Најновији чланци на покретној траци:

субота, 16. јул 2011.

ЈАВНОСТ И ТРАНСПАРЕНТНОСТ ЗА РАД НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НЕЗАВИСНОСТ

Н А С Т А В А К   З А П И С Н И КА

САСТАВЉЕНОГ У ПОВЕРЕНИШТВУ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' ДАНА 15.07.2011. ГОДИНЕ У ПРЕДМЕТУ СИНДИКАЛНЕ АКТИВНОСТИ ВЕЗАНЕ ОКО ПОПУНЕ СЛОБОДНИХ РАДНИХ МЕСТА У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ.

Присутни: Главни повереник Зоран Михаилов Писковић, чланови и симпатизери неки лично, а неки телефонским путем.

Ток и садржај извршених синдикалних радњи и датих изјава:

Главни повереник Зоран Михаилов Писковић је присутне даље обавестио да је материја запошљавања у Пореској управи регулисана делимично различито у односу на опште прописе којима се регулишу питања попуне извршилачких места.

Ти прописи гласе:

''ЗАКОН О ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ И
ПОРЕСКОЈ АДМИНИСТРАЦИЈИ
(«Службени гласник РС» бр. 80/02, 84/02 - исправка, 23/03 -
исправка, 70/03, 55/04, 61/05, 85/05 - др. закон, 62/06 - др. закон, 61/07,
20/09, 72/09 - др. закон, 53/10 )

Начин попуњавања извршилачких радних места

Члан 169а
Попуњавање извршилачких радних места на неодређено време (у даљем тексту: радно место на неодређено време) у Пореској управи врши се на начин уређен овим законом.
Радно место на неодређено време у Пореској управи попуњава се трајним премештајем пореског службеника, путем јавног конкурса или, изузетно, преузимањем државног службеника из другог државног органа.
Одлуку о попуњавању радних места на неодређено време на начин из става 2. овог члана доноси директор Пореске управе.

Попуњавање радних места на неодређено време путем јавног конкурса

Члан 169б
Јавни конкурс објављује се у «Службеном гласнику Републике Србије» и у једном од дневних листова који се дистрибуира на целој територији Републике, а доставља се и организацији надлежној за запошљавање.
Оглас о јавном конкурсу садржи податке о: државном органу, радном месту, условима за запослење на радном месту, месту рада, стручној оспособљености, начину спровођења изборног поступка (писмена провера стручне оспособљености, усмени разговор или други начин), знањима и вештинама које се оцењују у изборном поступку, року у коме се подносе пријаве, личном имену лица задуженог за давање обавештења о јавном конкурсу, адреси на коју се пријаве подносе и доказима који се прилажу уз пријаву.
Јавни конкурс спроводи конкурсна комисија коју именује директор Пореске управе. Конкурсна комисија има председника и два члана који, по потреби, могу имати заменике.
Неблаговремене, недопуштене и пријаве уз које нису приложени сви потребни докази (непотпуне пријаве), конкурсна комисија одбацује закључком против кога није допуштена посебна жалба.

Изборни поступак

Члан 169в
Конкурсна комисија саставља списак кандидата који испуњавају услове конкурса и међу њима спроводи изборни поступак.
Поступак избора кандидата спроводи се ради оцене стручне оспособљености, знања и вештина кандидата на основу писменог испита и разговора због посебних захтева радног места који су наведени у конкурсу.
Ако конкурсна комисија после спроведеног поступка избора, утврди да ниједан кандидат није испунио услове прописане за избор, односно да не одговара потребама радног места, саставља записник у коме констатује да јавни конкурс није успео, о чему се писмено обавештавају сви кандидати у року од осам дана од дана констатовања да јавни конкурс није успео.

Листа за избор кандидата

Члан 169г
Ако конкурсна комисија после спроведеног поступка избора утврди да неки од кандидата или сви кандидати испуњавају услове прописане за избор, сачињава листу за избор кандидата од највише три кандидата са најбољим резултатом постигнутим у поступку избора (у даљем тексту: листа за избор кандидата) и исту доставља директору Пореске управе.
Директор Пореске управе са листе за избор кандидата бира кандидата и решењем одлучује о његовом пријему у радни однос на неодређено време.
Решење из става 2. овог члана садржи лично име кандидата, врсту и степен стручне спреме и назив унутрашње организационе јединице Пореске управе у коју се прима и назив радног места на које се распоређује.
Сви учесници јавног конкурса имају право да изјаве жалбу у року од осам дана од дана пријема решења из става 2. овог члана. Жалба се подноси Жалбеној комисији Владе, преко доносиоца првостепеног решења.

