Најновији чланци на покретној траци:

субота, 18. јул 2015.

Strategija reforme Poreske uprave Srbije direktor Poreske uprave Srbije Dragana Marković














Strategija reforme poreske uprave
Са медија преносимо ексклузиван чланак, уз напомену да доле цитирани чланак тражи додатна појашњења, која ће овај Синдикат дати у наредним постовима. Текст гласи:

ČVRSTE RUKE Žene preuzele glavne uloge u naplati poreza

G. Bulatović | 13. 07. 2015. - 19:31h | Foto: RAS
Vlada Srbije donela je u petak odluku da u narednih pet godina direktor Poreske uprave (PU) bude Dragana Marković, saznaje “Blic”.
Prvi poreznik: Dragana Marković 
Istovremeno, Vlada je za vršioca dužnosti glavnog inspektora, to jest šefa poreske policije, postavila Nadu Novosel, koja je radila kao koordinator odeljenja za kontrolu regionalnog odeljenja Poreske uprave u Novom Sadu. To znači da će glavni ljudi za naplatu poreza u Srbiji biti - žene.
Marković je bila vršilac dužnosti direktora PU od marta ove godine, a na ovu funkciju došla je iz BIA, gde je radila kao zamenik načelnika logistike. Pre toga radila je i kao državni sekretar u Ministarstvu rudarstva, kod bivšeg ministra Milana Bačevića.
Potpuno kontrolu nad Upravom preuzela je, kako tvrde izvori “Blica”, krajem maja, kada je smenjen zamenik direktora PU Marko Marinković. Marinković je, da podsetimo, u PU došao takođe iz BIA, sredinom avgusta prošle godine. Postigao je zavidne rezultate na suzbijanju sive ekonomije i boljoj naplati poreza, ali su procene, pre svega predstavnika MMF, bile da Marinković, sklon policijskim metodama, nije adekvatan izbor za funkciju sa koje u narednih pet godina mora da se koordinira drastična promena rada poreske administracije.
Strategija reforme poreske uprave deo je obaveza Srbije u okviru aranžmana koji imamo sa MMF i doneta je početkom juna. Predviđa da do 2020. Srbija ima efikasnu i mnogo stručniju poresku administraciju, koja će povećati poreske prihode budžeta, ali i uticati na značajnije smanjenje sive ekonomije.
Prosečne plate poreznika
Plate poreznika nisu mnogo više od prosečnih u Srbiji. Tako osnovica (na to ide još radni staž) zarade mlađeg poreskog inspektora iznosi 38.819 dinara, samostalni poreski inspektor ima 60.709.00 dinara, a glavni poreski savetnik 63.958 dinara. Rukovodeća radna mesta podrazumevaju plate od 58.657 do 85.335 dinara. Pomoćnici direktora imaju nešto manje od 100.000 dinara, a direktor PU 136.810 dinara.
Kako saznajemo, Vlada je imenovala i novog vršioca dužnosti šefa Centra za velike poreske obveznike, a koji ima i funkciju pomoćnika direktora PU. U narednih šest meseci to će biti Miroljub Ognjenović.
Prema aktuelnoj sistematizaciji, direktor PU ima čak 10 pomoćnika. Po upravo urađenoj funkcionalnoj analizi, Upravi nedostaje oko 300 kadrova.

Преузето са CVRSTE-RUKE-Zene-preuzele-glavne-uloge-u-naplati-poreza

Приредио Зоран Михаило Писковић
Синдикат Пореске Управе Београд-УСС
Београд, 18.07.2015. година

0 коментара:

Постави коментар