Најновији чланци на покретној траци:

среда, 18. јул 2012.

Direktor Poreske uprave: Dinkić me neće lako smeniti











BELEŽIMO TRI TEKSTA:

PRVI TEKST GLASI:

Direktor Poreske uprave: Dinkić me neće lako smeniti

Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević izjavio je danas povodom najave njegove smene da je on na tu funkciju došao putem javnog konkursa i na osnovu Zakona o državnim službenicima i da namerava da na tom mestu i dalje ostane.
dragutin_radosavljevic
Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić najavio je novog direktora Poreske uprave Srbije, koji nije stranačka ličnost, ne želeći da kaže o kome je reč. Prema njegovim rečima, biće izvršen i reizbor direktora filijala Poreske uprave, a novi će biti birani na javnom konkursu.

"Dinkić ima apsolutno legitimno pravo da tako nešto kaže. Naravno, svaka vlast koja dođe sa sobom donosi nova kadrovska rešenja i politiku koje će sprovoditi, ali u ovoj zemlji postoji Zakon o državnim službenicima koji mora da se poštuje", naveo je Radosavljević. On je naglasio da su on, ali i mnogi drugi u sistemu državne uprave prošli javni konkurs Službe za upravljanje kadrovima, položili ispit pred Komisijom, koju postavlja Visoki službenički savet, a zatim od ministra i od vlade dobili rešenje o postavljenju na mandatni period od pet godina.

"Opet, naglašavam, ne mogu da zamerim ništa jednoj takvoj izjavi, koja je više političke prirode. Ali, mi smo takođe stručni ljudi. Ja sam doktor pravnih nauka i doktorirao sam na javnim finansijama", naveo je Radosavljević i ocenio da je Poreska uprava Srbije na čijem je čelu do sada dobro obavljala svoj posao o čemu govore i podaci o premašenom planu naplate javnih prihoda.

On je podsetio da su njegovi prethodnici bili postavljeni samo rešenjem Vlade Srbije, a da je on prvi direktor Poreske uprave koji je na tu funkciju došao putem javnog konkursa i ocenio da je "način smene putem dekreta ili nekog direktnog naloga koji može da se uputi Vladi Srbije, nešto što pripada prošlosti".
preuzeto sa:

DRUGI TEKST GLASI:

Dinkić: Novi direktor poreske uprave

13. jul 2012. | 12:08 | Izvor: FoNet
papirolovkaBEOGRAD -
Lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić, čijoj stranci bi u novoj Vladi Srbije trebalo da pripadnu resori privrede i finansija, izjavio je da se sa koalicionim partnerima dogovorio da sistem dovede u red i dodao da će u tom poslu imati "odrešene ruke".
"To je dogovor, kako bi se sistem doveo u red. Već sada mogu da kažem da ćemo imati novog direktora poreske uprave, koji nije stranačka ličnost", rekao je Dinkić u intervjuu Kuriru i dodao da sada ne želi da govori o imenima.

Prema njegovim rečima, biće izvršen i reizbor direktora filijala poreske uprave, a novi će biti birani na javnom konkursu.
"Ako na konkursu pobedi neka anonimna osoba, nema te sile koja će me sprečiti da je postavim za direktora, bez obzira na političke pritiske ", rekao je lider URS i dodao da će ugasiti i suvišne agencije, a plate direktora neće divljati.
Ponuda Ljajiću
Upitan šta je ponudio lideru Socijaldemokratske partije Srbije Rasimu Ljajiću kojeg je pozvao da uđe u Vladu, Dinkić je rekao da će što se njega tiče za Ljajića uvek biti mesta u Vladi

"Voleo bih da bude ministar", rekao je on i dodao da je sa v.d.predsednika Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem u odličnim odnosima.
Dinkić je ponovio da će jedan od prvih zakona u Skupštini biti departizacija javnih preduzeća.

"O tome smo se dogovorili i u sporazumu koji smo potpisali. Direktori će se birati na javnim konkursima, uz odgovarajuću proceduru, i od toga nećemo odstupiti", ističe Dinkić.

Na opasku da je to teorija, a da praksa pokazuje da se već licitira sa stranačkim imenima za pozicije direktora određenih preduzeća, pa se tako pominje ime Draška Petrovića kao mogućeg direktora Telekoma, on je rekao da departizacija ne znači da kandidati ne mogu biti članovi stranaka, ali da to neće biti uslov.

"Da li je Draško Petrović član neke partije? Departizacija ne znači da kandidati ne mogu biti članovi stranaka, ali to neće biti uslov i ne znači da će zbog toga biti automatski izabrani. I u strankama ima stručnih ljudi, ali je daleko veći broj onih koji nisu stranački opredeljeni", rekao je Dinkić.

Upitan ko će mu biti najbliži saradnici u ministarstvu, Dinkić je rekao da će mu "desna ruka" biti neko iz Demokratske stranke Srbije "žena koja je bila u vladi Zorana Đinđića", ali da ne želi da otkriva njeno ime.

"Tamara Stojčević, takođe kadar DS, biće zamenik sekretara vlade. Socijalista Veljko Odalović biće sekretar", dodao je on.

PREUZETO SA:
http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/dinkic:-novi-direktor-poreske-uprave_330795.html

TREĆI TEKST GLASI:

Direktor poreske: Kako misle da me smene

  • r
Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević izjavio je povodom najave njegove smene da je on na tu funkciju došao putem javnog konkursa i na osnovu Zakona o državnim službenicima i da namerava da na tom mestu i dalje ostane.
Dragutin Radosavljević (Tanjug/arhiva)
Lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić najavio je za beogradske štampane medije novog direktora Poreske uprave Srbije, koji nije stranačka ličnost, ne želeći da kaže o kome je reč.

Prema njegovim rečima, biće izvršen i reizbor direktora filijala Poreske uprave, a novi će biti birani na javnom konkursu.

"Dinkić ima apsolutno legitimno pravo da tako nešto kaže. Naravno, svaka vlast koja dođe sa sobom donosi nova kadrovska rešenja i politiku koje će sprovoditi, ali u ovoj zemlji postoji Zakon o državnim službenicima koji mora da se poštuje", naveo je Radosavljević u izjavi za Tanjug.
 sledi video:
http://www.mondo.rs/s252397/Info/Hronika_i_Drustvo/Direktor_poreske-_Kako_misle_da_me_smene.html


Radosavljević je naglasio da su on, ali i mnogi drugi u sistemu državne uprave prošli javni konkurs Službe za upravljanje kadrovima, položili ispit pred Komisijom, koju postavlja Visoki službenički savet, a zatim od ministra i od vlade dobili rešenje o postavljenju na mandatni period od pet godina.

"Opet, naglašavam, ne mogu da zamerim ništa jednoj takvoj izjavi, koja je više političke prirode. Ali, mi smo takođe stručni ljudi. Ja sam doktor pravnih nauka i doktorirao sam na javnim finansijama", naveo je Radosavljević i ocenio da je Poreska uprava Srbije na čijem je čelu do sada dobro obavljala svoj posao o čemu govore i podaci o premašenom planu naplate javnih prihoda.

On je podsetio da su njegovi prethodnici bili postavljeni samo rešenjem Vlade Srbije, a da je on prvi direktor Poreske uprave koji je na tu funkciju došao putem javnog konkursa i ocenio da je "način smene putem dekreta, ili nekog direktnog naloga koji može da se uputi Vladi Srbije, nešto što pripada prošlosti".

(Tanjug)

0 коментара:

Постави коментар