Најновији чланци на покретној траци:

недеља, 19. фебруар 2012.

ETIKA I FINANSIJE SU BITNI ZA SVAKI SINDIKAT





Justitia regnorum fundamentum -Правда је темељ државe и власти народа'', "Правда држи земљу и градове".
 USS
 SINDIKAT PORESKE UPRAVE CENTRALA Beograd-USS

ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ

ОВДЕ

Предмет: FINANSIJE I ETIKA KAO PREDUSLOV SINDIKALNOG BITIJA


Поштоване колеге и колегинице Пореске управе,

SA IZVANREDNOG

PRENOSIMO IZVODE IZ VEOMA INSPIRATIVNOG ČLANAKA KOJI GLASI:

U Srbiji oko 26.000 sindikata: Borba za prava radnika unosan posao

Borba za interese radnika i obespravljenih se isplati, što pokazuju finansijski rezultati najvećih sindikata u Srbiji, koji posluju bolje od mnogih preduzeća. Sudeći prema njihovim statutima, ulažu u investicione fondove, poseduju hartije od vrednosti, stiču prihode od akcija, kamata, poslovanja i marketinga, a iznajmljuju i poslovne prostore. Srbija ima čak 26.000 sindikata, a toliko ih ima retko koja država na svetu.
Srbija rekorder po broju sindikalnih organizacija
Ne zna se šta sve od imovine poseduje Savez samostalnih sindikata Srbije, koji je nedavno odlučio da uđe u političku arenu. Kako za „Blic“ tvrdi Ljubisav Orbović, predsednik tog udruženja, to je javan podatak, ali ipak nije želeo da otkrije gde ga možemo naći. Na molbu da nam ipak nabroji samo najveće objekte koje SSSS poseduje, Orbović kaže:

- Kada bih vam nabrajao šta sve posedujemo, to bi bilo kao da pišem „Rat i mir“. Uostalom, ne razumem zašto vas to interesuje.

Ipak, na sajtu njegovog sindikata može se donekle otkriti kako se finansira i šta poseduje od imovine. U statutu stoji da „imovinu SSSS čini sva nepokretna i pokretna imovina, novčana sredstva, hartije od vrednosti i imovinska prava“. Takođe piše i da se finansira od „članarina, prihoda od imovine, poslovanja i marketinga, donacija, legata, priloga, poklona i drugih sredstva“. Orbović, međutim, to demantuje.

- To samo tako na sajtu piše. Mi se isključivo finansiramo od članarine i imovine - tvrdi Orbović.

Sličan je i primer Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. I u njenom statutu stoji da se, osim od članarina i donacija, finansira i od kamata, prihoda od akcija, ulaganja u investicione fonodove, provizija, prodaje nekretnina i davanja u zakup poslovnog prostora. Ranka Savić, predsednica ASNS, poput svog kolege, to negira i kaže da ne zna zašto to stoji na sajtu njenog sindikata.

- Gotovo 90 odsto prihoda dolazi nam od članarina, a preostalo su donacije. Radimo po zakonu. Iznajmljujemo prostor. I nama je kriza, kao što je i privredi i državi - navodi Savićeva.

Većina sindikata se izdržava od članarina ili donacija....

Ovoliki broj sindikalnih organizacija ne čudi ako se uzme u obzir dosta liberalan zakon koji omogućava registrovanje sa svega tri člana, pa se tako dešava da i u okviru jednog manjeg preduzeća ima više organizovanih sindikata. Ipak, ogromna većina nije uticajna, a još manje je reprezentativna, a neki su samo formalno zavedeni.

- Tačno je da imamo preko 20.000 sindikata. Propisi su takvi da se vrlo lako mogu registrovati. Ne verujem da ćemo ići na njihovo pooštravanje, jer, između ostalog, Međunarodna organizacija rada na to ne bi gledala blagonaklono - kaže za „Blic“ Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike.

Teško je naći tačan podatak o broju radnika učlanjenih u sindikalne organizacije. Ukoliko se to pitanje postavi vođama sindikata, odgovor bi bio da je to većina zaposlenih u Srbiji. Ipak, procenjuje se da je oko 600.000 ljudi u Srbiji član nekog sindikata, odnosno svaki treći radnik ima člansku kartu.
З А К Љ У Ч А К

Горе цитирани натпис је веома инспиративан. Међутим, у једном делу он није у потпуности прецизан јер је познато да постоје Синдикати и ''од три члана'', али евидентно више вреде него они од ''3.000 чланова''.

Пореска управа Србије даје пример и доказ да је напред наведени став тачан, а што се манифестовало веома транспарентно на дан 02.02.2012. године, о чему је  овој Синдикат Пореске управе Централа у Београду-УСС доста писао на овој интернет страни.

С поштовањем, свако добро и здрави били,

Повереник-Justitiarius-Justicijar,

Зоран Михаилов Писковић с.р.


Е Д И Т О Р

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ
СИНДИКАТ БУЏЕТСКИХ РАДНИКА СРБИЈЕ
РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
ОДБОР ПОВЕРЕНИКА ПОРЕСКА УПРАВА-ЦЕНТРАЛА
Београд, ул. Трг Николе Пашића 3/5
е-mail:ujedinjenisindikatisrbije@gmail.com
tel:011/2928-535, 011/3349-931 и 062/80-61115
fax:011/2928-535

СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ЦЕНТРАЛА БЕОГРАД-УСС (Скраћени назив)
Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 119 –Повереник Зоран Михаилов Писковић - тел. 011/3950619 факс: 011/3953429 е-мaile zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://proglas.blogspot.com

Наш Си./Бр. Сл. од 19.02.2012. године

Достава извршена Интернетом: - http://proglas.blogspot.com
radmila.jugovic@poreskauprava.gov.rs
-aleksandar.dragojlovic@poreskauprava.gov.rs
-ujedinjenisindikatisrbije@gmail.com


Sindikat Poreske uprave Centrala Beograd-USS poverenik Zoran Mihailov Pisković:
Obaveštava

’’ЛОШ ЈЕ МИШ КОЈИ САМО ЈЕДНУ РУПУ ИМА’’
unajedina.blog.rs  - a da to ne bude samo malimis koga ce morati da nosi na ledjima.


 Sindikat Poreska uprava Centrala Beograd-USS
SINDIKAT POREZNIKA SRBIJE



0 коментара:

Постави коментар