Најновији чланци на покретној траци:

петак, 12. август 2011.

НАЈБИТНИЈА ПИТАЊА ЗАПОСЛЕНИХ ПОРЕСКА УПРАВА СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НЕЗАВИСНОСТ

З А П И С Н И К

САСТАВЉЕН У ПОВЕРЕНИШТВУ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' ДАНА 12.08.2011. ГОДИНЕ У ПРЕДМЕТУ СИНДИКАЛНЕ АКТИВНОСТИ ВЕЗАНЕ ОКО НАТПИСА ЈОСПУ ''Inicijative JOS za poboljsanje statusa zaposlenih u PU Srbije''


Присутни: Главни повереник Зоран Михаилов Писковић, чланови и симпатизери неки лично, а неки телефонским путем.

Ток и садржај извршених синдикалних радњи и датих изјава:

На предлог Главног повереника Зорана Михаиловог Писковића једногласно је усвојен следећи:

ДНЕВНИ РЕД:

1. ПРИКАЗ НАТПИСА СА САЈТА ''http://sindikat.it.pu/'' односно http://www.sind-pu.rs/ У КОМЕ ЈЕ ОБЈАВЉЕН СЛЕДЕЋИ НАТПИС:’’ Inicijative JOS za poboljsanje statusa zaposlenih u PU Srbije ’’

2. Разно-текућа питања

ОПИС РАДА СИНДИКАЛНОГ САБОРА-СКУПА

Председник ове Синдикалне подружнице ''НЕЗАВИСНОСТ'' Зоран Михаилов Писковић је изнео присутнима проблем неразумевања раније објављених постова и натписа овога Синдикат на његовом сајту, а који се тичу положаја запослених у Пореској управи. Сво време се Синдикат Пореске управе ''Независност'' и даље упорно игнорише и са њиме се не жели разговарати о предметном питању. Међутим, реално управо ''тихом'' акцијом овога синдиката и ван институционалним притиском ''огромног мноштва синдикално неорганизованог радништва- пореских службеника, али и те како свесних и савесних''- читај ''Здравих, прогресивних и свесних снага Пореске управе'' тренутно се застало са ''испуњавањем жеља само једне социјалне групе-синдикалне опције на штету других већинских социјалних група''. Потом је Зоран Михаилов Писковић цитирао следећи најновији натпис ''Већинског'' синдиката и он гласи:
''Inicijative JOS za poboljsanje statusa zaposlenih u PU Srbije
Pažnja, otvara u novom prozoru.

Beograd, 05.08.2011.

