EU će još pomagati Poresku upravu


Beograd -- Evropska unija je za modernizaciju Poreske uprave Srbije do sada obezbedila oko 20 miliona evra i nastaviće da pomaže unapređenje rada te službe.

Srbija uspešno ispunjava zadatke koji se u procesu evrointegracija odnose na rad poreske službe, rekao je predstavnik delegacije EU u Srbiji Hoze Antonio Gomez.
"Modernizacijom rada Poreske uprave građanima se pružaju bolje usluge, omogućava bolja naplata poreza i smanjuju troškovi države", kazao je Gomez.

Realizacija projekta obuke poreznika koštala je dva miliona evra, a EU je obezbedila milion evra.

Direktor Kancelarije za modernizaciju Poreske uprave Aleksandar Dragojlović je najavio da će u oktobru ove godine početi sporovođenje projekta tehnološke modernizacije Poreske uprave.

"Projekat će koštati 9,3 miliona evra, a iz evropskih IPA fondova za 2011. je obezbeđeno 9,5 miliona evra", rekao je Dragojlović i objasnio da će biti modernizovan sistem naplate poreza i poresko računovostvo, a biće uveden i novi sistem upravljanja ljudskim resursima.

Poreska uprava je, prema njegovim rečima, dobila pohvale Međunarodnog monetarnog fonda za modernizaciju službe i efikasnost rada, a preporučeno je dalje unapređjenje kontrole naplate poreza.