Најновији чланци на покретној траци:

петак, 15. јул 2011.

КОНКУРС ЈЕ ЈЕДИНИ НАЧИН ПОПУЊАВАЊА РАДНИХ МЕСТА У УПРАВИ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НЕЗАВИСНОСТ

З А П И С Н И К
САСТАВЉЕН У ПОВЕРЕНИШТВУ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' ДАНА 15.07.2011. ГОДИНЕ У ПРЕДМЕТУ СИНДИКАЛНЕ АКТИВНОСТИ ВЕЗАНЕ ОКО ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА ПОРЕСКИХ СЛУЖБЕНИКА.
Присутни: Главни повереник Зоран Михаилов Писковић, чланови и симпатизери неки лично, а неки телефонским путем.
Ток и садржај извршених синдикалних радњи и датих изјава:
На предлог Главног повереника Зорана Михаиловог Писковића једногласно је усвојен следећи:
ДНЕВНИ РЕД:
1. ПРИМЕНА ЗАКОНОМ ПРОПИСАНИХ ПОСТУПАКА ПРИЛИКОМ ЗАСНИВАЊА РАДНОГ ОДНОСА У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ
2. Разно-текућа питања
Главни повереник Зоран Михаилов Писковић је присутне обавестио да је током текуће недеље од дана 11.07.2011.-15.07.2011. године трагао за одговором на питање запослених, које је гласило: ''Када ће се озбиљније АНАЛИЗИРАТИ начин запошљавања у Пореској управи?''.
НЕЗВАНИЧНИ ОДГОВОР НА ДАН 15.07.2011. ГОДИНЕ ЈЕ СЛЕДЕЋИ:
''НИШТА НИЈЕ ЈАСНО НИ ИЗВЕСНО У МАТЕРИЈИ ЗАПОШЉАВАЊА ЗАПОСЛЕНИХ У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ. У ПИТАЊУ ЈЕ ТАБУ ТЕМА!''.
О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е
Зоран Михаилов Писковић је рекао присутнима да је током текуће недеље био код више утицајних и ауторитарних људи и да је о предметној ствари водио разговоре. Том приликом је имао проблем јер су саговорници упорно ћутали да му било шта о предметној ствари кажу. Критиковали су ме због ангажмана овог синдиката по предметном питању. Тада ми је речено да ми нисмо ''респектабилна снага радништва'' и да се то нас не тиче. Оградио сам се од оваквих ''непријатних и секташких тврдњи'' и упозорио сам их да је ово Повереништво ''канцеларија социјалног партнера Републике Србије, а тај социјални партнер се зове УГС ''НЕЗАВИСНОСТ'', и да ову чињеницу морају респектовати!
Дакле од самих учесника унутар ''куће'' ништа одређено нисам могао сазнати, већ сам морао слушати њихове монологе и тираде шта ми треба да радимо, а шта не. Па то је стварно невероватно, ''да ненаклоњени'' овом синдикату нама држе лекције и придике шта ми треба да радимо. Као да ми то не знамо!
Када сам схватио да нам је овакав начин рада немогућ, обратио сам се утицајним људима у ''ширем окружењу'' и од њих сам сазнао за врло тешку ситуацију која се тиче материје запошљавања пореских службеника.
Потом су присутни упознати са изванредним текстом који је објављен на:
и који гласи:

Како се запошљавају државни службеници и намештеници (на националном, регионалном и локалном нивоу)? Да ли су запошљавање и напредовање засновани на резултатима рада и стручности?

Најпопуларније питање (247 одговора). Учесници верују да су два основна критеријума запошљавања родбинска или пријатељска веза и припадност политичким партијама, а да стручност не утиче на избор, мада не поричу да су неки од државних службеника стручни.
1. Државни службеници се првенствено запошљавају по партијској линији, а након тога следе родбинске везе, кумства и пријатељства. Ретко се дешава да су тако запослени људи заиста квалитетни и стручни кадрови. Примери су бројни - од секретарице странке која постаје члан управног одбора државне фирме која нема никакве везе са њеном струком, а потом се премешта на место саветника градоначелника. Недавно је гостујући у "Утиску недеље" на Б92 проф. др Србијанка Турајлић изјавила да је њен пријатељ имао увид у мапу Србије коју поседује Демократска странка а која по регионима и градовима обухвата сва предузећа, чланове партије који их воде и њихове контакте - како би се лакше све договорило и контролисало.
Без обзира ко је на власти - држава постаје потпуно контролисана од стране владајућих партија и коалиција, јер сва водећа места у јавним институцијама (директори, начелници, управни и надзорни одбори..) по аутоматизму њима припадају. Они потом запошљавају још својих људи, а део старих радника се отпушта.
Сваки нови избори са променом власти доносе потпуну промену структуре запослених на водећим функцијама. Без обзира колико је неко стручан у својој области не може добити посао у државној фирми ако није члан неке од партија на власти, а они који су стручни и већ су на позицијама не могу задржати своје место из истог разлога.
Због свега тога, у управним одборима веома битних државних предузећа често седе особе које или немају довољан ниво образовања или су се образовале за сасвим друге области.
На тај начин у целој држави се већ годинама ствара једна нездрава атмосфера у којој се велики број грађана одлучује да се учлани у веће политичке партије, не због мотивације за бављењем политиком и слагањем за програмом странке, већ како би осигурали себи радно место и било какву зараду.
Такође, овако постављени људи-а тако је посао добила велика већина људи у државном сектору, немају права на сопствено мишљење и слободу изношења сопствених ставова, јер им се у том случају одмах прети сменом и постављањем неког другог (подобнијег) на њихово место.
То је отишло толико далеко, да су чак и установе културе контролисане од стране владајуће политичке партије.
Слика која се на тај начин шаље је да влада слога, истомишље и да је све у савршеном реду, што је далеко од истине и здраве логике. Свака врста критике бива одмах сасечена и наставља се манипулисање илузијом о напретку и развоју државе.
(Наташа, 9. јануар 2011 13:10)