Na prošlonedeljnim sastancima, sa direktorom PU Dr.Dragutinom Radosavljevićem, održanim dana 03.08. i 05.08.2011. godine u Centrali PU, predsednik JOSPU Milan Dumić je u ime sindikata, predao nekoliko inicijativa, u kojima se, u najkraćem, poslodavcu predlaže da na konkretan način učini sve i makar delimično, preporučenim merama, koje su u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom za državne organe, popravi hronično lošu materijalno-finansijsku situaciju kojom je pogođena ogromna većina zaposlenih u ovom državnom organu i o tome obavesti, u pisanom obliku, ovaj sindikat i njegovog predsednika najkasnije do 25.08.2011. godine.
Gde smo to svi mi u Poreskoj upravi, direktor, poslovodstvo i sindikat bili na početku ove kalendarske godine, a gde smo sada? Da li smo u onome što smo radili (po principu “neki ćemo da poginemo, a neki ćete da preživite”) u ovom periodu uopšte odmakli od nule i ništavila, ili se po starom srpskom običaju saplićemo na početku priče o boljoj i novijoj Poreskoj upravi Srbije? I dokle ćemo, bre srpski poreznici, dokle?!! Kome to u PU smeta korektan odnos i saradnja direktora i većinskog, i jedinog reprezentativnog, sindikata u našoj upravi o najbitnijim pitanjima koja prožimaju sve zaposlene u PU? Da li je direktoru, od strane resornog ministarstva, dopušteno da samostalno vrši odabir i selekciju svojih najbližih saradnika i da li ga interesuje mišljenje i preporuka ovog sindikata o svakom od njih?
Podsećanja radi, u ovom trenutku u PU stanje nije redovno, ono je vanredno od januara meseca tekuće godine, od onog trenutka kada su zaposleni u ovom državnom organu iskazali jedinstvo i doneli odluku o stupanju u štrajk, do ispunjenja tri ključna zahteva koja su podneli direktoru PU i resornom ministarstvu, sa kojima je na kraju potpisan i sporazum o ispunjenju tih zahteva, na osnovu kojeg i nakon ispunjenja jednog od tri zahteva je Odbor sindikata doneo odluku o zamrzavanju štrajka, do daljeg. Sem tog jednog, ostala dva zahteva sindikata, iako utemeljena i realna, ni do danas nisu ispunjena, a kad će – to ni Đekna ne zna, a kamo li direktor PU. Što se sindikata PU tiče, za nas je stav zaposlenih primarni zadatak kome smo sve vreme posvećeni, a neispunjeni zahtevi najbolji vetrokaz u kome smeru se trebamo kretati i na čemu istrajno raditi.
„Ako moraš da progutaš žabu, nemoj mnogo da je gledaš - progutaj je odmah. Ako moraš da progutaš nekoliko žaba, najveću progutaj prvu“, govorio je svojevremeno Zoran Đinđić. Pred Srbijom je tada bilo mnogo žaba, mnogo problema koji čekaju da budu rešeni i koji prete eskalacijom.
Korupcija, problemi u zdravstvu, nezaposlenost, nizak standard, nekontrolisano trošenje, urušeni penzioni fondovi, niska proizvodnja, odliv mozgova... problemi su koji ne samo da nisu rešeni već u brojnim slučajevima nisu ni rešavani, i postajali su sve veći i sve ukorenjeniji. Istovremeno, entuzijazam i vera da vlasti mogu da se izbore s njima značajno su opali.
Od borbe za civilizacijske i evropske tekovine nekadašnji Đinđićevi saborci dali su se u borbu za fotelje, izvlačeći iz svojih funkcija samo privilegije i prečesto zaboravljajući na obaveze i zadatke. Od njegovog nasleđa ostali su tek poneki da kao mantru ponavljaju da su čuvari vatre, zaboravljajući da deklarativnoj odanosti dodaju i praktičan rad na rešavanju problema.
I danas, osam godina posle Đinđićeve smrti, one žabe su uglavnom ostale neprogutane i sve veće i veće, a heroj koji bi se uhvatio s njima u koštac i način na koji će se obračunati s njima čak se i ne naziru.
U takvom okruženju mi postojimo i radimo, pokušavajući da stvari menjamo na bolje, korak po korak, kako bi danas i sutra svima nama u Poreskoj upravi bilo bolje, ali ne prividno i statistički, nego realno i ljudski bollje. Oni koji nam u toj pravednoj borbi za poštovanje osnovnih ljudskih prava podmeću klipove u točkove prozivaćemo imenom i prezimenom i o njihovim poganim namerama redovno vas obaveštavati, jer takvi su, nedavno, pokušali da smene direktora PU, da rad na modernizaciji PU učine ličnom ekskluzivom, takvi nam namerno obaraju pravilnike o platama i još mnogo toga.
Iz tih razloga, bilo je neophodno da direktor (koga nisu uspeli da smene) i predsednik sindikata PU sednu i popričaju gde i kako dalje i u tom smislu je sindikat uputio neke od inicijativa poslodavcu i na njih očekuje brz i pozitivan odgovor. Negativan odgovor i odbijanje ovih inicijativa sindikata automatki će aktuelizivati pitanje odmrzavanja štrajka u Poreskoj upravi Srbije. Nadajmo se da će razum prevladati i da će sveopšti interes i briga za zaposlene u PU poslodavcima biti ispred ličnog ponosa.
Inicijative koje sindikat podnosi direktoru PU su:
Inicijativa JOS za poboljšanje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u Poreskoj upravi,
-  Inicijativa JOS za smenu direktora Kancelarije za modernizaciju Poreske uprave,
-   Inicijativa JOS za imenovanje članova u Komisiji za prijem i odabir kadrova u Poreskoj upravi.''
Д И С К У С И Ј А

