Најновији чланци на покретној траци:

четвртак, 2. фебруар 2017.

Ministarstvo finansija drugostepeni organ za žalbe na rešenja Poreske uprave











sa ministarstvo-finansija-drugostepeni-organ-za-zalbe-na-resenja-poreske-uprave/h4lypez

prenosimo sledeću informaciju:


Министарство финансија другостепени орган за жалбе на решења Пореске управе

Надлежни орган за одлучивање у другостепеном поступку по жалбама пореских обвезника на првостепена решења Пореске управе од половине године биће Министарство финансија, речено је данас у Привредној комори Србије.

“То се односи на решавање по жалбама странака, што је до сада било у надлежности Пореске управе односно Управи царине, а од средине ове године биће у надлежности Министарства финансија”, рекла је помоћница министра финансија и председница Радне групе за измену прописа у области пореског, царинског и финансијског система Весна Хрељац Ивановић.
Један од циљева јесте постизање јединства у спровођењу пореских прописа.
На тај начин се обезбеђује да у другом степену одлуку доноси независни орган у односу на првостепени орган, речено је на представљању најновијих измена и допуна пореских и царинских прописа, које су ступиле на снагу 1. јануара 2017.
“Очекујемо да то поправи и убрза поступак доношења другостепених аката и поправи активности и на првостепеним решењима”, нагласила је Хрељац Ивановић.
Помоћница министра финансија је рекла да ће највећу промену у систему донети Закон о пореском поступку и администрацији, као и царински закон који се односи на преношење надлежности за решавање у другом степену на Министарству финансија.
Она је рекла да је ту Радну групу формирао министар финансија Душан Вујовић пре пола године, а на предлог председника ПКС Марка Чадежа.
“Оцењено је да постоје одређени проблеми у комуникације и да постоји потреба за формирање канала директне комуникације експерата у Министарству финансија и у ПКС.
Хрељац Ивановић је додала да је ово први јавни стручни скуп Радне групе за измену прописа у области пореског, царинског и финансијског система.
Руководилац Центра за привредна питања ПКС и координатор Радне групе Невена Ракић је рекла новинарима да су чланови те групе представници ПКС и Министарства финансија.
“Одржали смо неколико састанак на којима су разматране иницијативе привредника. Ефекти радне групе су већ видљиви недавно усвојеним изменама закона”, казала је Ракић.
Како је рекла, неке од иницијатива ПКС које су обухваћене овим изменама су снижавање стопе ПДВ-а на промет и увоз брикета, пелета и других сличних добара од дрвне масе.
Одложен је поцетак примене одредбе која налаже достављање прегледа обрачуна уз пореску пријаву за ПДВ за 1. јануар 2018.
Затим преношење надлежности одлучивања другостепеног управног поступка из пореске управе на Министарство финансија.
Такође, снижене су царинске стопе за увоз одређених производа из области текстилне индустрије и пољопривреде, додала је Ракић.
КОМЕНТАР: МАЛО ЈЕ ПОЗНАТО ДА ЈЕ ДО НАПРЕД ПОМЕНУТОГ РЕШЕЊА ДОШЛО НА ОСНОВУ ИНИЦИЈАТИВЕ ТАДА ПОСТОЈЕЋЕГ УСС-СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ-ЦЕНТРАЛА У БЕОГРАДУ. ТАДАШЊИ ПРЕДСЕДНИК ПОМЕНУТЕ СИНДИКАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗОРАН МИХАИЛО ПИСКОВИЋ НА СТРУЧНИМ САСТАНЦИМА ЈЕ ОБРАЗЛАГАО ЗАШТО ДРУГИ СТЕПЕН МОРА БИТИ У ФУНКИОНАЛНО-ОПЕРАТИВНОМ СМИСЛУ ИЗМЕШТЕН ИЗ СФЕРЕ ПРВОСТЕПЕНОГ ПОСТУПКА ПОЗИВАЈУЋИ СЕ ПРИ ТОМ НА МЕЂУНАРОДНУ КОНВЕНЦИЈУ КОЈА СЕ ТИЧЕ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА. СА ЗАДОВОЉСТВОМ ОВИМ ПУТЕМ КОНСТАТУЈЕМО ДА ЈЕ ПОМЕНУТА БИВША СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ОВОМ НОРМАТИВНОМ ПОБЕДОМ СВОЈ РАЗЛОГ ПОСТОЈАЊА И У ОВОМ ДЕЛУ ОПРАВДАЛА!

0 коментара:

Постави коментар