Најновији чланци на покретној траци:

уторак, 12. јул 2016.

Socijalni dijalog u Javnom Sektoru Srbije















Добар социјални дијалог у јавном сектору у Србији



Добар социјални дијалог у јавном сектору у Србији

Београд, 12. јул 2016. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин примио је данас делегацију Европског синдикалног института (ЕТУИ), коју је предводио директор Улисеш Гаридо и том приликом најавио јачање социјално-економских савета на локалном нивоу.

Вулин је рекао да синдикате, чланове међународних синдикалних организација, доживљава као амбасадоре наше земље, који ће увек имати подршку Владе Србије за коришћење ЕУ фондова и развијање сопствених капацитета.

Он је истакао да је у плану да се ојачају или успоставе тамо где их нема локални социјално-економски савети како би се социјални дијалог и колективно преговарање развијали и на локалном нивоу.

Министар је указао на то да је ЕТУИ уважен европски синдикални институт, и исказао очекивање да ће поменута институција утицајем на своје чланице помоћи да се побољша социјални дијалог и колективно преговарање.

Он је навео и да су синдикати сада, што раније није био случај, укључени у радне групе које раде на припреми закона, и да ће се убудуће о на тај начин припремљеним законима, изјашњавати и Социјално-економски савет.

Гаридо је истакао да развијање сарадње међу партнерима у социјалном дијалогу, размена искустава и примера добре праксе доприноси решавању проблема и бољем међусобном разумевању.

Познато нам је, како је навео, да постоје проблеми у социјалном дијалогу и колективном преговарању када је реч о приватном сектору, али је у Србији социјални дијалог јако добар у јавном сектору, што није случај у другим европским земљама.

Гаридо је најавио да ће Европски синдикални институт у априлу наредне године организовати међународни семинар за обуку на коме ће, поред чланица, бити и представници десет земаља које су последње приступиле Европској унији, и упутио позив Александру Вулину да учествује на том скупу.

ЕТУИ је, како је навео, отворен за сваки облик сарадње са учесницима у социјалном дијалогу у Србији, а држава синдикатима треба да омогући и помогне да користе фондове ЕУ који су им на располагању.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, који је овом састанку присуствовао са сарадницима, похвалио је сарадњу са Александром Вулином и премијером Александром Вучићем.

Орбовић је похвалио и сарадњу са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и другим министарствима, и истакао да су врло чести међусобни контакти и разговори, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Преузето са: http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest 

0 коментара:

Постави коментар