2. Државни службеници и намештеници се запошљавају на свим нивоима искључиво и само "преко везе",да ли путем давања мита неком државном функционеру или по припадношћу одређеној политичкој партији...не битно је! У Министарству Финансија,одн. њеним установама, најпре се радници примају на одређено време, а затим, ако дође до јавног конкурса за пријем на неодређено време,на радна места се примају радници који већ раде на одређено време,а кандидати из грађанства долазе на разговоре само да би се испунила форма конкурса. Што се тиче другог дела питања, могућности напредовања сталних радника су минималне, да не кажем мизерне...о стручности и да не говорим... Главни разлог лежи у томе,што се на таква радна места искључиво примају радници на одређено време, па за сталне раднике не постоји правни основ...нажалост. Ваља напоменути и то, да се на стручна усавршавања шаљу радници на одређено време...што се никада раније није догађало, али у садашњој власти све је могуће...
(Веља80, 30. децембар 2010 19:24)

3. Запошљавајање државних службеника се врши из два једноставна корака:
Корак број један: учланити се у политичку партију (било коју).
Корак број два: затражити посао.

После овога даље није ништа битно, платица леже редовно, део се даје у страначку касу, а када те позову "одозго" без поговора "завршаваш папире" за бившег шверцера девиза и горива, а данас угледног локалног бизнисмена. С времена на време одрадиш и неки мањи послић и родбини и пријатељима.
(Луди Милојко, 20. јануар 2011 09:09)

Након упознавања са горе  цитираним натписом из ''Б 92''
Први учесник у вези напред изнетог нагласио је следеће: ''Интересантно је то, што се појављују у нашој Управи потпуно непозната лица. Она су страховито затворена и од њих се не може ништа сазнати ко су, зашто су ту где јесу, по ком основу су заправо радно ангажовани. Чак им се не знају ни имена !''
Други симпатизер у вези овога је додао: ''Ова лица су толико затворена да је приметно да чак ни до тоалета не иду таквом ритмиком као што чине остали ''регуларно'' запослени. Има се утисак као да се крију од некога, као мишеви у мишјим рупама. У канцеларијама су и не појављују се у ходницима Управе нити иду у друге канцеларије. Не контактирају са околином.!!!''
Трећи учесник је скренуо пажњу на ''психологију тих лица. Ради се о уплашеним лицима која знају да нису дошла до посла на регуларан начин, па у страху да то неко питање не покрене ''склањају'' се из видокруга осталих запослених. Крију се у својим канцеларијама и само се могу видети када улазе и излазе из просторија Управе на почетку и крају радног времена. Врло су дисциплиновани - долазе на рад и одлазе са рада у секунду тачно.''
Четврта учесница је огорчено износила своју тешку радно-правну ситуацију. Годинама не може да напредује у служби, има ‘’државни’’ факултет и преко 29. година радног стажа. Таман када се појавило слободно радно место ''вишег звања'' изненада се и неочекивано појавио неки ''падобранац'' и управо је на то слободно радно место на које је требала ова дискутаткиња да дође, тај падобранац га је заузео и на њему остао. Реч је о бољем радном месту.…..Једва смо је смирили, али смо били сви свесни да та ситација коју је доживела та наша симпатизерка…..је управо ''шок ситација'' коју и ми сваки дан преживљавамо.
Пети дискутант је приметио да ова лица ''падобранци'' страховито крију ''везу'' помоћу које су осванули где су осванули. Просто је не могуће од њих извући такве информације. Када неког зову или их неко зове ова лица по правилу ''изађу у ходник'' и путем мобилних уређаја са својим ''јавкама'' дуго и опширно разговарају. По правилу тада се јадају и од својих ‘’Патрона’’ траже подршку. Кад заврше разговор тихо и нечујно се увуку у своја скровишта и стрпљиво чекају крај радног времена. Они не раде ништа и слушају музику са својих вокмена.
Шести учесник је приметио: ''Људи да ли сте приметили да се појављује феномен Јата. Изабрани Функционер ''долеће'' и са њим читаво јато одмах за њим долепрша. Тај функционер после извесног времена ''одлепрша на боље место'' али интересантно је то, да за њим то његово јато не ''одлепрша'' за њим, већ остају на местима где су долепршали-слетели. У овоме је противречност: ''Од птица летачица постају птице нелетачице-ходачице''- што је биолошки не могуће. Међутим, у овој сфери запошљавања све је могуће.
Седми дискутант је потом почео да ''броји Јата'' и избројао је њихов знатан број. Приметио је да ''те падобранке'' по правилу су јако лепе и изузетно су дотеране жене-девојке. При одласку са рада исте нестају у луксузним аутомобилима који их чекају или саме седају у луксузна возила. Ради се о особама које буквално у свему опонашају ''фаце из Пинк ријалити програма или мисице које се појављују у емисијама Гранд продукције''.

Први учесник се поново јавио за реч и додао је: ‘’Колеге, ја сам био члан СКЈ-у. Општински одбор СКЈ-у ме је предложио тадашњем Директору СДК Југославије да ме прими као младог комунисту. Примили су ме по спроведеном конкурсу. ‘’Комисија за пријем’’ ме је по партиском задатку препознала као најбољег, мада то није било тачно. ‘’Суд Партије’’ је тада бијо јачи од ‘’Суда правде и истине’’. Овај реликт комунизма се и сада задржао и по овом кључу се људи запошљавају у управним организацијама. Наравно за овакве трансакције никада се нема поузданих доказа...И тада и сада сам поступак пријема у радни однос са формалне тачке гледишта бива увек без мана и безпрекоран, али у позадини пријема, све је строго испланирано и нема случаја нити било какве објективности у смислу: ‘’Ни по Бабу ни по Стричевима него по Правди Бога Истинитог’’ .  
Потом се о тој тешкој радно-правној ситуацији запослених у Управи озбиљно повела дискусија и
присутни су једногласно донели следећи
СИНДИКАЛНИ ЗАКЉУЧАК
ПОДРЖАВАЈУ СЕ СВЕ ДОСАДАШЊЕ АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' У МАТЕРИЈИ РАДА И СИНДИКАЛНЕ БОРБЕ РАДИ ОСТВАРИВАЊА ЗАКОНИТОСТИ И ПРАВЕДНОСТИ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ У  УПРАВИ УЗ ПРЕПОРУКУ ЛОБИРАЊА КОД НАДЛЕЖНИХ УТИЦАЈНИХ СЛУЖБИ РАДИ ПРЕЗЕНТОВАЊА ИСТИНЕ У ВЕЗИ ПРЕДМЕТНОГ ПИТАЊА.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ
Материја запошљавања у  у Управи није екслузива само за повлашћене. Интерес свих регуларно запослених је да се законитост у овој области мора у свему и дословно испоштовати, јер само Законитост у овој материји запослене може спасити од опасности која се зове:

-појава технолошких вишкова;
-немогућност напредовања у служби;
-смањења радно правног простора;
-отежавање рада у оперативном смислу саме Пореске управе, јер се ствара привид запослености, што је ирелевантно, јер ти ''падобранци'' по правилу не знају посао нити их то занима….
Стога Синдикат Пореске управе Независност о овом питању мора да покуша да отвори јавну дискусију. Ради се о табу теми, и присутни на ''Синдикалном кружоку'' су изнели страх да може да буде жестока репресија од ''стране падобранаца и падобранки'' на све оне који ово питање желе да отворе на транспарентни и јаван начин.
1.                              Зоран Михаилов Писковић председник Синдиката Пореске управе ‘’Независност’’ је присутне умирио када им је скренуо пажњу да ми ипак живимо у Правној држави Србији у којој постоје Управни инспектори и Инспектори рада. Исто тако постоји и непосредна ''Власт'' у овој области, а она се зове ''
2.                              -Влада Републике Србије.
3.                              -Служба за управљање кадровима.
4.                              -Високи службенички савет

Уколико се буде наслутила ''нетрпељивост'' у односу на овај Синдикат због овог отварања табу питања, ОВИМ ПУТЕМ ИМ ПОРУЧУЈЕМО ДА СЕ НЕ ПЛАШИМО, ЈЕР осећамо сигурност, јер ВЕРУЈЕМО  Влади Републике Србије, Служби за управљање кадровима и Високом службеничком савету. Ове институције имају истакнуту улогу у попуњавању положаја и службеничких извршилачких радних места у Управи и стога ћемо се њима обратити за помоћ ако нам се не буде помогло да се предметни ‘’табу’’ демистификује.

Потом је ‘’Синдикални кружок’’ закључио да отпочне интезивни рад ради синдикалног надзора у циљу обезбеђења дословне примене доле цитиране Уредбе која се доживљава од стране овог Синдиката као сигурна брана ‘’непотизму и  политикантству’’, у материји запошљавања.
Цитира се следећи правни акт, који значи живот и сигурну заштиту за Државне-Пореске службенике и он се преузима са:


и гласи:

‘’На основу члана 61.  став 3.  и члана 75.  став 3.  Закона о државним
службеницима („Службени гласник РС”,  бр. 79/05, 81/05 –  исправка и 83/05 –
исправка),
Влада доноси