Један од учесника овога СИНДИКАЛНОГ скупа у вези напред наведеног је приметио да је цитирани натпис доста апстрактан и недовољно синдикалан, пошто се исти бави поред осталог кадровском проблематиком и политиком. Други учесник је приметио да се неутемељено у цитираном тексту ЈОСПУ тврди да су у јануару 2011. године:'' запослени у Пореској управи исказали јединство и донели Одлуку о ступању у штрајк'', пошто су ту активност вршили искључиво појединци из ЈОСПУ. Подсетио је, да је управо овај догађај био пресудан да се и Синдикат Пореске управе ''Независност'' који је до тада био у егзилу и синдикалним катакомбама, јавно експонирао својим ''ПРОГЛАСОМ'', када је почео активни отпор '' синдикалном једноумљу и екслузивитету-монизму''. Тада је почео синдикални плурализам и дијалог, као и борба синдикалних легалних опција у Пореској управи Србије, а све ово у циљу што ефикасније борбе радништва за своје праведне циљеве. Тренутно и у Пореској управи имамо Синдикалну позицију, али имамо и јаку Синдикалну опозицију коју управо предводи Синдикат Пореске управе ''Независност''. Већина и то огромна је тада Јануара 2011. године одбила је штрајк као средство борбе, што је потом од ''Репрезентативаца'' названо:''Замрзавањем штрајка''. Трећи учесник припита.''Људи опет пароле и само пароле ЈОСПУ. Када ће ''репрезентативци'' коначно рећи та ''фамозна имена поганих лица и злих намера?'' Једва чекамо да сазнамо ''ко то подмеће клипове борцима у праведној борби за поштовање основних људских права'' на шта му Други учесник одговори.''Па то чекамо од јануара 2011. године и не дају нам те информације. Зашто не кажу ко су ти погани створови!?''. Наредни учесник је поздравио активност ''осталих запослених Пореске управе у циљу смиривања страсти које су се подигле у вези Правилника о платама. Остала ''ВЕЋИНСКА ПОРЕСКА УПРАВА и њени запослени'' су СХВАТИЛИ О КАКВОЈ СЕ ''замци ради у режији моћника'' и институционално је деловала да се не донесу ''преко ноћи и на пречац'' неповољна решења као и ужасно неправедан Правилник о платама. Овај Синдикат Пореске управе ''Независност'' је предложио линеарно увећање плата свим запосленима за 30%, али ''репрезентативци'' то нису коментарисали, а камо ли подржали! Задњи учесник је приметио да је крајње неаргументован поновни позив на штрајк, јер је то још увек Законом о штрајку најстроже забрањено. Синдикат Пореске управе ''Независност'' је доказао да штрајк није допуштен у Пореској управи, свиђало се то нама или не! Да будемо искрени и ми смо за штрајк, али под условом да је допуштен, што није у конкретном случају. Стога се моли ЈОСПУ да се не игра запаљивом реториком, јер ће неко заиста поверовати да се ватра не гаси водом, већ бензином!

Зоран Михаилов Писковић је приметио да је добронамерна критика Синдиката Пореске управе ''Независност'' упућена ЈОСПУ,

да треба да и на њиховом ''јавном сајту: http://www.sind-pu.rs/ да неизоставно објављују и све своје ставове написане на њиховом скривеном сајту http://sindikat.it.pu/,

 да је та примедба изгледа уважена, те да је братски ЈОСПУ после дужег временског периода истовремено свој добар и полетан охрабрујући натпис:
''Inicijative JOS za poboljsanje statusa zaposlenih u PU Srbije''
једновремено објавио и на ''скривеном сајту''- http://sindikat.it.pu/ као 
и на јавном сајту http://www.sind-pu.rs/,

ШТО ЈЕ ВЕЛИКИ ПОМАК НАПРЕД У ЦИЉУ ТРАНСПАРЕНТНОСТИ РАДА И ДЕЛОВАЊА! ПУНА ЧЕСТИТКА ЈОСПУ!!!

Потом је Зоран Михаилов Писковић приметио да у напред цитираном ЈОСПУ тексту се не помињу нигде записници са састанка Директор Пореске управе Доктор Драгутин Радосављевић са синдикалцима који су вршени на ''prošlonedeljnim sastancima, sa direktorom PU Dr.Dragutinom Radosavljevićem, održanim dana 03.08. i 05.08.2011. godine u Centrali PU, sа predsednikом JOSPU Milan Dumić'' што је велики информациони недостатак, тако да је читалаштво остало ускраћено за битне информације које се тичу конкретних личности које су разговарале, о чему се заправо разговарало, колико се дуго разговарало, о каквим се то ради пучевима и превратима у Пореској управи…Баш штета, тим пре што су то врло озбиљне ствари….које се тичу свих запослених порезника.....

