nedelje.
BRŽI OPORAVAKU HirurŠkoj klinici KBC „Zvezdara“ skoro godinu dana radi nova služba, „Hernija servis“, posvećena isključivo lečenju pacijenata sa preponskim hernijama. Do sada je operisano gotovo 200 ljudi. - Stopa komplikacija je bila minimalna - kaže dr Vladimir Cijan.
- Do sada nismo zabeležili pojavu ponovnog javljanja kile. U „Hernija servisu“ pacijent dolazi u bolnicu ujutro, kada se radi operacija kile u lokalnoj anesteziji sa primenom mrežice po metodi „lihenštajn“, a već sutradan se otpušta na kućni opravak. Za pet do sedam dana pacijent se vraća normalnim životnim aktivnostima.
Faktori rizika za nastajanje hernija su sva stanja koja dovode do povećanja pritiska u trbušnoj šupljini - otežano vršenje nužde, otežano mokrenje, jak kašalj, jako kijanje, naglo podizanje velike količine tereta, trudnoća, gojaznost, fizička neaktivnost, pušenje.
- Prevencija za nastanak hernija može biti u pridržavanju pravila za zdrav život - navodi dr Cijan. 
- Smanjenje gojaznosti i fizička aktivnost usporavaju degeneraciju i slabljenje mišića trbušnog zida. Zdrav način ishrane omogućava redovnu stolicu, prestanak pušenja uklanja rizik upornog kašljanja, redovne kontrole prostate kod muškaraca starijih od 45 godina otklanjaju tegobe otežanog mokrenja.

BILJNA VLAKNA I TEČNOST
Pacijentima je veoma važno to da li mogu da jedu posle operacije i uvek se raspituju šta mogu da jedu - kaže dr Vladimir Cijan. 

- Nema ograničenja što se tiče ishrane, tako da pacijent odmah posle operacije može jesti i piti.
Savetujemo, ipak, ishranu sa dosta biljnih vlakana i mnogo tečnosti da bi se izbegla opstipacija i time smanjilo naprezanje operativne rane prilikom pražnjenja creva.
 С поштовањем, уз Божју помоћ, свако добро и здрави били!

Београд 08.03.2013. године      


Блогер,
Зоран Михаилов Писковић-
Дорћолац Београдски








0 коментара:

Постави коментар