УРЕДБУ
О СПРОВОЂЕЊУ ИНТЕРНОГ И ЈАВНОГ КОНКУРСА  
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ РАДНИХ МЕСТА   
У ДРЖАВНИМ ОРГАНИМА
I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ
Садржина уредбе
Члан 1.
Овом уредбом уређује се спровођење интерног и јавног конкурса за
попуњавање извршилачких радних места и положаја у министарствима,  посебним
организацијама,  органима управе у саставу министарстава,  стручним службама
управних округа  (органи државне управе),  судовима,  јавним тужилаштвима,
Републичком јавном правобранилаштву,  у службама Народне скупштине,
председника Републике, Владе,  Уставног суда и службама органа чије чланове бира
Народна скупштина (у даљем тексту: органи).
Допуштеност попуњавања радног места
Члан 2.
Радно место може да се попуни само кад се испуне два услова:  да је
радно место предвиђено правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији
радних места у органу и да се његово попуњавање уклапа у донесени кадровски план.
Отпочињање попуњавања извршилачког радног места
Члан 3.
Пре попуњавања извршилачког радног места у органу државне управе и
служби Владе,  руководилац доноси решење о попуњавању извршилачког радног
места, које се доставља Служби за управљање кадровима (у даљем тексту: Служба).
Уз решење Служби се достављају и докази о томе да су испуњени услови
за попуњавање извршилачког радног места и изјава руководиоца о томе да ли се
извршилачко радно место попуњава премештајем државног службеника из истог
органа или интерним конкурсом.
Ако руководилац органа државне управе или службе Владе изјави да ће
извршилачко радно место попунити интерним конкурсом,  Служби се уз решење
достављају и сви подаци потребни за оглашавање интерног конкурса.
Служба утврђује да ли су испуњени услови за попуњавање извршилачког
радног места и о томе обавештава руководиоца органа државне управе или службе Владе
у року од три дана од дана када је примила решење о попуњавању извршилачког радног
места. У случају спора, Влада одлучује о томе да ли су испуњени услови за попуњавање
извршилачког радног места.
У осталим органима,  руководилац органа не доноси решење о
попуњавању извршилачког радног места. 2
II. ИНТЕРНИ КОНКУРС
1. Интерни конкурс за попуњавање извршилачког радног места
а) Интерни конкурс у органу државне управе и служби Владе  
Кад се спроводи интерни конкурс у органу државне управе и служби Владе
Члан 4.
Интерни конкурс за попуњавање извршилачког радног места у органу
државне управе и служби Владе спроводи се ако извршилачко радно место није
попуњено премештајем државног службеника из истог органа.
Облици интерног конкурса у органу
државне управе и служби Владе
Члан 5.
У органу државне управе и служби Владе који имају систематизована
извршилачка радна места за више од стотину државних службеника прво се спроводи
интерни конкурс на коме могу да учествују само њихови државни службеници, ако међу
њима постоје они који испуњавају услове за рад на радном месту које се попуњава и који
имају право да учествују на интерном конкурсу.
Ако тај интерни конкурс не успе или ако се из евиденције о државним
службеницима утврди да међу њима нема оних који испуњавају услове за рад на радном
месту које се попуњава или да нема оних који имају право да учествују на интерном
конкурсу, спроводи се интерни конкурс на коме могу да учествују државни службеници
из свих органа државне управе и служби Владе.
У осталим органима државне управе и службама Владе спроводи се
интерни конкурс на коме могу да учествују државни службеници из свих органа државне
управе и служби Владе који испуњавају услове за рад на радном месту које се попуњава и
који имају право да учествују на интерном конкурсу.
б) Интерни конкурс у осталим органима
Члан 6.
У осталим органима интерни конкурс за попуњавање извршилачког
радног места спроводи се само ако тако одлучи руководилац органа и ако радно место
није попуњено премештајем државног службеника из истог органа.
Руководилац органа одлучује и о томе из којих органа државни
службеници могу да учествују на интерном конкурсу.
в) Оглашавање интерног конкурса
Ко оглашава интерни конкурс
Члан 7.
   Интерни конкурс у органима државне управе и службама Владе оглашава
Служба,  у року од четири дана од дана када је примила решење о попуњавању
извршилачког радног места.  
   Остали органи самостално оглашавају интерни конкурс.  
Начин оглашавања интерног конкурса
Члан 8.
   Служба оглашава интерни конкурс на својој  wеb  страници,  на својој
огласној табли и у просторијама органа државне управе и службе Владе у којој се
попуњава извршилачкo радно место. 3
   Начин оглашавања интерног конкурса у осталим органима одређују
њихови руководиоци.
Садржина огласа о интерном конкурсу
Члан 9.
   У огласу о интерном конкурсу за попуњавање извршилачког радног места
наводе се: подаци о органу, радном месту, месту рада, условима за рад на радном месту,
стручној оспособљености, знањима и вештинама које се оцењују у изборном поступку и
начину њихове провере,  рок у коме се подносе пријаве на интерни конкурс,  име и
презиме   лица задуженог за давање обавештења о интерном конкурсу, адреса на коју се
подносе пријаве,  датум оглашавања,  као и то који се докази прилажу уз пријаву и из
којих органа државни службеници могу да учествују на интерном конкурсу и који, кад је
то законом одређено,  државни службеници имају право да учествују на интерном
конкурсу.
Ако се интерни конкурс спроводи само у органу државне управе и служби
Владе у коjoj се попуњава извршилачкo радно место, од учесника конкурса не тражи се
да поднесу доказе о чињеницама о којима орган води службену евиденцију.  
Рок за подношење пријава
Члан 10.
   Ако на интерном конкурсу могу да учествују само државни службеници из
органа државне управе или службе Владе у коjима се попуњава извршилачкo  радно
место, рок за подношење пријава је пет дана од дана када је интерни конкурс оглашен.
   У осталим случајевима, рок за подношење пријава на интерни конкурс је
осам дана од дана када је интерни конкурс оглашен.
2. Интерни конкурс за попуњавање положаја
Кад је интерни конкурс обавезан  
Члан 11.
   Интерни конкурс за попуњавање положаја обавезно се спроводи ако
положај попуњава Влада.
О томе да ли ће бити спроведен интерни конкурс ако остали органи
попуњавају положај и из којих органа државни службеници могу да учествују на
интерном конкурсу одлучује орган или тело надлежно за постављење на положај,  ако
посебним прописом није друкчије одређено.
Отпочињање интерног конкурса за попуњавање положаја
Члан 12.
Ако положај попуњава Влада, интерни конкурс отпочиње тако што онај ко
је надлежан да Влади предложи кандидата за постављење на положај доноси решење о
попуњавању положаја интерним конкурсом и доставља га Служби.
У погледу прилога који се уз решење достављају Служби и овлашћења
Службе и Владе, сходно се примењују одредбе ове уредбе о попуњавању извршилачког
радног места у органу државне управе и служби Владе.  
Остали органи не доносе решење о попуњавању положаја интерним
конкурсом. 4
Ко оглашава интерни конкурс за попуњавање положаја
Члан 13.
   Ако положај попуњава Влада, интерни конкурс оглашава Служба, у року
од четири дана од дана када је примила решење о попуњавању положаја интерним
конкурсом.
Интерни конкурс за попуњавање осталих положаја самостално оглашавају
органи који попуњавају положај.
Садржина и начин оглашавања интерног конкурса за попуњавање положаја.
Рок за подношење пријава
Члан 14.
   Оглас о интерном конкурсу за попуњавање положаја садржи исте податке
као оглас о интерном конкурсу за попуњавање извршилачког радног места, као и податак
о томе колико траје рад на положају.
Интерни конкурс за попуњавање положаја оглашава се на исти начин као
интерни конкурс за попуњавање извршилачког радног места.
   Пријаве на интерни конкурс за попуњавање положаја подносе се у року од
осам дана од дана када је интерни конкурс оглашен.
III. ЈАВНИ КОНКУРС
Кад се спроводи јавни конкурс
Члан 15.
   У свим органима обавезно се спроводи јавни конкурс ако се прима
приправник.