Попуњавање радних места преузимањем
државног службеника из другог државног органа

Члан 169д
Радно место на неодређено време у Пореској управи може се попунити преузимањем државног службеника из другог државног органа.
Преузимање државног службеника из другог државног органа врши се на основу споразума потписаног између директора Пореске управе и руководиоца државног органа из којег се преузима државни службеник у Пореску управу, уз сагласност тог државног службеника.


Рад на одређено време

Члан 169ђ
Радни однос на одређено време заснива се ради замене одсутног пореског службеника, до његовог повратка, ради попуњавања упражњеног радног места, до окончања поступка попуне на неодређено време или због привременог повећања обима послова на појединим радним местима које постојећи број пореских службеника не може благовремено да обави.
Радни однос на одређено време заснива се најдуже до 12 месеци.''

ДИСКУСИЈА

Присутни током предметног СИНДИКАЛНОГ рада су поздравили као изузетно добра, правична и праведна горе дата Законска решења. Међутим, констатује се да се у пракси овај Синдикат мора додатно ангажовати да би се што транспарентније применила одредба члана 169. ђ ЗПППА. Зашто? Зато што овај поступак није ''покривен'' јавношћу. Код Конкурса има пуно учесника и сви они добро прате рад комисија и боре се да се процедура у потпуности испоштује.

ТЕОРИЈА КАЖЕ: КОД СВИХ ''ПРИВРЕМЕНИХ РЕШЕЊА'' ЈЕ ПРИСУТНА ПРОИЗВОЉНОСТ И ВОЛУНТАРИЗАМ. Стога и код ''одређених-привремених-повремених'' решења морају се појавити феномени волунтаризма и произвољности. А та тзв. ''привремена стања'' дуже трају од ''трајних стања''. Ово је логика ствари.

Потом су присутни једногласно донели следећи

СИНДИКАЛНИ ЗАКЉУЧАК

ПОДРЖАВАЈУ СЕ ДОСАДАШЊЕ АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' У МАТЕРИЈИ РАДА НА ОБЕЗБЕЂЕЊУ ПОТПУНЕ ТРАНСПАРЕНТНОСТИ ПРИ ПРИМЕНИ ЧЛАНА 169. Ђ ЗПППА, А КОЈА СЕ ТИЧУ ПОПУНЕ РАДНИХ МЕСТА ''НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ'' УЗ ПРЕПОРУКУ ЛОБИРАЊА КОД НАДЛЕЖНИХ УТИЦАЈНИХ СЛУЖБИ РАДИ ПРЕЗЕНТОВАЊА ИСТИНЕ У ВЕЗИ ПРЕДМЕТНОГ ПИТАЊА.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Напред наведени закључак је у функцији заштите ''најслабијих на раду'' јер се ради о омладини и незапосленим лицима. Управо да би се спречила у овом делу свака произвољност Синдикално се треба борити да се поступак организације ''рада на одређено време'' у свему уреди одговарајућим општим актом

Записник је прочитан телефонским путем као и лично присутнима и на исти нема примедби.

С поштовањем,
СЕЋАЈУЋИ СЕ САВЕТА:
PAULUS APOSTOLUS: ’’OMNIA VESTRA IN CARITATE FIANT.’’- I COR 16/14 и
-’’GRATIA DOMINI IESU CHRISTI ET CARITAS DEI ET COMMUNICATIO SANCTI SPIRITUS CUM OMNIBUS VOBIS.''- II COR 13/13

Главни повереник,
Зоран Михаилов Писковић с.р.

Достава извршена Интернет везом
press@poreskauprava.gov.rs


                                                           Е Д И Т О Р

Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа ''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 -Главни повереник- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://proglas.blogspot.com/ или посредством линка http://www.gsupipnezavisnost.org.rs/ TJ. www.sindikatporeske

Наш Си./Бр. Сл. од 15.07.2011. Године

Poverenik Sindikata Poreske uprave Nezavisnost Zoran Pisković:

СЛИКА ЛИЦА НА ОДРЕЂЕНОМ РАДУ
TO DO TRADE AND TO DO A FAVOUR


УПЛАШЕНИ, У НЕИЗВЕСНОСТИ, СТРАХУ И ПАНИЦИ!!!

СТОГА ТРЕБА ЗАШТИТИТИ ОВА ЛИЦА!!!

0 коментара:

Постави коментар