Најновији чланци на покретној траци:

уторак, 24. јул 2012.

Ministri će moći da tokom 45 dana da razreše državnog službenika na položaju

















SINDIKAT PORESKE UPRAVE CENTRALA Beograd-USS
је опредељен за
Монотеистички синдикализам-Синдикат хришћана и свих монотеиста Србије

SINDIKAT ISTINE
ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ

Предмет: Aktuelno

Поштоване колеге и колегинице Пореске управе,

Скрећемо Вам пажњу да је на



објављен натпис следећег САДРЖАЈА:


Ministri mogu da razreše pomoćnike izabrane tokom prethodne vlade

Ministri mogu da razreše pomoćnike izabrane tokom prethodne vlade
Ministri u novoj vladi moći će da tokom 45 dana od izbora predlože vladi razrešenje državnih službenika na položaju za koje smatraju da ne radi dobro, što se odnosi i na pomoćnike ministara izabrane na javnom konkursu. To j epred viđeno Predlogom zakona o ministartsvima koji je u parlamentu danas predstavila zamenica šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković.
U Skupštini Srbije u toku je objedinjena rasprava o Predlogu zakona o ministarstvima, izmenama Zakona o Vladi, i izmenama Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti.

"Uverena sam da će Vlada raditi pre svega u interesu svih građana Srbije i očekujem da i ostali poslanici podrže zakone", rekla je Tabaković obrazlažući Predlog zakona o ministarstvima, izmene Zakona o Vladi, i izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti.

Tabaković je kazala da veruje da će nova vlada na čelu sa budućim premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem učiniti sve da ni jedno ministarstvo ne bude "tvrđava ili feud za sebe".

"U novoj vladi ne sme da se desi da njen član ne zna o finansijskim tokovima, a da sedi za stolom vlade koja je tim, i  njen uspeh je uspeh svih, a pre svega građana Srbije", ocenila je Tabaković.

Ona je kazala da 17 ministarstava predviđenih Predlogom Zakona o ministarstvima, neće biti veliki trošak za državu.

Tabaković je kazala da je tim zakonom predviđeno da se pitanjima od značaja za Kosovo, ljudska i manjinska prava, verske zajednice i dijasporu bave posebne službe - a ne ministarstva - čime, kako je rekla, neće biti umanjen značaj tih poslova.

"Ne treba da postoji posebno ministarstvo za deo teritorije države, već da jedna kancelarija obavlja poslove u vezi sa tim.  Vlada će imati pavo da izvrši detaljan popis poslova koje će te kancelarija obavljati", rekla je Tabaković.

Ona je rekla da je predviđena mogućnosti da ministar u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu zakona, predloži  vladi razrešenje onih državnih službenika na položaju koji ne rade dobro.
Govoreći o dopunama Zakona o Vladi, Tabaković je rekla da se odgovornost Vlade proširuje i na rad nosilaca javnih ovlašćenja na nivou Republike da bi Vlada imala uvid u rad, kako je kazala, velikog broja agencija i tela koja sada nisu pod kontrolom izvršne vlasti. "Onima koji brinu, poručujem da se ovo ne tiče zaštitnika građana i da u dobru praksu niko  ne zadire, niti želi dobru praksu regulatornih nezavisnih tela ograničiti niti da ih stavi pod kontrolu", rekla je Tabaković.

Izmenama Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti predviđeno je da sekretara Saveta za nacionalnu  bezbednost imenuje i razrešava predsednik države, a ne, kao do sada, da šef kabineta predsednika Republike bude istovremeno i sekretar Saveta.

Tabaković je rekla da je snaga onih koji će se tim poslovima baviti u odgovornosti prema informacijama koje poseduju, i  u tome da se one ne zloupotrebljavaju u političkim obračunima. "Svako ko vlada službama bezbednosti, ko vlada tajno,  uz autoritet koji ne proističe iz ličnosti, pre ili kasnije izgubi moć i vlast", rekla je Tabaković.
DS: Resori kreirani po ličnim željama budućih ministara
Šef poslaničkog kluba DS Dragoljub Mićunović izjavio je danas da su zakoni o vladi i o ministarstvima napisani prema ličnim apetitima budućih ministara, a da su prva dva dana u parlamentu pokazala žestok otpor svakoj civilnoj kontroli izvršne vlasti, koja je jedan od stubova demokratije.

“Nekim nameštenim konkursima, kada se nekome nameni na primer direktorsko mesto, samo što ne piše da li taj za koga je konkurs namešten razdeljak češlja na levo ili desno… i ovo je zakon pisan prema strasti i apetitima nekih koji će ući u vladu”, rekao je Mićunović u objedinjenoj skupštinskoj raspravi o zakonima o ministarstvima i o vladi.

