Најновији чланци на покретној траци:

уторак, 7. јун 2011.

САРАДЊА СИНДИКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НЕЗАВИСНОСТ

З А П И С Н И К

САСТАВЉЕН У ПОВЕРЕНИШТВУ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' ДАНА 07.06.2011. ГОДИНЕ У ПРЕДМЕТУ СИНДИКАЛНЕ АКТИВНОСТИ ВЕЗАНЕ ОКО ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ОВОГ СИНДИКАТА ПОСРЕДСТВОМ ИНТЕРНЕТ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА КАО И О ПОЛИТИЧКОМ АНГАЖОВАЊУ СИНДИКАТА.

Присутни: Главни повереник Зоран Михаилов Писковић, чланови и симпатизери неки лично, а неки телефонсим путем.

Ток и садржај извршених синдикалних радњи и датих изјава:

Главни повереник Зоран Михаилов Писковић је присутне обавестио да је трагао за одговором на питање запослених, које је гласило: ''Да ли Синдикат може успостављати контакте путем интернет социјалних мрежа СА ДРУГИМ СИНДИКАТИМА и да ли треба да се бави политиком?''.

Главни повереник Зоран Михаилов Писковић је обавестио присутне да већ дуже време ову Синдикалну организацију промовише путем интернет социјалних мрежа као што је Фејсбук, Твитер и осталих интернет форумима. Обавестио сам присутне да се на овај начин успостављају контакти са разним другим синдикатима, невладиним организацијама и другим представницима цивилног друштва као и свим добронамерним појединцима. Како смо апсолутно недобитна филантропска организација без икаквих новчаних и неновчаних средстава, то самим тим немамо разлога да се боримо за чланство у бројчаном смислу по сваку цену. Подвукао сам да има синдиката којима је приотитетни задатак БРОЈНОСТ РАДИ НАВОДНЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТИ. ОВО ЗАЛАГАЊЕ НИЈЕ ЗБОГ РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТИ ВЕЋ ЗБОГ СИНДИКАЛНИХ ПРИХОДА КОЈИ СЕ ПОТОМ ПРЕТВАРАЈУ У ''АНОНИМНУ ОТУЂЕНУ СИНДИКАЛНУ ЧЛАНАРИНУ'' с којом се потом од стране појединаца-синдикалних угледника- неки пут веома неоговорно понаша. ОВАЈ СИНДИКАТ НЕ БАРАТА БРОЈЕВИМА ЧЛАНОВА, ВЕЋ БРОЈНО СТАЊЕ ИГНОРИШЕ КАО БИТНУ ЧИЊЕНИЦУ, ПОШТО НАС НЕ ИНТЕРЕСУЈУ БРОЈЕВИ, ВЕЋ НАС ИНТЕРЕСУЈЕ СВАКИ ЧЛАН И СИМПАТИЗЕР КАО НЕПОНОВЉИВА И ЈЕДИНСТВЕНА ЛИЧНОСТ СА СВИМ ЊЕГОВИМ МАНАМА И ВРЛИНАМА.

Први учесник Састанка на напред наведено излагање је истакао да су ове активности и философија добре и потом је цитирао следеће одредбе из Статута Гранског Синдиката Управе, Правосуђа и Полиције ''Независност'' и то :

''Члан 8

Синдикат на принципима равноправности, узајамности и солидарности
сарађује са другим синдикатима у земљи и иностранству и међународним
синдикалним организацијама, у складу са основним програмским опредељењима и
заједнички утврђеним ставовима у УГС »Независност« .

Члан 9
Синдикат је независан у односу на државу, послодавце, политичке странке и
верски је неутралан.''