Пошто је време паузе истицало, Зоран Михаилов Писковић је ову дискусију ''искрености и аналитичности'' прекинуо речима: ''.Да резимирамо ствари!'', па су

Потом присутни једногласно донели следеће:

СИНДИКАЛНЕ ЗАКЉУЧКЕ

-ПОДРЖАВАЈУ СЕ ДОСАДАШЊЕ АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ''НЕЗАВИСНОСТ'' У МАТЕРИЈИ РАДА НА ПОБОЉШАЊУ РАДНО-ПРАВНОГ ПОЛОЖАЈА ЗАПОСЛЕНИХ У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ УЗ ПРЕПОРУКУ ЛОБИРАЊА КОД НАДЛЕЖНИХ УТИЦАЈНИХ СЛУЖБИ РАДИ ПРЕЗЕНТОВАЊА ИСТИНЕ У ВЕЗИ ПРЕДМЕТНОГ ЖИВОТНОГ ПИТАЊА.

-У СВЕМУ СЕ ПРИХВАТАЈУ И ПОДРЖАВАЈУ ИЗНЕТИ СТАВОВИ ЈОСПУ ИЗ ЊИХОВОГ НЕПОТПИСАНОГ НАТПИСА '' Inicijative JOS za poboljsanje statusa zaposlenih u PU Srbije'' ОД 05.08.2011.- Beograd, УЗ РЕЗЕРВУ И ОГРАДУ НА ПОЈЕДИНЕ ЦИТИРАНЕ СТАВОВЕ КОЈИ СУ ИСКАЗАНИ НА СИНДИКАЛНОМ САБОРУ ОВЕ ПОДРУЖНИЦЕ ОД 12.08.2011. ГОДИНЕ-БЛИЖЕ ГОРЕ ЗАПИСАНИХ У ОВОМЕ ЗАПИСНИКУ!

-ПУНА ПОДРШКА,
 ДОКТОР ДРАГУТИН РАДОСАВЉЕВИЋ ДИРЕКТОР ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ,
 НА ЊЕГОВОМ СТАРАЊУ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ И НАПРЕДАК ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ НА ЧИЈЕМ ЈЕ ЧЕЛУ, ТЕ СЕ СТОГА У СВЕМУ ПОДРЖАВА ЈОСПУ КОЈИ ЈЕ ИЗНЕО ИСТИНИТЕ И ТАЧНЕ КОНСТАТАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ ТИЧУ ПОМЕНУТОГ ОВЛАШЋЕНОГ И УВАЖЕНОГ РУКОВОДИОЦА-који је ИНАЧЕ по закону основ и темељ Пореске управе-Националне институције ''par exelans’’!

Овај Записник је прочитан телефонским путем као и лично присутнима и на исти нема примедби.

С поштовањем,

СЕЋАЈУЋИ СЕ САВЕТА:

PAULUS APOSTOLUS: ’’OMNIA VESTRA IN CARITATE FIANT.’’- I COR 16/14 и
-’’GRATIA DOMINI IESU CHRISTI ET CARITAS DEI ET COMMUNICATIO SANCTI SPIRITUS CUM OMNIBUS VOBIS.''- II COR 13/13


Главни повереник,
ЗАПИСНИЧАР
Зоран Михаилов Писковић с.р.

Доsтава извршена Интернет везом

Proglas

http://proglas.blogspot.com/

молба за услове рада

sindikatpunezavisnost.blogspot.com/

Синдикални повереник Зоран Писковић

sindikatpucenezavisnost.blogspot.com/
press@poreskauprava.gov.rs
milan.dumic@poreskauprava.gov.rs

Е Д И Т О Р

Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 sоба 102 -Главни повереник- тел. 011/3950619 – факs: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL ahttp://proglas.blogspot.com/ или поsредsтвом линка http://www.gsupipnezavisnost.org.rs/ TJ. www.sindikatporeske


Наш Си./Бр. Сл. од 12.08.2011. Године


Poverenik Sindikata Poreske uprave Nezavisnost Zoran Pisković:

0 коментара:

Постави коментар