Најновији чланци на покретној траци:

недеља, 30. јануар 2011.

СИНДИКАЛНА ПОДРШКА АУТЕНТИЧНИМ СИНДИКАТИМА ПРОСВЕТЕ Синдикат Пореске управе Независност повереник Зоран Писковић

Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа ''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 -Главни повереник- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://sindikatpunezavisnost.blogspot.com/

Наш Си./Бр. Сл. од 30.01.2011 године

ГРАНСКОМ СИНДИКАТУ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА ''НЕЗАВИСНОСТ''
Брату Томи председнику
Београд

СИНДИКАЛНА ПОДРШКА АУТЕНТИЧНИМ СИНДИКАТИМА ПРОСВЕТЕ


ПОМАЖЕ БОГ!

Г. Председниче ГСП''Независност'' брате Томо!

У средствима информисања је објављен следећи

Натпис:

''Заједнички преговарачки тим три синдиката просвете оптужио је за неуспех актуелних преговора између релевантних синдиката запослених у просвети и ресорних министара просвете и финансија четврти - Синдикат образовања Србије (СОС).

У саопштењу је најављено да ће у понедељак бити одржан састанак заједничког Преговарачког тима и штрајкачког одбора, након чега ће бити издато заједничко саопштење, а тражени подаци упућени Министарству просвете, односно Министарству финансија.

"Састанак је отпочео покушајем да се разговара о штрајку, а не о штрајкачким захтевима", навели су представници заједничког преговарачког тима три синдиката.

Они су навели да су конфузији у преговорима, поред министра просвете који је изнео да су захтеви три синдиката недовољно јасни и да се не зна шта се тражи, допринео и председник СОС-а Бранислав Павловић (СОС), који је изјавио да су захтеви три синдиката о повећању зарада од укупно 24,5 одсто нереални. Он је чак оспорио и правну основу за обуставу рада, тврдећи супротно од онога што су у образложењу Упутства о организовању и остваривању права на штрајк, навео заједнички Штрајкачки одбор три синдиката и што су у више наврата наводили и синдикати појединачно у образложењима Одлуке о ступању у штрајк са потпуном обуставом рада. У току састанка представници три синдиката покушали су да објасне захтеве о повећању буџета за просвету, који би био довољан да се испуне захтеви о повишицама кроз повећање основице за обрачун и исплату зарада, која је извесна, јер је саставни део Закона о буџету и захтеви за корекцијом коефицијената, наведено је у саопштењу. Они би били увећани до тог нивоа да запослени на најједноставнијим пословима добије загарантовану минималну зараду, а други запослени увећане коефицијенте, при чему би се сачували односи у платама за различите сложености послова, који су били у Уредби и пре "замрзавања" плата. То значи да би запослени у ковертама, приликом последњег увећања у току 2011. године, кућама понели 24,5 одсто веће плате него што су биле у децембру 2010., односно у октобру 2008. године, када су и номинално "замрзнуте". Наводи се да се у том проценту не би ни за промил поправио материјални положај запослених у образовању, јер је у овом тренутку инфлација, мерена потрошачким ценама, у односу на период пре "замрзавања" износи 18 одсто, а уз планирану инфлацију од шест одсто запослени би опет били тамо где су и били пре 50 месеци. Такав захтев СОС је назвао нереалним и тражио повишицу од четири одсто и исплату јубиларних награда, што су, уосталом тражили и сви други синдикати, односно, по том захтеву би запослени остварили повишицу између 10 и 11 одсто за целу годину, односно 2,5 пута мањи проценат од онога који су тражили други синдикати. У јалове расправе укључили су се и поједини представници синдиката потписника заједничких захтева, што је омогућило министру да преговоре одложи за уторак, дајући домаћи задатак синдикатима да појасне захтеве који се односе на повишице и динамику повећања плата кроз коефицијенте, као и да доставе податке о броју јубилараца који су то право стекли у 2009. и 2010. години, закључено је у саопштењу заједничког преговарачког тима три синдиката - Уније синдиката просветних радника, Синдиката "Независност" и Синдиката радника у просвети Србије.

РАСУЂИВАЊЕ!!!

1) Када ће ова слика нормалности синдикалне сцене и живота постати стварност и у Пореској управи и шире у државној управи?

2) Зашто нема синдикалног плурализма у државној управи, већ се само форсирају некакви ЈОС-ови и тзв. ''самосталци''?

3) Зашто запослени коначно не препознају опцију која штити њихове интересе, већ по инерцији бивају тамо где њихови репрезенти бивају већи ''православци-католици од Патријарха-Папе''.

4) Горе цитирани Јосо-вац=Сосо-вац дао је себи за право да процењује легалност самог штрајкачког покрета и придику у име Знамо кога. Прочитани сте, али не вреди, јер Вас они који иду са вама подржавају. А знамо и зашто….

5) Подржавамо заједнички фронт Синдикалних организација и то три синдиката - Уније синдиката просветних радника, Синдиката "Независност" и Синдиката радника у просвети Србије, те молимо ЈОС-овце=СОС-овце да коначно приђу јединственом фронту ''РАДА'' и већ једном се освесте у смислу сећања на нашу заједничку прошлост…

С поштовањем,
Главни повереник,
Зоран Писковић с.р.
Достава извршена Интернет везом
http://proglas.blogspot.com/


0 коментара:

Постави коментар