Најновији чланци на покретној траци:

субота, 3. септембар 2011.

KONAČNI PREOBRAŽAJ SVESTI UNUTAR LEGALNIH SINDIKATA PORESKE UPRAVE SRBIJE

ПОШТОВАНИМ ПОРЕСКИМ СЛУЖБЕНИЦИМА !


Предмет: КОНАЧНИ ПРЕОБРАЖАЈ СВЕСТИ УНУТАР СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ

Поштоване колеге и колегинице,



Дана 24.08.2011. године на синдикалном сајту:

појавио се један сјајни чланак под насловом:

Sastanak Odbora JOS



Beograd, 24.08.2011.
U svom uvodnom izlaganju, predsednik Odbora JOS Milan Dumić informisao je prisutne članove odbora o svojim aktivnostima i podnetim inicijativama poslodavcu, u proteklom periodu između dva sastanka najvišeg organa ovog sindikata, u cilju poboljšanja materijalno-finansijske situacije zapošljenih u Poreskoj upravi. U pomenutim inicijativama, dat je rok poslodavcu, tj. direktoru Poreske uprave, da se do 25.08.2011. godine izjasni i sindikatu dostavi svoj odgovor, u pisanom obliku, na osnovu koga bi se Odbor JOS odredio i predložio mere za dalje postupanje njegovih članova i ostalih zaposlenih radnika u PU.

Потом је дат следећи текст записника, који интегрално преносимо:

'' SINDIKAT UPRAVE SRBIJE
JEDINSTVENA ORGANIZACIJA SINDIKATA ZAPOSLENIH U  PORESKOJ UPRAVI SRBIJE
11000 Beograd, ul. Save Mašković br.3-5
Broj: sl./2011
Datum: 24.08.2011.
Beograd

Z A P I S N I K

sa sastanka Odbora Jedinstvene organizacije sindikata
zaposlenih u Poreskoj upravi Srbije

Sastanak je održan 24.08.2011. godine, sa početkom u 1200 časova, u Beogradu, Centrala Poreske uprave, ul. Save Maškovića br.3-5, sala 305, na koji su uredno bili pozvani svi članovi Odbora JOS-a. Sastanku prisustvuju sledeći članovi odbora JOS-a: Milan Dumić - predsednik, Ivan Kostadinović - sekretar, Slađana Đurđević, Mikica Bešević, Slavica Mihailović, Danica Onđoš, Daliborka Gogić, Dragan Topalović, Miodrag Babić, Slađana Danilović Đorđević, Radovan Radulović, Katarina Stevanović, Nebojša Kostić i Radašin Kasalović. Opravdano su odsutna članovi odbora, Nikola Stošić i Slaviša Stevanović.
Pored članova odbora sastanku prisustvuju i predsednici oo sindikata iz Regionalnog centra Niš i Bačke Topole, Silvija Mladenović i Budimir Marić. Pozivu se nije odazvao direktor Poreske uprave, iako je na vreme obavešten o datumu i mestu održavanja sastanka.
Ceneći da postoji kvorum za punovažan rad i odlučivanje predložen je i usvojen sledeći:
D N E V N I    R E D
1.      Inicijative JOS za poboljšanje materijalnog stanja zaposlenih i rezultata rada,
2.      Razno
Ad.1
U svom uvodnom izlaganju, predsednik Odbora JOS Milan Dumić informisao je prisutne članove odbora o svojim aktivnostima i podnetim inicijativama poslodavcu, u proteklom periodu između dva sastanka najvišeg organa ovog sindikata, u cilju poboljšanja materijalno-finansijske situacije zapošljenih u Poreskoj upravi. U pomenutim inicijativama, dat je rok poslodavcu, tj. direktoru Poreske uprave, da se do 25.08.2011. godine izjasni i sindikatu dostavi svoj odgovor, u pisanom obliku, na osnovu koga bi se Odbor JOS odredio i predložio mere za dalje postupanje njegovih članova i ostalih zaposlenih radnika u PU.
Inicijativu za učešće predstavnika JOS u radu komisija za prijem zaposlenih (tzv. Konkursne komisije), direktor PU je prihvatio i na osnovu njegovog odobrenja, lica koja će Odbor JOS odrediti u nastavku, moći će da prisustvuju radu ovih komisija, po regionalnim centrima, bez prava predlaganja i odlučivanja. Odbor je, u tom smislu, za predstavnike sindikata koji će učestvovati u radu ovih komisija po regionalnim centrima, imenovao sledeća lica – Katarina Stevanović (RC Kragujevac), Silvija Mladenović (RC Niš), Nebojša Kostić (RC Priština), Miodrag Babić (Centrala PU), Danica Onđoš (RC Novi Sad) i Slavica Mihailović (RC Beograd).