Поред тога,  у органу државне управе и служби Владе јавни конкурс се
спроводи и ако није успео интерни конкурс за попуњавање извршилачког радног места
или положаја, а у осталим органима и ако интерни конкурс за попуњавање извршилачког
радног места или положаја није спроведен или није успео.
Отпочињање јавног конкурса у органу државне управе и служби Владе
Члан 16.
Јавни конкурс за пријем приправника отпочиње тако што руководилац
органа државне управе или службе Владе доноси решење о пријему приправника и
доставља га Служби.
У погледу садржине тог решења,  прилога који се уз решење достављају
Служби и овлашћења Службе и Владе,  сходно се примењују одредбе ове уредбе о
попуњавању извршилачког радног места у органу државне управе и служби Владе.  
Јавни конкурс за попуњавање извршилачког радног места у органу
државне управе и служби Владе или положаја који попуњава Влада отпочиње тако што
руководилац органа,  односно онај ко је надлежан да Влади предложи кандидата за
постављење на положај доставља Служби обавештење о томе да интерни конкурс није
успео.
Ко оглашава јавни конкурс
Члан 17.
Јавне конкурсе за попуњавање извршилачког радног места и пријем
приправника у органу државне управе и служби Владе и за све положаје које попуњава
Влада оглашава Служба. 5
Служба оглашава јавни конкурс у року од четири дана од дана када је
примила решење о пријему приправника, односно наредног дана од дана када је примила
обавештење о томе да интерни конкурс није успео.
Остали органи самостално оглашавају јавне конкурсе за попуњавање
положаја и извршилачког радног места и за пријем приправника.
Начин оглашавања јавног конкурса
Члан 18.
Сваки јавни конкурс оглашава се у  „Службеном гласнику Републике
Србије” и у неком дневном јавном гласилу које излази у целој Републици Србији, а оглас
се доставља и организацији надлежној за запошљавање.
Служба оглашава јавни конкурс и на својој  wеb страници, с напоменом о
томе када је јавни конкурс оглашен у „Службеном гласнику Републике Србије” и до када
могу да се поднесу пријаве.
Рок за подношење пријава на јавни конкурс
Члан 19.
Рок за подношење пријава на јавни конкурс почиње да тече наредног дана
од дана када је јавни конкурс оглашен у  „Службеном гласнику Републике Србије” и не
може бити краћи од 15 дана.
Рок за подношење пријава на јавне конкурсе за попуњавање извршилачког
радног места и пријем приправника одређује руководилац органа.
Рок за подношење пријава на јавни конкурс за попуњавање положаја
одређује онај ко је надлежан да предложи кандидата за постављење на положај.
Садржина огласа о јавном конкурсу
Члан 20.
   У огласу о јавном конкурсу наводе се:  подаци о органу,  радном месту,
месту рада,  условима за рад на радном месту,  стручној оспособљености,  знањима и
вештинама које се оцењују у изборном поступку и начину њихове провере, рок у коме се
подносе пријаве на јавни конкурс, име и презиме лица задуженог за давање обавештења о
јавном конкурсу, адреса на коју се подносе пријаве, као и то који се докази прилажу уз
пријаву.
   Поред тога,  у огласу о јавном конкурсу за попуњавање извршилачког
радног места наводи се да је пробни рад обавезан за оне који први пут заснивају радни
однос у државном органу, у огласу о јавном конкурсу за попуњавање положаја наводи се
колико траје рад на положају, а у огласу о јавном конкурсу за пријем приправника наводи
се да се радни однос заснива на одређено време и колико он траје.
Докази који се прилажу уз пријаву на јавни конкурс
Члан 21.
   Уз пријаву на јавни конкурс учесник јавног конкурса прилаже оригинале
или оверене фотокопије уверења о држављанству,  извода из матичне књиге рођених,
доказа о одговарајућој стручној спреми,  доказа о радном искуству и других доказа о
испуњавању прописаних услова за рад на радном месту које се попуњава.
Државни службеник који се пријављује на јавни конкурс, уместо уверења о
држављанству и извода из матичне књиге рођених подноси решење о распоређивању или
премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен. 6
IV. КОМЕ СЕ ПОДНОСЕ ПРИЈАВЕ НА ИНТЕРНИ И ЈАВНИ КОНКУРС  
Члан 22.
   Пријаве на интерни и јавни конкурс за попуњавање извршилачког радног
места и пријаве на јавни конкурс за пријем приправника подносе се органу у коме се
попуњава радно место.
   Пријаве на интерни и јавни конкурс за положај који попуњава Влада
подносе се Служби.
   Пријаве на интерни и јавни конкурс за положај који попуњава други орган
подносе се том органу.
V. ИЗБОРНИ ПОСТУПАК
1. Кандидати међу којима се спроводи изборни поступак
Члан 23.
По истеку рока за подношење пријава на интерни или јавни конкурс,
конкурсна комисија прегледа све приспеле пријаве и поднете доказе и саставља списак
кандидата међу којима се спроводи изборни поступак.
Изборни поступак спроводи се само међу онима који испуњавају услове за
рад на радном месту које се попуњава и који, кад је то законом одређено, имају право да
учествују на конкурсу.
   Списак кандидата међу којима се спроводи изборни поступак потписују
сви чланови конкурсне комисије.
2. Обавештавање кандидата о спровођењу изборног поступка
Члан 24.
   Кандидатима међу којима се спроводи изборни поступак доставља се
писмено    обавештење о томе кад отпочиње изборни поступак,  најмање осам дана пре
дана отпочињања изборног поступка.  
Ако се изборни поступак спроводи у више делова, кандидати се на почетку
сваког дела обавештавају о томе кад почиње наредни део изборног поступка.
   Кандидат који се не одазове позиву да учествује у једном делу изборног
поступка, не позива се да учествује у наредном делу изборног поступка.   
3. Условљеност изборног поступка садржином огласа
Члан 25.
   У изборном поступку конкурсна комисија може да оцењује само оне
стручне оспособљености,  знања и вештине кандидата које су наведене у огласу о
конкурсу и на начин који је наведен у огласу о конкурсу.
У изборном поступку за пријем приправника не може да се проверава стручна
оспособљеност.
4. Писмена провера оспособљености, знања и вештина
Састављање задатака
Члан 26.
Стручна оспособљеност, знања и вештине кандидата могу најпре писмено
да се провере.
Конкурсна комисија у том случају саставља три различита задатка
најраније 24 сата пре почетка писмене провере. 7
Ако орган нема одговарајуће стручњаке за област из које се писмено
проверавају оспособљеност,  знања и вештине,  састављање задатка може да се повери
стручњацима изван органа или одговарајућој организацији.  
Сваки задатак се израђује у онолико примерака колико има кандидата и
чува у одвојеној запечаћеној коверти.
Бирање задатка. Утврђивање резултата
Члан 27.
Пред почетак писмене провере, један од кандидата жребом бира задатак
који решавају сви кандидати.
Задатак се не може решавати дуже од два сата.
   При решавању задатка кандидати могу да користе једино текстове закона и
других прописа, ако је задатак везан за њихову примену.  
   Конкурсна комисија,  према мерилима прописаним за избор,  утврђује
резултате које су кандидати постигли на писменој провери.
5. Усмени разговор с кандидатима
Члан 28.
   С кандидатима који су на писменој провери с најбољим резултатом
испунили прописана мерила за избор конкурсна комисија обавља усмени разговор.
   Ако писмене провере није било,  конкурсна комисија обавља усмени
разговор са свим кандидатима међу којима се спроводи изборни поступак.
   Кандидати с којима се обавља усмени разговор оцењују се према
мерилима прописаним за избор.
6. Ко прописује мерила за избор
Члан 29.
Мерила за избор прописују Високи службенички савет за органе државне
управе и службе Владе,  Врховни суд Србије за судове,  Републички јавни тужилац за
јавна тужилаштва, а за остале органе – тела одређена њиховим актима.      
7. Листа за избор
Сачињавање листе за избор
Члан 30.
После усменог разговора с кандидатима,  конкурсна комисија сачињава
листу за избор.
На листу за избор увршћују се највише три кандидата која су с најбољим
резултатом испунила мерила прописана за избор.
Листа за избор мора да садржи све податке о резултатима које су
кандидати постигли у  изборном поступку.
 