Други присутни симпатизер је додао да с обзиром на овакве недвосмислене Статутарне норме овај Синдикат треба и мора да успостави сарадњу са свим субјектима којима је на срцу добробит запослених. Потребно је учинити све да се успостави ЗАЈЕДНИЧКА УЈЕДИЊЕНА КОАЛИЦИЈА свих запослених ради успеха у синдикалној борби И СИНДИКАЛНОЈ ИДЕЈИ. Када су запослени разједињени ради се са њима шта се хоће. Истакао је да само Синергијом и уједињењем запослених се остварује могућност нестанка свих проблема и непријатељских ставова према запосленима. Потом је испричао случај како је недавно био на селу негде на планини Муртеница-Златар и гледао проблем једног стада оваца које су тренутно биле без Пастира. Једна овца је ишла ''тамо'', друга ''тамо'' трећа ''тамо'' и то стадо је било у тоталном хаосу. Залутала једна овца, је чак тада и настрадала, јер ју је из жбуна напало једно подивљало куче и колега је једва ту овцу спасио када је морао интервенисати. Убрзо је дошао и Власник стада-Пастир и ствар се стабилизовала и стадо је почело да функционише поново складно без проблема и непријатеља-чопора подивљалих паса и керова.

Трећи присутни симпатизер је изнео став да Синдикати морају бити Аполитични и у односу на све политичке странке тј. апсолутно неутрални. Овај дискутант је навео чињеницу да су у Синдикатима чланови тих синдиката политички различитих убеђења, те да би увођење политике у Синдикални живот Синдикат разјединио. Потом смо прочитали следећи прилог са:


који гласи:
 ''Празне приче о радничком трошку?
Пон, 06/06/2011 - 21:08
Савез самосталних синдиката Србија, највећа синдикална организација у држави, могао би ускоро постати политичка странка због немогуности да се на други начин избори за радничка права, поручио је његов лидер Љубисав Обровић. Он тврди да идеја о политичком ангажовању није потекла од руководства синдиката већ од чланства које је схватило да је то начин да се ефикасније дође до резултата, јер је очигледно да протести не дају никакве ефекте.
Социолог др Срећко Михаиловић, који се већ година бави истраживањима о синдикату, објашњава за наш лист да оваква најава сама по себи намеће питање откуд потреба да се заштитници запослених политички ангажују и одмах и нуди одговор да су радника сви изиграли и да је ово заправо очајнички покушај да се нешто учини како би се остварила већа права.
- Пре свега до тога долази што ми имамо политичке странке које нису у стању да се држе договора . Потписано је неколико споразума партија и синдиката, јер све странке пред изборе кокетирају са синдикатима а када се они заврше онда буде пуј- пике не важи. Ова идеја је једноставно реакција на ту ситуацију у којој постоји јасно стање индиферентне политике наспрам радника и њихов покушај да се нешто промени па макар и на овај начин - истиче Михаиловић.
Он каже да се већ дуже време прича о политичком представљању радничке класе и могућностима да то синдикати било директно или индиректно учине додајући да су такве најаве углавном стизале управо од Самосталног синдиката .
- Међутим питање је колики су домети једне такве идеје и колико би таква политичка странка или синдикат директно на изборима могли да допринесу промени положаја радника. Чисто сумњам у такву могућност, првенствено због тога што та странка не би могла да рачуна на неки већи изборни резултат а без значајнијег удела у законодавној власти нема ни промене положаја радника.
Иначе, у нашим истраживањима неколико пута смо тестирали однос радника према једној таквој могућности и уопште према политизацији синдиката. Доминира негативно виђење такве идеје иако није занемарљив ни број оних радника који би подржали ту могућност - објашњава Михаиловић.
Наш саговорник уверен је да се синдикати не могу поредити нити угледати на ПУПС рачунајући да ако су могли пензионери да оснују странку и дођу у власт да ће то учинити и они из једноставног разлога што се Кркобабићу и његовим присталицама „посрећило” да буду у право време на правом месту.
- Може се синдикат пореди са било ким то није нелегално нити нелегитимно. Међутим, успех ПУПС-а је прилично изведен из једне специфичне дистрибуције гласова на претходних изборима. Дакле, ПУПС има одређени утицај захваљујући томе што се нашао у коалицији која је могла да утиче на састав извршне власти а питање је да ли ће се таква могућност поновити још неки пут односно да ли ће синдикати доћи у такву позицију. ПУПС није никакав пример нити показатељ неке могућности за саме раднике утолико пре што је реткост у Европи да странке пензонера постигну неки значајнији изборни резултат иако је било покушаја и излазака таквих странака на изборе. По много чему ми смо изнимка, али то није ствар опредељења великог броја пензионера већ стицаја околности око расподеле места у парламенту- закључује Михаиловић.
 Љ. Малешевић
Европа то ради другачије
У Европи има примера да су политичке странке настајале из синдиката а највећи пример су лабуристичке партије у којима и дан данас синдикати имају значајну улогу па чак и у њиховом финансирању у Енглеској, објашњава Михаиловић.
- Оно што се поставља јесте питање колико те партије воде политику која заиста одговара радницима у тим земљама у којима су лабуристи повремено на власт
и. На крају блиске су везе и социјалдемократских партија и радничких синдиката па се и на тај начин може побољшати положај радника. Наш највећи проблем је што радници заправо никог док не дође време избора не занимају и што их одмах након њих сви заборављају тако да они реално не могу рачунати чак ни на те социјалдемократске партије које би по свом опредељењу морале бити на страни радника - каже Михаиловић.''
Потом сам се сетио како је било дилема и у историји Синдикализма коме припадам на ову тему и да смо ту идеју ''саборно'' одбили јер Синдикална организација није и не може бити политичка организација.
Потом су присутни једногласно донели следеће

