Најновији чланци на покретној траци:

четвртак, 28. јануар 2016.

Predlog Zakona o platama za radništvo je inicijativa neusaglašena sa njihovim egzistencijalnim potrebama















Са Javne-sluzbe-prete-strajkom преносимо следећу информацију:
 

Јавне службе прете штрајком

Ј. Ж. С. | 27. јануар 2016. 12:00 | 
Синдикати упозоравају владу да промени предлог закона о платама. Радничка удружења траже састанак са премијером и хитно решење
ЗАПОСЛЕНИ у јавном сектору ступиће у штрајк уколико Влада не уважи њихове примедбе на текст закона о систему плата којим се умањује ниво достигнутих права гарантованих законом о раду и колективним уговорима. Радничка удружења су се тим поводом јуче обратила и премијеру Вучићу, уз очекивање да ће њихов захтев размотрити по хитном поступку и да ће се састати с њима како би пронашли најприхватљивије решење.
Како "Новости" сазнају у Министарству финансија, консултације око предлога су у току и у наредних неколико дана очекује се коначан текст.
- После вишемесечних преговора радне групе министар финансија Душан Вујовић је одбио предложени текст - кажу у Синдикату јавне управе. - Плате запослених, које су већ смањене за 10 одсто, још ће се драстично умањити оспоравањем права на минули рад, топли оброк, регрес, коришћење годишњег одмора.
Савез самосталних синдиката Србије сматра да "министар финансија жели да дезавуише јавност", како кажу, у намери да, "по налогу Светске банке, протури закон о систему плата запослених у јавном сектору који дискриминише запослене и умањује им права по основу Закона о раду".
- Покушавши да се одбрани од аргументованих чињеница на које је указао наш синдикат, министар износи низ нетачних тврдњи, чиме је, по ко зна који пут, увредио све запослене у Србији - кажу у СССС.
АСНС ТРАЖИ СМЕНУ

ПЉАЧКА радника озакоњена је новим предлогом закона о систему плата у јавном сектору, сматрају у Асоцијацији слободних и независних синдиката. Предложени износ боловања од 65 одсто минималне зараде не само да нарушава правни систем земље, јер поништава основна уставна начела здравственог осигурања и ставља ван снаге два системска закона којима се уређује и гарантује уставно право на накнаду за боловање, већ представља удар на ментално здравље и елементарни разум грађана Србије.

- Вујовић треба да поднесе оставку, којом прети, или још боље да буде одмах смењен - кажу у АСНС.
Министров предлог даје мања права него што је прописано законом о раду, што је апсолутно неприхватљиво за наш синдикат и запослене у јавном сектору, који су тиме дискриминисани у односу на остале запослене.

Синдикат Пореске управе-УСС примећује и следеће: Предлагач нас полако враћа у време експлоатације радништва које је било првој половини прошлог и претпрошлом веку. Према неким рачуницама овога синдиката уколико је запослени на боловању месец дана, добиће 13.000,00 динара, уколико се усвоји предлог закона о платама. С овим у вези, констатује се да је најмања плата у Европи 360 евра. Прича о топлом оброку, регресу...је беспредметна, јер државни службеници и намештеници ове видове исплате већ дуги временски период не примају. Евидентно је да се ради о експанзији неолиберализма и стога Уједињени Синдикати Србије требају да организују радништво ради заштите њихових елементарних права на поштену најамнину.

Претње штрајком ткз. ''репрезентативних'' синдиката су без икаквог значаја у конкретном друштвено-социјалном миљеу и амбијенту у коме је изгубљена представа о човеку као бићу створеном по Подобију Божијему.

Припреми Синдикат Пореске управе-УСС
повереник
Зоран Михаило Писковић-Београдски 
Београд, 28.01.2016. године

0 коментара:

Постави коментар