Достављање листе за избор
Члан 31.
Ако се спроводи конкурс за попуњавање извршилачког радног места или
за пријем приправника, конкурсна комисија доставља листу за избор руководиоцу органа,
који може да обави додатни усмени разговор с кандидатима с листе пре него што изабере
једног од њих.  8
Ако се спроводи конкурс за попуњавање положаја,  конкурсна комисија
доставља листу за избор оном ко је надлежан да предложи кандидата за положај,  при
чему он може да обави додатни усмени разговор с кандидатима с листе.  
Уз листу за избор конкурсна комисија доставља и записник о свом раду.
VI. КОНКУРСНЕ КОМИСИЈЕ
Уопште о конкурсној комисији
Члан 32.
   Интерни и јавни конкурс спроводи конкурсна комисија.
Свака конкурсна комисија има најмање три члана.
   Конкурсна комисија именује се пре него што се огласи интерни, односно
јавни конкурс.
   Јавни конкурс који се спроводи после неуспелог интерног конкурса,  по
правилу, спроводи конкурсна комисија која је спроводила интерни конкурс.  
Именовање и састав конкурсне комисије ако се попуњава  
извршилачко радно место или прима приправник
Члан 33.
   Ако се попуњава извршилачко радно место или прима приправник,
председника и остале чланове конкурсне комисије именује решењем руководилац органа,
водећи при томе рачуна да један њен члан буде државни службеник који је
претпостављен државном службенику на извршилачком радном месту које се попуњава.
   Руководилац органа државне управе или службе Владе увек именује,  на
предлог директора Службе, у конкурсну комисију државног службеника који је запослен
у Служби.
   Конкурсна комисија у суду именује се према акту Врховног суда Србије, у
јавном тужилаштву – према акту Републичког јавног тужиоца, а у осталим органима –
према њиховим актима.
Именовање и састав конкурсне комисије ако се попуњава положај
Члан 34.
   Ако положај попуњава Влада,  чланове конкурсне комисије за сваки
појединачни случај именује решењем Високи службенички савет међу својим члановима
и међу стручњацима за одређену област, од којих један може бити државни службеник из
органа у коме се положај попуњава, а за председника конкурсне комисије увек   именује
једног од својих чланова.
   Ако се попуњава положај у суду,  конкурсна комисија именује се према
акту Врховног суда Србије,  у јавном тужилаштву –  према акту Републичког јавног
тужиоца, а у осталим органима – према њиховим актима.
Спречавање сукоба интереса
Члан 35.
Пошто прегледају пријаве на интерни, односно јавни конкурс, председник
и остали  чланови конкурсне комисије дужни су да дају писмене изјаве о томе да ли они
или с њима повезана лица имају интерес везан за спровођење конкурса.
Председник или други члан конкурсне комисије код кога постоји сукоб
интереса, изузима се из конкурсне комисије и уместо њега именује се нови.  9
За органе државне управе и службе Владе Високи службенички савет
одређује која се лица сматрају повезаним с председником и другим чланом конкурсне
комисије, за судове то одређује Врховни суд Србије, за јавна тужилаштва – Републички
јавни тужилац, а за остале органе – тела одређена њиховим актима.  
  