СИНДИКАЛНЕ ЗАКЉУЧКЕ

1.ПОДРЖАВАЈУ СЕ ДОСАДАШЊЕ АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' У МАТЕРИЈИ успоставе синдикалне сарадње са свим добронамерним субјектима у циљу васпостављања Јединственог фронта Света рада и Запослених у односу на предствнике Државе, Капитала и Послодавства.

2. Подржава се презентовање овог Синдиката на интернет мрежама Фејсбук, Твитер и осталим Форумима УЗ ПРЕПОРУКУ ЛОБИРАЊА КОД НАДЛЕЖНИХ УТИЦАЈНИХ СЛУЖБИ И ФАКТОРА РАДИ ПРЕЗЕНТОВАЊА ИСТИНЕ У ВЕЗИ ПРЕДМЕТНОГ СИНДИКАТА и његових проблема.

3. У СВЕМУ ТРАЈНО ОБЕЗБЕДИТИ СВАКОДНЕВНИ СИНДИКАЛНИ ЖИВОТ САГЛАСНО НАПРЕД ЦИТИРАНОЈ Статутарној одредби, а то је да ће ова Основна синдикална организација трајно на принципима равноправности, узајамности и солидарности сарађивати са другим синдикатима у земљи и иностранству и међународним синдикалним организацијама, у складу са основним програмским опредељењима и заједнички утврђеним ставовима у УГС »Независност«. Ова Синдикална подружница ће наставити да чува своју независност у односу на државу, послодавце, политичке странке и
верску неутралност, уз потенцирање на ЗАКОНИТОСТ УВЕК И СВАГДА!

Овај Записник је прочитан телефонским путем као и лично присутнима и на исти нема примедби.

С поштовањем,
СЕЋАЈУЋИ СЕ САВЕТА:
PAULUS APOSTOLUS: ’’OMNIA VESTRA IN CARITATE FIANT.’’- I COR 16/14 и
-’’GRATIA DOMINI IESU CHRISTI ET CARITAS DEI ET COMMUNICATIO SANCTI SPIRITUS CUM OMNIBUS VOBIS.''- II COR 13/13

Главни повереник,
Зоран Михаилов Писковић с.р.

Достава извршена Интернет везом
press@poreskauprava.gov.rs


                                                           Е Д И Т О Р

Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 -Главни повереник- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresahttp://proglas.blogspot.com/ или посредством линкаhttp://www.gsupipnezavisnost.org.rs/ TJ. www.sindikatporeske

Наш Си./Бр. Сл. од 04.06.2011. Године

Poverenik Sindikata Poreske uprave Nezavisnost Zoran Pisković:

ЕВО И НЕКОЛИКО СИМБОЛА ВЕЗАНИХ ЗА СИНЕРГИЈУ СИЛА УОПШТЕНО:




0 коментара:

Постави коментар