Најновији чланци на покретној траци:

среда, 7. децембар 2011.

ODLUČNOST ZA ISTINU I POŠTENJE NA POSLU SINDIKAT PORESKE UPRAVE CENTRALA BEOGRAD



ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА


Предмет: Обавештење о битноj информацији


Поштоване колеге и колегинице Пореске управе,

На сајту http://sindikat.it.pu/

ЛЕГИТИМНА И РЕПРЕЗЕНТАТИВНА Синдикална организација унутар Пореске управе Србије, конкретније УВАЖЕНИ ЈОС-ПУ је објавила веома битан документ под насловом:

''Sastanak Odbora JOS

Beograd, 24.11.2011.godine

Danas je, u Centrali PU, održan je sastanak Odbora JOS, a o detaljima i zaključcima koji su na njemu usvojeni, možete pročitati iz zapisnika''.
Тај текст записника у целини цитирамо, јер је по нама веома битан и визионарски:
''SINDIKAT UPRAVE SRBIJE

JEDINSTVENA ORGANIZACIJA SINDIKATA ZAPOSLENIH U PORESKOJ UPRAVI SRBIJE


11000 Beograd, ul. Save Mašković br.3-5

Broj: sl./2011
Datum: 24.11.2011.
Beograd

ZAPISNIK
sa sastanka Odbora Jedinstvene organizacije sindikata
zaposlenih u Poreskoj upravi Srbije

Sastanak je održan 24.11.2011. godine, sa početkom u 1100 časova, u Beogradu, Centrala Poreske uprave, ul. Save Maškovića br.3-5, sala 305, na koji su uredno bili pozvani svi članovi Odbora JOS-a. Sastanku prisustvuju sledeći članovi odbora JOS-a: Milan Dumić - predsednik, Ivan Kostadinović -sekretar, Slađana Đurđević, Mikica Bešević, Slavica Mihailović, Danica Onđoš, Daliborka Gogić, Dragan Topalović, Miodrag Babić,Snežana Arizanov, Slađana Danilović Đorđević, Radovan Radulović, Katarina Stevanović, Nebojša Kostić, Nikola Stošić, Slaviša Stevanović, Radašin Kasalović i Jelena Pantelić (novi član odbora JOS iz Centrale PU).

Pored članova odbora sastanku prisustvuju i predsednici OO sindikata iz Novog Sada, Regionalnog centra Niš i Bačke Topole, Anđelija Kelijašević,Silvija Mladenović i Budimir Marić. Ceneći da postoji kvorum za
punovažan rad i odlučivanje predložen je i usvojen sledeći:

DNEVNI  RED
 1. Informacije u vezi jubilarnih nagrada, napredovanja zaposlenih za dva platna razreda,
 jednokratne novčane isplate i izmene sistematizacije,
2. Razno

Ad.1

U svom uvodnom izlaganju, predsednik Odbora JOS Milan Dumić informisao je prisutne članove odbora o svojim aktivnostima i ponovo podnetim inicijativama poslodavcu, u proteklom periodu između dva sastanka najvišeg organa ovog sindikata, u cilju poboljšanja materijalno-finansijske situacije zapošljenih u Poreskoj upravi.

