Најновији чланци на покретној траци:

уторак, 2. август 2011.

ДНЕВНИ ОДМОР ЗАПОСЛЕНИХ ОД 12 ЧАСОВА НЕПРЕКИДНО СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НЕЗАВИСНОСТ


З А П И С Н И К

САСТАВЉЕН У ПОВЕРЕНИШТВУ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' ДАНА 02.08.2011. ГОДИНЕ У ПРЕДМЕТУ СИНДИКАЛНЕ АКТИВНОСТИ ВЕЗАНЕ ОКО ОСТВАРИВАЊА ПРАВА НА ОДМОР ИЗМЕЂУ ДВА УЗАСТОПНА РАДНА ДАНА

Присутни: Главни повереник Зоран Михаилов Писковић, чланови и симпатизери неки лично, а неки телефонским путем.

Ток и садржај извршених синдикалних радњи и датих изјава:

На предлог Главног повереника Зорана Михаиловог Писковића једногласно је усвојен следећи:

ДНЕВНИ РЕД:

1. ПРОБЛЕМИ ОКО ДНЕВНОГ ОДМОРА ЗАПОСЛЕНИХ:

2. Разно-текућа питања

ОПИС РАДА СИНДИКАЛНОГ САБОРА-СКУПА

Председник ове Синдикалне подружнице ''НЕЗАВИСНОСТ'' Зоран Михаилов Писковић је НАЈПРЕ ЧЕСТИТАО СВИМ ЗАПОСЛЕНИМА У Пореској управи празник СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈУ-ИЛИЈИНДАН. Напоменуо је да је данас први ''Јесењи светитељ'' и да је ''Од Светог Илије сунце све милије''. Потом је изнео присутнима проблем неразумевања раније објављених постова и натписа овога Синдикат на његовом сајту, а који се тичу НЕПРЕКИДНОГ ОДМОРА ИЗМЕЂУ ДВА УЗАСТОПНА РАДНА ДАНА у Пореској управи. Сво време се Синдикат Пореске управе ''Независност'' и даље упорно игнорише и са њиме се не жели разговарати о предметном питању. Међутим, реално управо акцијом овога синдиката и ван институционалним притиском ''огромног мноштва синдикално неорганизованог радништва- пореских службеника, али и те како свесних и савесних''- читај ''Здравих, прогресивних и свесних снага Пореске управе'' започело се са борбом за поштовање права запослених по основу члана 65-67 Закона о раду. Подсетио је да се овај Синдикат нешто мало раније обратио својим дописом Надлежном органу следеће садржине:

''БР. пријема: 380 od 05.09.20008.

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО РАДА И СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ
МИНИСТАР РАСИМ ЉАЈИЋ

Предмет: Молба за давање мишљења

 Поштовани министре,

Поједине организације у државним органима су изнеле проблем у вези такозваног дневног одмора између два радна дана и прековременог рада, па Вас молимо да нам о предметном проблему доставите мишљење.
Проблем је у следећем да се запослени упућује на службени пут, на пример у 12.00 часова, а то значи током радног времена, у место које је удаљено од места упућивања преко 200 км. Упућено лице одлази на службени пут поменутог дана, бива на службеном путу непрестано и наредног дана се враћа негде око 24.00 часа. По овом питању молимо Вас за следеће одговоре:
1.      Да ли послодавац, с обзиром на дужину пута може запосленог условљавати да крене на службени пут тога дана и то искључиво после истека радног времена или га може пустити и раније, како рекосмо око 12.00 часова, да би могао доћи до места упућивања до истека раднога времена?
2.      Запослени како смо рекли у горњем опису, је наредног дана завршио службени задатак и дошао је кући око 24.00 часа. Питање је да ли овај запослени има право на такозвани дневни одмор од најмање 12.00 сати између два узастопна радна дана непрекидно, што би у конкретном случају значило, долазак овога лица на посао око 12.00 часова наредног дана у односу на дан службеног пута, или овај радник без обзира на долазак кући у поноћне часове мора доћи на посао наредног дана сагласно радном времену послодавца?
Са овим у вези стоји следећа дилема:
1.  Ако је запослени упућен, по налогу претпостављеног, дуже
од пуног радно
г времена, молимо Вас за тумачење да ли ово лице
има право на прековремени рад?
2.        У горњем примеру, да ли лице које се вратило са службеног пута у 24.00 часа има право на ноћни рад?
3.     Да ли путем плаћања, само дневнице за службени пут, се истом истовремено врши накнада за ноћни рад и прековремени рад у горњем случају?


С поштовањем,

Београд, 05. септембар 2008. године''.