Mićunović je rekao da će se videti da "kombinacije" ministarstava izražavaju apetite i želje pojedinih ministara i da se time dolazi do glavnog problema - "dominacije privatnih interesa i suzbijanje javnih".

On je podsetio da je engleski parlament u 18. veku izglasao zakon o zaštiti naroda od vlade i ocenio da mu se ponekad čini da je jako dobar.

“Postoje tri glavna stuba vlade - vojska, policija i finansije i postavlja se pitanje da li parlament ima smisla u obavljanju kontrolne funkcije ako se po vertikali određuju tri stuba moći i u parlamentu gde vladajuća većina ima većinu i predsedavanje i u tim odborima”, rekao je Mićunović.

On je upitao “ko će onda kontrolisati (Mlađana) Dinkića, ako je ministar finansija”.

On je ukazao da sa stanovišta razvoja demokratije nema demokratije ako nema propisanih prava opozicije.

“Mi poslanici nemamo izvršnu vlast i u funkciji smo donošenja zakona, pokušavamo da ih popravimo, ali najvažnija funkcija je kontrola vlade. Prva dva dana su pokazala žestok otpor svakoj kontroli”, kazao je Mićunović.
Vlada mala ali efikasna
Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić poručio je večeras u parlamentu da će vlada koju će voditi, osim što će biti najmanja od 1990. godine, biti i najefikasnija.

"Uz dužno poštovanje, želim da javnost zna, ova vlada će imati 17 ministarstava i 19 članova i biće najmanja od 1990. godine, a daće Bog biće i najuspešnija", rekao je Dačić u objedinjenoj skupštinskoj raspravi o zakonima o minsitarstvima, o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije i o izmenama zakona o vladi.

On je dodao da su zakoni o vladi i o ministarstvima do sada najviše menjani, jer ne postoji sistemski rešeno pitanje koji je to optimalni model koliko vlada treba da ima ministarstava, a ni evropski standardi.

"U Norveškoj imate ministarstvo za naftu ili ribolov, u Nemačkoj za hranu. Sigurno da neću reći neku tajnu da se ovaj zakon menjao uvek i samo kada se formirala vlada, i to je istina. Razumem da postoji većina i opozicija, ali suštinske primedbe na način kako smo podelili nadležnosti jesu i zavise od toga sa kojih pozicija ih gledate", rekao je Dačić.

On je dodao da se ne bi moglo reći da je rekonstrukcija prethodne vlade "obavljena po stručnim principima".

Dačić je rekao i da nije tačno da se povećanjem ili smanjenjem broja ministarstava smanjuje ili povećava broj zaposlenih u administraciji, već da se smanjuje broj ministara i dražavnih sekretara i da je bolje da "Srbija ne bude rekorder po broju ministarstava".

Mandatar je odbacio primedbe opozicije koje se odnose na rukovođenje skupštinsim odborima, navodeći da je upravo DS prekinula praksu da najznačajnijim odborima rukovode kadrovi iz opozicije.

"Marko Ðurišć (DS) je predložio Bajatovića, niste ga ni pitali, Todorović (Dragan, SRS) je bio nezgodan, ali nemojte sada meni da prebacujete nešto što ste vi već uradili", kazao je Dačić.

Uz napomenu da buduća vlada mora biti efikasna i da "ne može da bude feudalnog karaktera", Dačić je rekao da će vlada poštovati parlament i da će on biti u njemu uvek kada bude to potrebno, a da kao premijer neće slati svoje izaslanike.
autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
С поштовањем, свако добро и здрави били,

Повереник-Justitiarius-Justicijar,

Зоран Михаилов Писковић с.р.


Е Д И Т О Р

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ
СИНДИКАТ БУЏЕТСКИХ РАДНИКА СРБИЈЕ
РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
ОДБОР ПОВЕРЕНИКА ПОРЕСКА УПРАВА-ЦЕНТРАЛА
Београд, ул. Трг Николе Пашића 3/5
е-mail:ujedinjenisindikatisrbije@gmail.com
tel:011/2928-535, 011/3349-931 и 062/80-61115
fax:011/2928-535

СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ЦЕНТРАЛА БЕОГРАД-УСС (Скраћени назив)
Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 119 –Повереник Зоран Михаилов Писковић - тел. 011/3950619  факс: 011/3953429 е-мaile zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com 
URL adresa http://proglas.blogspot.com

Наш Си./Бр. Сл. од 24.07.2012. godine

Достава извршена Интернетом: - http://proglas.blogspot.com
-ujedinjenisindikatisrbije@gmail.com




 

0 коментара:

Постави коментар