Најновији чланци на покретној траци:

среда, 20. јун 2012.

CRNOJ EKONOMIJI SE CRNO PIŠE











 Sindikat Poreske uprave Centrala Beograd-USS

ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ


Предмет: CRNOJ EKONOMIJI SE CRNO PIŠE

Поштоване колеге и колегинице Пореске управе,

 NA IZVANREDNOM

ČITAMO IZUZETAN TEKST:

Banke šalju izvještaje poreznicima

Objavljeno: Jun 19. 2012. 07:50
BEOGRAD, Najveća promjena koju donosi primjena izmjena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji u Srbiji biće svakodnevna prepiska bankara i poreznika.
Poslovne banke od 1. jula, ipak, neće zabranjivati isplatu plata bez pratećih poreza i doprinosa, već će svakog dana Poreskoj upravi slati podatke o takvim transakcijama. A da li su uz zarade pravilno obračunati i prateći troškovi proveravaće i dalje, i to naknadno, samo poreski inspektori.
Banke su i do sada Poreskoj upravi slale podatke o isplaćenim platama i naknadama, doduše jednom mjesečno. Rezultat je oko 55.000 preduzeća koja svojim zaposlenima ne pokrivaju ni zdravstveno, niti “pišu” penziju, a do budžeta ne stižu porezi. Ukupna poreska dugovanja, a doprinosi i porezi na zarade su samo njihov dio, u Srbiji su dostigla iznos od oko 700 milijardi dinara.
- Od početka jula imaćemo izvještaje poslovnih banaka na dnevnim nivou – kažu u Poreskoj upravi. – Dobijaćemo podatke o svim nalozima za isplatu i na osnovu toga ćemo raditi kancelarijsku i terensku kontrolu tačnosti obračuna poreza i doprinosa.
Pod lupom poreskih inspektora tako će i dalje biti samo oni koji isplaćuju zarade i to legalno. Van njihovog domašaja i dalje će ostati poslodavci stotine hiljada radnika angažovanih na crno, kao i oni koji zaposlenima na račun uplaćuju samo dio plate. U svakodnevnoj prepisci poreznika i bankara neće se naći ni radnici koji odlaze na posao, ali ne primaju ni dinara. Sindikati procjenjuju da ih je u u Srbiji i 100.000 radnika.
- Ova kontrola se odnosi na legalne tokove – kažu poreznici. – Crnu ekonomiju ne možemo da kontrolišemo. Što se tiče firmi koje ne plaćaju zarade, onog momenta kada budu imali sredstva na računu, moraće da ih isplate. Tada ćemo kontrolisati obračun poreza i doprinosa.
Objedinjeno
Jedinstveni račun za uplatu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih trebalo bi da profunkciniše sljedeće godine. Novi koncept naplate predviđa mjesečnu evidenciju radnog staža i doprinosa, umjesto dosadašnjih godišnjih obrasaca. Novi princip naplata znači da će poslodavci poreze morati da prijave prije isplate zarada i da će sve raditi elektronski. Novosti


   

КОМЕНТАР


УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић констатују да је напред цитираним текстом јасно маркиран друштвени проблем који се зове црна економија.

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић очекују да ће од 01.07. 2012. године путем дневних извештаја финансијска дисциплина знатно да се побољша.


С поштовањем, свако добро и здрави били,

БЕОГРАД, ДАНА 20.06.2012. године

Повереник-Justitiarius-Justicijar,

Зоран Михаилов Писковић с.р.


0 коментара:

Постави коментар