Inicijativa JOS kojom se traži od poslodvca  da se Slobodanu Radonjiću, u svojstvu pravnog zastupnika zaposlenih koji su članovi sindikata, a protiv kojih se pokreću i vode disciplinski postupci, omogući putovanje službenim vozilom PU sa ostalim članovima disciplinske komisije, prihvaćena je i Odbor je doneo jednoglasnu odluku da iznos dnevnice sindikalnog zastupnika bude finansiran iz sredstava Sindikata, u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu način i iznos za pomenutu naknadu.

Inicijativa JOS kojom je od poslodavca zatraženo, na osnovu godišnjih ocena, a što je  usklađeno sa odredbama ZPPA i rokovima navedenim u pomenutim odredbama (31.03.2011. godine) prevede 20% zaposlenih u više platne razrede nije prihvaćena jer, kako navodi direktor u dostavljenom odgovoru, budžetom za 2011. godinu nisu predviđena sredstva za ovu namenu, iako je zakonom tako precizirano. Takođe, nakon izvršenih promena u zakonu o platama a koje se tiču nameštenika, u PU nisu doneta nova rešenja o iznosu zarada nameštenika, iako je rok bio 31.01.2011. godine, čime je 188 nameštenika u PU ostalo uskraćeno za poslednje povećanje zarada u državnom sektoru u prethodnom kvartalu, a što je bila obaveza Sektora za ljudske i materijalne resurse Centrali PU. Pored toga, poslodavac nije sačinio spisak zaposlenih radnika u PU koji imaju pravo na isplata jubilarnih nagrada, čime se nije pridržavao Zakona o budžetu za 2011. godinu, iako se u Upravi za trezor sa ovim krenulo i vrše isplate zaposlenima u drugim državnim organima.
Inicijativu JOS, kojom se od poslodavca traži da zaposlenima odobri pozajmicu koju bi vratili do kraja godine i iskoristili za nabavku udžbenika i sredstava za đake i studente  ili rešili pitanje ogreva, zimnice i sl., nije prihvaćena. Direktor je po ovom pitanju prebacio odgovornos na državnog sekretara u resornom ministratstvu, Miodraga Đidića, sa kojim će se u nastavku, predsednik JOS sastati i razmotriti ovaj zahtev sindikata.Ni inicijativa da se u PU imenuju medijatori za mobing, što je takođe zakonska obaveza poslodavca, nije ispoštovana na način i u roku kojim se to zakonom precizira.
Posebnom inicijativom JOS, traži se od poslodavca da na Upravnom odboru PU, razreši Aleksandra Dragojlovića dužnosti direktora Kancelarije za modernizaciju PU, jer ni iz tri pokušaja nije ostvario zadati cilj – reformu PU, kao i zbog nedonošenja i neusvajanja nove sistematizacije radnih mesta u PU.
S obzirom da poslodavac, odbijanjem ponuđenih inicijativa, koje su u skladu sa zakonskim propisima, ne želi da poradi na sređivanju situacije u PU, i svojim ponašanjem, doprinosi bezakonju u slobodnom tumačenju i paušalnoj primeni zakonskih odredbi kojima se zaposlenima garantuju (odnosno, uskraćuju) njihova prava iz radnog odnosa, pri tome oslanjajući se na svoje  saradnike koje prečesto šalje na službene puteve i edukacije van zemlje, Sindikat PU mu poručuje da sa takvim svojim ponašanjem mora odmah prestati, svoje saradnike – svetske putnike, prizemljiti i naterati ih da konačno počnu da obavljaju posao za koji su imenovani i plaćeni. Za ovaj sindikat je neprihvatljiva opcija poslodavca da se u jesen uđe bez ikakvih materijalnih davanja prema zaposlenima, i tome u prilog Sindikat je predložio direktoru PU formiranje tzv. Socijalne karte zaposlenih, kako bi se u buduće, po kategorijama mogla planirati potrebna materijalna sredstva za te namene.
Ranije podneti predlozi Sindikata PU, kojima se na konkretan način ukazuje šta je to što je potrebno uraditi ili poboljšati u načinu rada po sektorima u PU ni do danas nisu adekvatno razmotreni, odnosno  primenjeni u praksi, od strane poslodavca, za šta je možda krivac i nekompetentnost i nerazumevanje ponuđenih mera i predloga sa strane onih koji treba da ih propišu i primene u poreskoj praksi.
Na osnovu diskusija članova Odbora JOS postignuta je apsolutna saglasnost i definisana pitanja koja će predsednik sindikata preneti državnom sekretaru Miodragu Đidiću, na sastanku sa njim zakazanim za 25.08.2011. godine, i na kome će tražiti:
-         Preispitivanje odgovornosti direktora PU Dragutina Radosavljevića i njegovih najbližih saradnika, zbog nepoštovanja i neprimenjivanja prethodno potpisanog Sporazuma o ispunjavanju zahteva Sindikata kojim su definisani i propisani jasni rokovi za njihovo izvršavanje, a koji ni do danas nisu realizovani i zbog čega je u PU došlo do najave a potom i zamrzavanja štrajka do daljeg, zbog odbijanja primene mera koje je Sindikat predložio u cilju efikasnijeg rada i realizacije naplatnog zadatka PU i niza zakonskih odrebi kojima su u tekućoj godini zaposlenima garantovana a uskraćena prava iz radnog odnosa (procena rizika radnih mesta koja nije urađena, problematično ocenjivanje radnika, pravilnik o službenoj odeći koji se ne primenjuje i nizu drugih bitnih pitanja koja nisu razrešena a sadržana su u određenim zakonskim aktima).
Rok koji Sindikat PU daje državnom sekretaru da odgovori na konkretna pitanja i predloge je 15 dana, počev od 25.08.2011. godine.
Ad.2
Pod ovom tačkom nije bilo diskusija.
Sastanak je završen u 14 časova.