Рад конкурсне комисије
Члан 36.
Конкурсна комисија одлуке доноси већином гласова.
Конкурсна комисија води записник о свом раду.
Чланови конкурсне комисије дужни су да чувају податке до којих су
дошли током  спровођења конкурса.
Обављање послова за конкурсну комисију
Члан 37.
   Стручне и административне послове за конкурсну комисију обавља
организациона јединица која је у органу задужена за кадровске послове.
   Стручне и административне послове за конкурсну комисију коју именује
Високи службенички савет обавља Служба.
VII. НАДЗОР УПРАВНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ
Члан 38.
   Усклађеност попуњавања радних места с правилником о унутрашњем
уређењу и систематизацији радних места у органу и кадровским планом надзире
управна инспекција у свим органима.
   Управна инспекција надзире у свим органима и законитост спровођења
интерног и јавног конкурса.
VIII. ЗАВРШНА ОДРЕДБА
Члан 39.
Ова уредба ступа на снагу 1. јула 2006. године.
05 Број: 110-8224/2005-1
У Београду, 12. јануара 2006. године
В Л А Д А  
ПОТПРЕДСЕДНИК,
Мирољуб Лабус     

На основу члана 61. став 3. и члана 75. став 3. Закона о државним службеницима
(„Службени гласник РС”, бр. 79/05, 81/05 – исправка, 83/05 – исправка, 64/07, 67/07 –
исправка, 116/08 и 104/09),
         Влада доноси
УРЕДБУ
о изменама и допунама Уредбе о спровођењу
интерног и јавног конкурса за попуњавање радних места у државним
органима
Члан 1.
         У Уредби о спровођењу интерног и јавног конкурса за попуњавање радних места
у државним органима („Службени гласник РС”, број 41/07 – пречишћен текст), у члану
3. став 2. после речи: „из истог органа” додају се речи: „или премештајем по основу
споразума о преузимању”.  
Члан 2.
         Члан 4. мења се и гласи:
         „Ради попуњавања извршилачког радног места у органима државне управе и
службама Владе може да се спроведе интерни конкурс ако тако одлучи руководилац
органа и ако радно место није попуњено премештајем државног службеника унутар
истог органа или премештајем по основу споразума о преузимању.
         На интерном конкурсу могу да учествују само државни службеници из органа
државне управе и служби  Владе.”
Члан 3.
         Наслов изнад члана 5. и члан 5. бришу се.  
Члан 4.
         У члану 6. став 1. после речи: „из истог органа” додају се речи: „или
премештајем државног службеника по основу споразума о преузимању.”
Члан 5.
         У члану 7. став 1. мења се и гласи:
         „Интерни конкурс у органима државне управе и службама Владе оглашава
Служба у року од осам дана од дана када је примила решење о попуњавању
извршилачког радног места са свим подацима потребним за оглашавање.”
Члан 6.
         У члану 9. став 1. мења се и гласи:
         „У огласу о интерном конкурсу за попуњавање извршилачког радног места
наводе се подаци о: органу, радном месту, условима за рад на радном месту, месту
рада, стручној оспособљености, знањима и вештинама које се оцењују у изборном
поступку и начину њихове провере, рок у коме се подносе пријаве на интерни конкурс,
име и презиме лица задуженог за давање обавештења о интерном конкурсу, адреса на
коју се подносе пријаве, датум оглашавања, који се докази прилажу уз пријаву,
податак о месту, дану и времену када ће се обавити провера оспособљености, знања и
вештина кандидата у изборном поступку, као и податак о томе из којих органа државнислужбеници могу да учествују на интерном конкурсу за попуњавање извршилачких
радних места у осталим органима.”  
Члан 7.
         Члан 10. мења се и гласи:
         „Рок за подношење пријава на интерни конкурс је осам дана од дана када је
интерни конкурс оглашен.”  
Члан 8.
         У члану 13. став 1. мења се и гласи:
         „Ако положај попуњава Влада, интерни конкурс оглашава Служба, у року од
осам дана од дана када је примила решење о попуњавању положаја интерним
конкурсом са свим подацима потребним за оглашавање.”  
Члан 9.
         У члану 14. став 1. мења се и гласи:
         „Оглас о интерном конкурсу за попуњавање положаја садржи податке о органу,
радном месту, месту рада, условима за рад на положају, податак о томе колико траје
рад на положају, стручној оспособљености, знањима и вештинама које се оцењују у
изборном поступку и начину њихове провере, рок у коме се подносе пријаве на
интерни конкурс, име и презиме лица задуженог за давање обавештења о интерном
конкурсу, адреса на коју се подносе пријаве, датум оглашавања, који се докази
прилажу уз пријаву и који, кад је то законом одређено, државни службеници имају
право да учествују на интерном конкурсу, као и податак о томе и из којих органа
државни службеници могу да учествују на интерном конкурсу за попуњавање положаја
у осталим органима.”  
Члан 10.
         У члану 15. став 2. мења се и гласи:
         „Поред тога, јавни конкурс се спроводи и ако извршилачко радно место није
попуњено премештајем државног службеника унутар истог органа, премештајем
државног службеника по основу споразума о преузимању нити интерним конкурсом.”
         После става 2. додаје се став 3. који гласи:
         „Јавни конкурс за попуњавање положаја у органу државне управе и служби
Владе спроводи се ако није успео интерни конкурс за попуњавање положаја, а у
осталим органима ако интерни конкурс за попуњавање положаја није спроведен или
није успео.”  
Члан 11.
         Члан 17. мења се и гласи:
„Члан 17.
         Јавни конкурс за попуњавање извршилачког радног места и за пријем
приправника у органу државне управе и служби Владе оглашава орган државне управе
односно служба Владе у којој се попуњава радно место.
         Јавни конкурс за све положаје које попуњава Влада оглашава Служба.
         Остали органи самостално оглашавају јавне конкурсе за попуњавање положаја и
извршилачких радних места и за пријем приправника.”  Члан 12.
         У члану 18. став 1. после речи „Републици Србији” запета се замењује тачком, а
речи до краја бришу се.
         Став 2. мења се и гласи:
         „Органи државне управе и службе Владе огласе о јавним конкурсима достављају
и Служби ради објављивања на њеној интернет презентацији.”  
Члан 13.
         У члану 19. став 1. речи „од 15 дана” замењују се речима „од осам дана”.  
Члан 14.
         У члану 20. став 2. после речи: „извршилачког радног места наводи се” додају се
речи: „место, дан и време када ће се обавити провера оспособљености, знања и
вештина кандидата у изборном поступку и”.  
Члан 15.
         У члану 24. став 1. после речи „спроводи изборни поступак” додају се речи: „за
попуњавање положаја”.  
Члан 16.
         У члану 26. став 2. тачка се замењује запетом и додају се речи: „осим ако се
провера врши путем стандардизованих психометријских тестова.”.  
Члан 17.
         У члану 29. речи: „Врховни суд Србије за судове, Републички јавни тужилац за
јавна тужилаштва” замењује се речима: „министар надлежан за послове правосуђа за
извршилачка радна места у судовима и јавним тужилаштвима, председник Врховног
касационог суда за положаје у том суду, републички јавни тужилац за положаје у
Републичком јавном тужилаштву”.
Члан 18.
         У члану 33. став 3. мења се и гласи:
         „Конкурсне комисије у суду и јавном тужилаштву именују се према акту
министра надлежног за правосуђе, а у осталим органима – према њиховим актима.”
Члан 19.
         У члану 34. став 2. мења се и гласи:
         „Ако се попуњава положај у Врховном касационом суду конкурсна комисија
именује се према акту председника тог суда, ако се попуњава положај у Републичком
јавном тужилаштву конкурсна комисија именује се према акту Републичког јавног
тужиоца, а у осталим органима према њиховим актима.”
Члан 20.          У члану 35. став 3. речи: „за судове то одређује Врховни суд Србије, за јавна
тужилаштва – Републички јавни тужилац,” бришу се.
Члан 21.
         Ова уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном
гласнику Републике Србије”.
         