Kada su u pitanju jubilarne nagrade, dobijena je informacija iz Sektora za ljudske i materijalne resurse da će u toku ove nedelje krenuti isplata jubilarnih nagrada za tekuću godinu a do kraja decembra i za prethodne dve godine (2009. i 2010. godinu).
 Napredovanje zaposlenih u viši platni razred (za dva platna razreda), do 20% zaposlenih, na osnovu ocena iz dve prethodne godine, iako je ZPPPA-om predviđeno za period do 31.03.2011. godine, a što je sindikat više puta ove godine zahtevao od poslodavca, ni do danas nije sprovedeno, uz obrazloženje da se nema para i sl., iako se poslodavac nije potrudio da sazna, za razliku od sindikata, koliki je iznos potrebnih sredstava za tu, zakonom predviđenu, namenu. Postavlja se, samim tim, logično pitanje –čemu onda godišnje ocene, ukoliko iz toga ne sledi nikakva posledica, tj. napredovanje u službi.
 Jednokratna novčana pomoć zaposlenima u PU, koju je sindikat tražio i o tome pregovarao sa direktorom PU i državnim sekretarom Miodragom Đidićem, iako su imenovani obećavali da će ista biti isplaćena krajem oktobra meseca u iznosu od 10000 dinara po zaposlenom, kao što znamo, ni do danas nije realizovana. I što je još gore, nakon razgovora direktora PU sa predstavnicima sindikata 24.10.2011. godine u njegovom kabinetu, dobijena je informacija da se taj iznos, odlukom direktora, planira za kraj decembra meseca tekuće godine, ali da i tu informaciju trebamo prihvatiti sa rezervom, jer je rebalansom predviđeno finansiranje iz sopstvenih sredstava, čiji je priliv, u poslednjim mesecima, duplo manji od planiranog, što može uticati na isplatu novčane nagrade, uopšte. Dakle, direktor je i tada, a naročito nakon toga, nagovestio da postoje veoma velike šanse da do isplate zaposlenima u PU, više puta obećanih, 10.000 dinara i ne dođe. I u ovom slučaju, ostvaruje se ona narodna da „sit gladnom ne veruje!“.
 Takođe, veoma bitna stvar na kojoj je sindikat insistirao i urgirao kod poslodavca je i nerešeno pitanje raspoređivanja izvesnog broja zaposlenih u viša poreznička zvanja, nakon okončanja studija i sticanja diploma akreditovanih viših škola i fakulteta, što je realno moguće učiniti u slučajevima kada, zbog odlaska u penziju, ostaju upražnjena odgovarajuća radna mesta, na kojima se trebaju rasporediti oni koji ispunjavaju propisane uslove. Regionalni centri Niš i Kragujevac su, do sada, imali najmanje sluha za jednu takvu potrebu, te je neophodno odmah pristupiti realizaciji inicijative ovog sindikata, izmenom dela sistematizacije radnih mesta, i doškolovane poreske službenike rasporediti u viša poreznička zvanja, kako bi se zaposleni u pomenutim regionalnim centrima učinili ravnopravnim svojim kolegama u ostalim centrima PU.
Kada su u pitanju konkursne komisije po regionalnim centrima, iako je u ranijem periodu razgovarano sa poslodavcem o potrebi i načinu učešća predstavnika sindikata u sastavu pomenutih konkursnih komisija, i dobijano uveravanje direktora da će doneti odluku kojom će potvrditi svoju nameru da i sindikat uključi u te aktivnosti, do danas takvu odluku nismo dobili, jer očigledno nije ni potpisana, bez da je poslodavac o razlozima koji ga, eventualno sprečavaju, obavestio sindikat. Dakle, po ovom pitanju, nastavlja se u maniru „u četiri oka, bez svedoka“. Demokratski i transparentno, nema šta.
 Umesto toga, sindikatu se potura da imenuje svoje predstavnike za članove stambenih komisija po regionalnim centrima i, čak šta više, nude mesta predsednika tih komisija, u situaciji kada se širom zemlje vode na desetine sudskih sporova oko nepravilnosti u raspodeli stanova. U svom odgovoru po ovom pitanju, sindikat se „zahvalio“ poslodavcu na ponudi, odbijajući da svoje predstavnike, u takvoj situaciji, imenuje na mesta predsednika takvih stambenih komisija, do okončanja sudskih sporova. Učešće u radu stambenih komisija je najviše što ovaj sindikat, u ovom trenutku, može i treba sebi da dozvoli.
Nastavljajući svoju novu poslovnu politiku u radu PU, direktor je jednostrano, uprkos odredbama Sporazuma o uslovima za rad sindikata, doneo odluku kojom menja dosadašnju namenu kancelarije 202 u Centrali PU i iz iste iseljava Sindikat, iako se ona eksplicitno navodi u tekstu sporazuma, nudeći u zamenu, dakako velikodušno, kancelariju 602 na VI spratu Centrale, zbog čega je predsednik JOS-a svojim dopisom uložio protest i skrenuo pažnju na takav jednostran akt, koji sindikat razume kao deo jednog šireg konteksta ponašanja, a to je prizivanje otvorenog sukoba po svim bitnim pitanjima u okviru PU, na relaciji direktor-sindikat.
Koliko daleko je naš poslodavac „zabrazdio“, najbolje govori podatak o slučaju tužbe, kojom je predsednik JOS-a tužio i na sudu DOBIO, u svoju korist, Ministarstvo finansija RS, koje je bilo dužno da mu, u zakonskom roku, isplati naknadu štete, a zbog razloga koje je sud u tužbenom zahtevu uvažio i na čemu je svoju odluku utemeljio. ODLUKA SUDA je POSTALA PRAVOSNAŽNA dana 06.10.2011. godine i primerak te odluke, je na sastanku 24.10.2011. godine predat direktoru PU, koji je ne znajući za istu, u najmanjem ostao zapanjen. Nakon toga, usledilo je nešto što je za nas u sindikatu čist kriminal na državnom nivou, gde su glavni vinovnici vrlo visoki činovnici pojedinih ministarstava i javnog preduzeća PTT Srbija, čijom intervencijom je, naknadno, krivotvorenjem službenih dokumenata, u konačnom SKINUT PEČAT PRAVOSNAŽNOSTI jednog sudskog rešenja i tim činom POTVRĐENO DA SRBIJA NIJE PRAVNA DRŽAVA I DA REFORMISANO SUDSTVO NIJE SPOSOBNO DA ZAŠTITI PRAVNI POREDAK DRŽAVE. Tačka! U ovom slučaju, dok postoji ovakav sindikat poput našeg, jasno je da se nećemo na ovome zaustaviti, već ćemo krivce za ovakvo „silovanje pravde“ terati, po domaćim i stranim zakonima i propisima, i do Strazbura i Međunarodnog suda pravde.
 Nakon diskusija i stavova koje su izneli i ostali učenici u diskusiji po ovoj tački dnevnog reda, usvojeni su sledeći zaključci, koji će ujedno postati i zahtevi sindikata usmereni prema poslodavcu – direktoru i resornom ministarstvu, i to su:

1. Isplata Novogodišnje nagrade u iznosu od 30.000 dinara po zaposlenom,

2. Hitna izmena Akta o sistematizaciji radnih mesta u PU, kojima bi se doškolovani poreski službenici rasporedili u viša poreznička zvanja,

3. Donošenje Odluke o napredovanju poreskih službenika u više platne razrede, na osnovu godišnjih ocena iz prethodnih godina,

4. Hitno pokretanje inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti čl.169 ZPPPA, jer je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom, koji garantuje svima jednako pravo na rad i izbor zaposlenja, kao i pravo zaštite na radu i uslova rada,

5. Hitno regulisanje pitanja bezbednosti na radu zaposlenih u PU, po istom principu koji je već primenjen u Upravi za trezor,

6. Hitno regulisanje pitanja procene rizika radnih mesta u Poreskoj upravi, jer su svi zakonski rokovi i u ovom slučaju već odavno probijeni,

7. Hitno pokretanje inicijative usmerene ka Ustavnom sudu Srbije, od strane granskog sindikata, kojim se traži mišljenje tog suda o tome da li i zaposleni u Poreskoj upravi, poput svojh kolega u policiji, se mogu koristiti i štrajkom, kao metodom sindikalne borbe, kako bi i na taj način zaštitili svoja prava iz radnog odnosa,