ZAPISNIČAR
Kostadinović Ivan
''

О С В Р Т

1. Примећује се да се горе цитирани синдикат обраћа ''i ostaliм zaposleniм radnicima u pu’’, што је сјајно, јер управо у овој реченици је и преображај поменуте синдикалне опције.
2. Изванредно добар записник записничара – секретара Костадиновић Ивана, што је за похвалу. Из текста и ми остали читаоци смо осетили искреност поменутог синдиката у одлуци да коначно крену у енергичну акцију, што је за нас обећавајућа вест протекле недеље.

3. Фантастични успех је резултат отварања ''врата конкурсних комисија'', јер је управо у овом сегменту највећи интерес запослених. Одабир ''синдикалних монитора-посматрача'' је добар. Моја маленкост их углавном познаје и могу да објавим и посведочим интернет јавности Србије да се ради о изузетно добрим и поштеним људима-солидним и добрим радницима. Надајмо се да неће ''поклекнути'' пред осорним и арогантним члановима конкурсних комисија…..

4. Апсолутна подршка у вези правног заступника запослених, јер се ради о изузетном колеги, дугогодишњем раднику Пореске управе. Што се тиче дневница поштена је донета одлука, тим пре што је синдикат Пореске управе ''Независност'' у своје време о томе писао и енергично тражио да се строго води рачуна око финансирања синдикалних опција. Поздрављамо руководство Пореске управе на челу са доктор Драгутин Радосављевић што је истрајало на томе да се мора знати шта треба послодавац да плаћа, а шта треба да плаћа синдикат из својих средстава остварених од синдикалне чланарине.

5. У потпуности се подржавају изванредне констатације које се тичу јубиларних награда, унапређење запослених 20% и проблема 188 намештеника.

Сугестија

Предлажемо да се горе споменута питања реше тако што ће се сви запослени позвати да покрену одговарајуће поступке ради остваривања својих права. Сматрамо да ЈОСПУ треба да сачини образце и да запосленима конкретна упутства о томе како на законом прописани начин да остваре своја законска права.

6. Надамо се, да ће преговори у вези зимнице и мобера бити расправљено на обостано задовољство запослених и послодавца.

7. Резервисани смо у односу на захтев који се односи на уваженог колегу Александра Драгојловића, зато што не знамо о чему се ради. У овом делу нема транспарентности и ''бојазан осталих запослених'' је управо та, да ће та реорганизација сигурно смањити број запослених, јер из искуства знамо да свака ''реформа'' бива горе решење у односу на постојећа решења и то са аспекта радника. Борба Синдиката Пореске управе ''Независност'' је управо у томе да запослени не буду жртве транзиције, јер је правило да најслабији у карици ''пуца''. Нажалост ''свет рада'' је ''слабији у односу на свет капитала''….ЗУР је био најбољи за раднике, потом закони о раду бивају све неповољнији у односу на постојеће законе о раду, тако да је тренутно борба ''да се постојеће стање'' што дуже задржи пошто сигурно долазе све ''лошија и лошија решења''.