Даље, Председник Подружнице Зоран Михаилов Писковић је присутне упознао да је на горе цитиран допис од надлежног Државног органа добијен следећи допис који ЈЕ прекуцао и исти гласи:

'' Република Србија

МИНИСТАРСТВО ЗА ДРЖАВНУ УПРАВУ И ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ
 Број: 130-011-00-00394/2008-02
Датум: 09.01.2009. године
 Б е о г р ад

ГРАНСКИ СИНДИКАТ УПРАВЕ, ПРАВОСУЂА И ПОЛИЦИЈЕ „НЕЗАВИСНОСТ"

Б Е О Г Р А Д

Поводом Вашег захтева за давање мишљења који сте упутили Министарству рада и социјалне политике, а који је уступљен Министарству за државну управу и локалну самоуправу, обавештавамо Вас о следећем:
Одредбама Закона о платама државних службеника и намештеника (''Службени гласник РС", бр. 62/06, 63/06-исправка, 5/06-исправка и 101/07) уређене су плате, накнаде и друга примања државних службеника и намештеника. У складу са одредбама овог закона, плате се састоје од основне плате и додатака на плату. Додатак за рад ноћу прописан је одредбама члана 24. овог закона, а одредбама члана 27, регулисано је питање додатка за прековремени рад.
У складу са одредбом члана 30. став 1. овог закона додатак за рад ноћу, додатак за рад на дан празника који није радни дан и додатак за додатно оптерећење на раду. искључују исплату додатка за прековремени рад.
Напомињемо да је Уредбом о накнади трошкова и отпремнина државних службеника и намештеника („Службени гласник РС, број 98/07-пречишћен текст) регулисано питање накнаде трошкова службеног путовања, као и одређивање накнаде према трајању службеног путовања.
С обзиром да је Законом о раду („Службени гласник РС", број 24/05 и 61/05) прописано да прековремени рад не може да траје дуже од 8 часова недељно, нити дуже од 4 часова дневно по запосленом и да запослени има право на одмор између два узастопна радна дана у трајању од најмање 12 часова непрекидно, то је приликом упућивања запосленог на службени пут неопходно имати у виду и поштовати и наведене одредбе.

Државни секретар

Душко Радаковић с.р.

NP-13009.001/4''


Један од учесника овога СИНДИКАЛНОГ скупа у вези напред наведеног и цитираног је приметио да је цитирани натпис добар и да се мора водити синдикална борба да се запосленима омогући одмор од 12 часова непрекидно између два радна дана. Други учесник је објаснио да нема говора да се ова законска регулатива спроведе у пракси, јер руководиоци Пореске управе неће да чују за ова права. Трећи учесник припита'' Како се изборити за 12. сати одмора, између рада? '' на шта му Други учесник одговори.''Личним примером. Ту су управни инспектори и такве неправилности треба одмах пријавити''. Четврти учесник је испричао како се недавно вратио са службеног задатка у 23.30 часова те да га је руководилац ''наредног јутра рибао'' што је мало задоцнио. ''Бранио сам се и позвао сам се на ово моје право дневног одмора, али то ништа није помогло. Потом је мој руководилац звао ''тумача прописа'' иначе нашег колегу који је из полтронских разлога ''тумачио норму сагласно слуху и жељи руководиоца'', а то је да ми запослени немамо право на дневни одмор. Питао сам га:'' Колега да ли схваташ да наредног јутра нисам могао уопште да функционишем, а камо ли да кренем рано ујутру на посао?'', на шта је Полтрон само ћутао. Потом су ме гонили неколико дана!'' заврши своју тужну причу овај Четврти учесник.

Пошто је време паузе истицало, Зоран Михаилов Писковић је ову дискусију ''искрености и огорчености'' прекинуо речима: ''Људи на посао, пауза је истекла!''

Потом су присутни једногласно донели следеће

СИНДИКАЛНЕ ЗАКЉУЧКЕ

-ПОДРЖАВАЈУ СЕ ДОСАДАШЊЕ АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' У МАТЕРИЈИ РАДА НА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ДНЕВНИ ОДМОР УЗ ПРЕПОРУКУ ЛОБИРАЊА КОД НАДЛЕЖНИХ УТИЦАЈНИХ СЛУЖБИ РАДИ ПРЕЗЕНТОВАЊА ИСТИНЕ У ВЕЗИ ПРЕДМЕТНОГ ПИТАЊА.

-ПОД ХИТНО ИНТЕРВЕНИСАТИ КОД МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА И ВЛАДЕ СРБИЈЕ- СЛУЖБЕ ЗА УПРАВЉАЊЕ КАДРОВИМА, РАДИ ОБЕЗБЕЂЕЊА ПРАВА НА ДНЕВНИ ОДМОР ОД 12. ЧАСОВА НЕПРЕКИДНО СВИМ ЗАПОСЛЕНИМА У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ.


Овај Записник је прочитан телефонским путем као и лично присутнима и на исти нема примедби.
С поштовањем,

СЕЋАЈУЋИ СЕ САВЕТА:

PAULUS APOSTOLUS: ’’OMNIA VESTRA IN CARITATE FIANT.’’- I COR 16/14 и
-’’GRATIA DOMINI IESU CHRISTI ET CARITAS DEI ET COMMUNICATIO SANCTI SPIRITUS CUM OMNIBUS VOBIS.''- II COR 13/13


Главни повереник,
ЗАПИСНИЧАР
Зоран Михаилов Писковић с.р.

Достава извршена Интернет везом

Proglas

http://proglas.blogspot.com/

молба за услове рада

sindikatpunezavisnost.blogspot.com/

Синдикални повереник Зоран Писковић

sindikatpucenezavisnost.blogspot.com/
press@poreskauprava.gov.rs
milan.dumic@poreskauprava.gov.rs

Е Д И Т О Р

Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 -Главни повереник- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL ahttp://proglas.blogspot.com/ или посредством линка http://www.gsupipnezavisnost.org.rs/ TJ. www.sindikatporeske


Наш Си./Бр. Сл. од 02.08.2011. Године


Poverenik Sindikata Poreske uprave Nezavisnost Zoran Pisković:

0 коментара:

Постави коментар