         05 број 110-8691/2009
         У Београду, 24. децембра 2009. године
         Влада
Први потпредседник Владе –
         заменик председника Владе,
         Ивица Дачић, с.р.’’


Записник је прочитан телефонским путем као и лично присутнима и на исти нема примедби.
С поштовањем,
СЕЋАЈУЋИ СЕ САВЕТА:
PAULUS APOSTOLUS: ’’OMNIA VESTRA IN CARITATE FIANT.’’- I COR 16/14 и
-’’GRATIA DOMINI IESU CHRISTI ET CARITAS DEI ET COMMUNICATIO SANCTI SPIRITUS CUM OMNIBUS VOBIS.''- II COR 13/13
Главни повереник,
Зоран Михаилов Писковић с.р.

Достава извршена Интернет везом
http://proglas.blogspot.com/
press@poreskauprava.gov.rs
milan.dumic@poreskauprava.gov.rs


                                                          Е Д И Т О Р

Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 -Главни повереник- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL ahttp://proglas.blogspot.com/ или посредством линкаhttp://www.gsupipnezavisnost.org.rs/ TJ. www.sindikatporeske

Наш Си./Бр. Сл. од 15.07.2011. Године

Poverenik Sindikata Poreske uprave Nezavisnost Zoran Pisković:
Sindikat Poreske uprave Nezavisnost poverenik Zoran Pisković: Obaveštenje

И ЗА САМИ КРАЈ ОВОГ НАТПИСА НЕКОЛИКО ФОТОГРАФИЈА ВЕЗАНИХ ЗА МАТЕРИЈУ КОНКУРСА:

ЖИВЕО КОНКУРС!





2 коментара:

  1. Zoran Pisković zpiskovic@gmail.com
    локално време пошиљаоца Послато у 20.17 (GMT+02:00). Тренутно локално време: 14.08. ✆
    коме: paulina babovic
    датум 19. август 2011. 20.17
    наслов Re: Пензионер ПУ
    послато преко gmail.com
    сакриј детаље 20.17 (пре 17 сата(и))
    Помаже Бог!

    Само напред, све што сам Вам писао је истина. Уважени господин исто то добро зна, али ''причамо причу лепог идиличног нормативног света.'' Иначе Он вам је рекао истину...Али ја сам вам рекао и писао сам Вам о Изузецима који су сада правило. Да, после 1 године, распише се конкурс и како рече поменути Господин- тада бива, шта бива! Рекао сам Вам јуче, да је то табу тема, али успећете само ако искористите једну од напред описаних могућности! Све је у рукама директора филијале и Он ''пише предлог Директору Пореске управе посредством Директора РЦ ради запошљавања неког детета нашег радника или пензионера на период од 1. године''. Овај механизам ''функционише'' тако добро да од ''тинејџера'' више не можете ући у Организационе јединице Пореске управе на територији целе Републике. И сами сте то приметили када сте ми први пут писали.....

    Данас је наш Синдикат имао састанак и званично ћемо тражити да се сва деца радника и пензионера Пореске управе морају запослити управо у Пореској управи. Чудите се који је правни основ?

    Ево га!

    По Закону о пореском поступку и пореској администрацији моја кћер са завршеном Вишом економском школом не може нигде радити што је у вези са пореским поступком и рачуноводством-књиговодством, јер јој је отац порески инспектор. Па кад је тако дајте мојој кћери посао, јер нигде не сме радити...
    О овоме ће мо Вас детаљно обавестити....

    Сада, не попуштајте, одмах отиђите код директора филијале па ако треба и код Директора Регионалног центра-лично! Али упамтите-основ је директор филијале. Ту се он пита и све од њега зависи. Када хоће све се може, а када не ће тада се причају приче напред поменутог господина....

    Успећете, само ако сте упорни, јер су и сви други успели. И ја бих успео само да могу да молим, али нажалост то не могу, већ верујем у немогуће бајке, попут напред Реченог господина, кога иначе лично познајем и који ми је јако драг....лично сматрам да ми је и пријатељ. Заједно смо били на многим службеним задацима...

    Поздрав СрБској Војводини-Војводству Сербском

    Поздрав Нашој Инђији!

    С поштовањем,

    ОдговориИзбриши
  2. Zoran Pisković zpiskovic@gmail.com
    локално време пошиљаоца Послато у 12.09 (GMT+02:00). Тренутно локално време: 14.13. ✆
    коме: paulina babovic
    датум 20. август 2011. 12.09
    наслов Re: Пензионер ПУ
    послато преко gmail.com
    сакриј детаље 12.09 (пре 2 сата(и))
    Поштована,

    упознајте се са овим натписом у коме смо управо писали о теми која може Вашим кћерима у свему помоћи. Да оне се свакако могу запослити у Пореској управи...сагласно Закону и Моралној обавези према Вама заслужном порезнику.....

    С поштовањем,
    Зоран Писковић


    19. август 2011. 20.17, Zoran Pisković је написао/ла:

    Zoran Pisković zpiskovic@gmail.com
    локално време пошиљаоца Послато у 12.10 (GMT+02:00). Тренутно локално време: 14.13. ✆
    коме: paulina babovic
    датум 20. август 2011. 12.10
    наслов Re: Пензионер ПУ
    послато преко gmail.com
    сакриј детаље 12.10 (пре 2 сата(и))
    Тај пост је:

    http://proglas.blogspot.com/2011/07/blog-post_16.html

    Поново пуно поздрава,

    Ваш Синдикалац
    Зоран Писковић

    20. август 2011. 12.09, Zoran Pisković

    ОдговориИзбриши