Mile Tranzicija-Pomagaj!!! 

8. Подржавају се синдикални ставови око службених путовања у иностранство и остали наводи с напоменом да овај синдикат о томе не зна ништа. Социјалне карте су добра идеја, али би требало увести и ''здравствене карте'' којима би доказали да њихове ''исфорсиране наметнуте едукације'' директно угрожавају здравље старијих запослених. Мало пре ме је звао колега из Београда и плакао је од ужаса који има од фамозног ecdl описмењавања. ''Човече имам 61. годину-не памтим више. склероза и деменција су присутне код мене, а трема урођена. Спасавај ме! Испити и тестови знања су за одређена животна доба-студентско и ђачко, а не за старце и старице у Пореској управи који морају ту бити пошто им је отето право на пензионисање. Уплаћивао сам од 1976. године пензионо и тада ми је гарантовано да са 60. година идем у пуну пензију. Преварен сам и уместо решења о пензионисању добијам ''списак за ликвидацију'' који се зове ''ecdl test''. Рекао сам му да се стрпи, да не одбије позив, да покуша да се едукује, али и да за ''не могу'' не може да одговара. Овај синдикат ће највероватније укључити медицину рада Града Београда ради заштите ове популације од ''едукатортерора-мобера''. Тражићемо лекарска уверења и вештачења. По Закону о заштити на раду, може се одбити сваки налог који угрожава здравље запосленог. Ако нас ''едукатор-терориста-мобер'' нападне заштитићемо се тако што ћемо му рећи истину: Ми смо старији грађани, не памтимо више као некад, психотични смо, имамо фобосе од ваших захтева и претњи……''НЕ МОГУ'', а никако им не смемо рећи ''Не ћу''. Понашаћемо се војнички: ''Извршићемо, па ћемо се жалити.'' Ако не будемо могли извршити задатак нећемо дозволити да нас комплексирају јер ћемо истаћи ''Генерациски приговор'' који ''аболира'' све објективне немогућности ''Старијих радника и радница''.

9. Подржавају се сви ставови ЈОСПУ који се тичу реформи Сектора ПУ, с напоменом да баш нисмо у току о каквим се то предлозима ради.
Ми предлажемо најпре да се поново врати алат Пореској управи, а то је приступ електронским путем ''CEKOS PROPISIMA'', јер тренуто је поменута институција ''без алата'' разоружана је. По истој јуре некакви ''едукатор-терористи-мобери'' и само њима знаним едукацијама опседају запослене, а о ''алату администрације'' –Приступ Прописима никога није брига…..

10. Пуна синдикална подршка захтевима упућених државном секретару Миодрагу Ђидићу као и испољеној одлучности ЈОСПУ на року од 15. дана почев од 25.08.2011. године. Иначе Синдикат Пореске управе ''Независност'' сматра да је Директор Пореске управе доктор Драгутин Радосављевић солидан руководилац кога требају сви запослени да подржавају. У питању су објективне тешкоће на које се не може баш лако утицати……

С поштовањем,

СЕЋАЈУЋИ СЕ САВЕТА:
PAULUS APOSTOLUS: ’’OMNIA VESTRA IN CARITATE FIANT.’’- I COR 16/14 и
-’’GRATIA DOMINI IESU CHRISTI ET CARITAS DEI ET COMMUNICATIO SANCTI SPIRITUS CUM OMNIBUS VOBIS.''- II COR 13/13

Главни повереник,
Зоран Михаилов Писковић с.р.

Достава извршена Интернет везом
press@poreskauprava.gov.rs
dragutin.radosavljevic@poreskauprava.gov.rs 
aleksandar.dragojlovic@poreskauprava.gov.rs

                                                           Е Д И Т О Р

Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа ''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 -Главни повереник- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://proglas.blogspot.com/ или посредством линка http://www.gsupipnezavisnost.org.rs/ TJ. www.sindikatporeske

Наш Си./Бр. Сл. од 03.09.2011. године

Poverenik Sindikata Poreske uprave Nezavisnost Zoran Pisković:
Илуструје се текст:



0 коментара:

Постави коментар