8. Hitne izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji kojima bi se proširila prava poreskih službenika i zaštitili njihovi životi i standard (što je, inače, republički parlament ovih dana usvojio i odnosi se na policiju), a to je: pravo na naknadu za prekovremeni rad, pravo da u slučaju smrti poreskog službenika koja je nastupila kao posledica povrede na radu, profesionalnog oboljenja ili opasne pojave, njegova porodica ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć u visini od 36 prosečnih plata u Poreskoj upravi, pravo da poreskom službeniku u slučaju privremene nesposobnosti za rad zbog bolesti ili povrede na radu pripada naknada plate u iznosu pune zarade koju bi primio da radi, pravo na naknadu plate u visini osnovne plate za vreme održavanja trudnoće, kao i kad službenik odbije da radi ako mu preti neposredna opasnost po život i zdravlje zbog nesprovođenja propisanih mera za bezbedan i zdrav rad.
Ad.2

Pod ovom tačkom nije bilo diskusija.

Sastanak je završen u 14 časova.

ZAPISNIČAR
Kostadinović Ivan''
З А К Љ У Ч А К

РАДИ СЕ О ВЕОМА БИТНОМ САГЛЕДАВАЊУ ПРЕДМЕТНЕ ДРАМАТИЧНЕ СИТУАЦИЈЕ У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ, ТАКО ДА ЋЕ СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ЦЕНТРАЛА БЕОГРАД У НАСТАВЦИМА ДАТИ СВОЈЕ РАЗМАТРАЊЕ ТРЕНУТНО ХАОТИЧНЕ СИТУАЦИЈЕ КОЈА СЕ ТИЧЕ СВИХ ЗАПОСЛЕНИХ У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ БЕЗ ИЗУЗЕТКА.

ГОРЕ ЦИТИРАНИ ТЕКСТ ЈЕ ВЕОМА ПОДСТИЦАЈАН И ИНСПИРАТИВАН У СМИСЛУ ЕВЕНТУАЛНОГ ПРЕДСТОЈЕЋЕГ СИНЕРГИЧКОГ ДЕЛОВАЊА СВИХ ЗАПОСЛЕНИХ У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ, А У ТРЕНУТНО ВЕОМА ДЕПРИМИРАЈУЋОЈ И ПО РАДНИКЕ ЗАСТАШУЈУЋЕМ МАЛИЦИОЗНОМ ОКРУЖЕЊУ И ДРАМАТИЧНОМ НЕПРИЈАТЕЉСКОМ ОКРУЖЕЊУ.

С поштовањем, свако добро и здрави били,
Повереник,

Зоран Михаилов Писковић с.р.


Е Д И Т О Р

Синдикат ''Независност''- Министарства финансија - Пореска управа Централа -Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 (Скраћен назив: Синдикат Пореске управе Централа Београд), је уписан у ''Регистар синдиката'' на основу решења Министарства рада и социјалне политике Републике Србије бр: 110-00-750/2001-02 од 10.04.2009. године по коме је Зоран Писковић овлашћено лице за заступање и представљање поменутог Синдиката- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com
URL adresa http://proglas.blogspot.com ТЈ. www.sidikatporeske

Наш Си./Бр. Сл. од 07.12.2011. године

Достава извршена Интернетом: - http://proglas.blogspot.com i
-press@poreskauprava.gov.rs
-milan.dumic@poreskauprava.gov.rs

Sindikat Poreske uprave Centrala Beograd poverenik Zoran Mihailov Pisković: Obaveštava

Evidentno je omalovažavanje pojedinih radnika na poslu i to od izopačenih feminiskinja i agresivnog matrijahata koji je u nekontrolisanoj ekspanziji i histeriji

 

Patrijarhat u Poreskoj upravi Srbije polako nestaje i nastupa haos!


o čemu ''zbrka.com'' piše i to o ''Opštem haosu na Farmi kada je i Uvaženi - Miloš morao da spava sa sekirom!''

O ovoj temi će se tek pisati i to studiozno! 



0 коментара:

Постави коментар