Најновији чланци на покретној траци:

уторак, 8. март 2016.

Konkurs za realizaciju programa stručna praksa u cilju sticanja uslova za polaganje stručnog ispita


















Sa Otvoren-konkurs-za-strucnu-praksu prenosimo sledeći informaciju od 08.03.2016. 01:05:

Otvoren konkurs za stručnu praksu

Objavljen je javni pozivi za realizaciju programa stručna praksa u cilju sticanja uslova za polaganje stručnog ispita i stručna praksa u cilju sticanja praktičnih znanja i veština.

- Novina u odnosu na prethodnu godinu je ta što po ovogodišnjem javnom pozivu pravo učešća uz poslodavce iz privatnog sektora imaju i poslodavci iz javnog sektora i to iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite. Program je kao i do sada namenjen licima bez radnog iskustva u struci, a u cilju sticanja uslova za polaganje stručnog ispita u skladu sa opštim ili posebnim zakonom odnosno u cilju sticanja praktičnih znanja i veština za rad u struci - piše u pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje. Tokom stručne prakse Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu pomoć i troškove prevoza u mesečnom iznosu od 12.000 za lica sa srednjom stručnom spremom, 14.000 dinara za lica sa viškom stručnom spremom, te 16.000 dinara za lica sa VSS.  NSZ podseća da je i dalje aktuelan poziv za realizaciju programa zapošljavanja pripravnika koji se vode na evidenciji nezaposlenih, a nastanjeni su u ruralnom području. Pravo učešća imaju privatni poslodavci čije je sedište takođe u ruralnom području. Nacionalna služba za zapošljavanje refundira sredstva za troškove dela zarade sa pripadajućim porezom i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u visini do najviše 28.400 dinara na mesečnom nivou. Pozivi će biti otvoreni do utroška sredstava.
novi-sad/otvoreno-jedanaest-javnih-poziva-za-posao/  izveštava se o celoj stvari detaljnije informacijom:

Отворено једанаест јавних позива за посао

Дневник – пре 18 сати Национална служба за запошљавање – Филијала Нови Сад представила је на рашњој трибини програме и актуелне мере активне политике запошљавања у 2016.години. Реч је о 11 јавних позива која су расписана за запошљавање, при чему је акценат на упошљавању особа ромске националности. Осим тих 11, како је наглашено , отворено је још неколико конкурса у оквиру Покрајинског акционог плана и на нивоу града Новог Сада.
Према ономе што је речено на рашњој трибини објављени су конкурси за реализацију програма стручне праксе у циљу стицања услова за полагање стручног испита, за реализацију програма стручне праксе у циљу стицања посебних знања и вештина, те за реализацију програма стицања практичних знања у 2016. години. Осим ових расписани су и јавни позиви за учешће у финансирању програма обуке на захтев послодавца, за доделу субвенције за запошљавање незапослених из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима, те јавни позив незапосленима ромске националности за доделу субвенције за самозапошљавање у 2016. години. Ту су и јавни позив незапосленим за доделу субвенције за самозапошљавање, позив послодавцима за субвенцију дела зараде корисника новчане социјалне помоћи, конкурс за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослена лица и незапослене особе с инвалидитетом, као и јавни конкурс за субвенцију зараде за особе с инвалидитетом без радног искуства и конкурс за рефундацију трошкова подршке особама с инвалидитетом које се запошљавају под посебним условима за програме су.
– У сваком од тих позива приоритет имају теже запошљива лица – нагласио је начелник Одељења за посредовање и планирање каријере Душан Марјановић из новосадске Филијале НСЗ-а.
Директорка Филијале НСЗ-а Нови Сад Татјана Видовић предочила је да је за 2016. годину за реализацију програма и мера активне политике запошљавања планирано да се из буџета Републике Србије издвоји 2,8 милијарде динара, а из буџетског фонда за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавања особа с инвалидитетом 550 милиона динара. Она је додала да ће додатне своте бити обезбеђене из буџета АПВ и јединица локалне самоуправе за учешће у реализацији локалних и регионалних акционих планова запошљавања.
– У протеклих неколико година Град Нови Сад издваја највише новца за запошљавање од свих осталих градова и општина у Републици Србији – истакла је Татјана Видовић, додајући да следећи град који је на списку издваја 20 милиона динара за ту област.
Јавни позиви су махом отворени до новембра, односно децембра текуће године, али има и оних чији је рок за конкурисање краћи, попут оних за доделу субвенције за самозапошљавање и незапосленима ромске националности за доделу субвенције за самозапошљавање, који истичу 18. априла. Позив за организовање јавних радова траје до 18. марта.

0 коментара:

Постави коментар