Најновији чланци на покретној траци:

субота, 19. април 2014.

Благодатни огањ упаљен у Храму Васкрсења Христовог - Вести - Друштво - Глас Русије


Ni za jedno drugo čudo ne svedoči se da se događa s tolikom pravilnošću i kroz tako dugo vreme.

Jerusalim
Sve se događa u Crkvi svetog Groba u Jerusalimu. Svake godine samo na Veliku subotu, u isto vreme i na isti način, iz kamena na koji je Isus položen nakon svoje smrti izbija plavičasto svetlo koje se onda prenosi na uljanice i sveće u crkvi.
Crkva je podignuta na Golgoti, mestu gde je oko 33. godine razapet Isus iz Nazareta. On je nakon smrti na krstu sahranjen u grobu, pećini u obližnjem vrtu. Nakon tri dana je vaskrsnuo. Nakon tog trenutka je Grob iz kojeg je Isus vaskrsnuo postao središnje mesto vere za sve hrišćane.
Danas je Crkva svetog Groba u vlasništvu franjevačke Kustodije Svete zemlje, pravoslavne i armenske crkve i nekih manjih crkava.
„Čudo sa svetim ognjem, pravoslavnim je hrišćanima najveće od svih hrišćanskih čudesa. Svake se godine odvija u isto vreme, na isti način i na istome mestu. Ni za jedno drugo čudo ne svedoči se da se događa s tolikom pravilnošću i kroz tako dugo vreme.
O njemu imamo svedočanstva već u osmom veku. Čudo se događa u Crkvi svetoga Groba u Jerusalimu, za hrišćane sigurno najsvetije mesto na planeti. Samo zdanje je prepuno misterija, zagonetnoga.
Teolozi, istoričari i arheolozi su uverenja kako je ta crkva istovremeno i Golgota, mali brežuljak na kome je Hristbio razapet, ali i onaj ‘novi grob’ Josipa iz Arimateje, u blizini same Golgote, u koji je položeno Isusovo mrtvo telo.
Hrišćani veruju kako je upravo na tom mestu Isus i vaskrsnuo iz mrtvih.
Ovaj događaj je pravi spektakl za hrišćane, a kako to izgleda pogledajte u videu.

Благодатни огањ упаљен у Храму Васкрсења Христовог - Вести - Друштво - Глас Русије

0 коментара:

Постави коментар