Најновији чланци на покретној траци:

среда, 18. септембар 2013.

Sindikalna borba za poštovanje isplata plata po PKU za državne organe-prilog














УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД
 Sindikat Poreske uprave Centrala Beograd-USS

ЧЛАНСТВУ, СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА, СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ И ИНТЕРНЕТ ЈАВНОСТИ СРБИЈЕ


НАСЛОВ: Sindikalna borba za poštovanje isplata plata po PKU za državne organe-prilog

ЗДРАВО!

Поштоване колеге и колегинице Пореске управе и Интернет Јавност СрБије,

Данас 18.09.2013. године у 14:15 у Писарници Пореске управе Централе предали смо следећи меморандум:

Београд, ул. Трг Николе Пашића 3/5
е-mail:ujedinjenisindikatisrbije@gmail.com
tel:011/2928-535, 011/3349-931 и 062/80-61115
fax:011/2928-535
УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ Београд
( у даљем тексту: Синдикат Пореске Управе Централа Београд-УСС )
Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 119 –Повереник Зоран Михаило Писковић - тел. 011/3950619  факс: 011/3953429 е-мaile zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL http://proglas.blogspot.com

БР. Сл. од 18.09.2013 године
___________________________________________________________________________

Радна група за израду Правилника о стимулацији и дестимулацији запослених у Пореској управи

-Председавајућој Г-ђи Бисић Сибиновић Мирјани -

Овде
           
            ПРЕДМЕТ: Обавештење-допуна датог изјашњења од 13.09.2013. године

Поштована,

Обавештавамо вас да је дана 17.09.2013. године одржан Састанак ''Тима синдиката за анализу дестимулативних одредаба којима би се умањивале плате запослених у будућности''.

Састанку су присуствовали синдикални повереници, активисти и симпатизери овога синдиката.

ЗАКЉУЧЦИ

1. Да се предложено умањење плата до 30% као начин плаћања у ПУ не прихвати, јер тренутно понуђени парамeтри праћења квалитета рада нису адекватни нити одређени. Такође остајемо при ставу да не прихвати део Правилника о критеријумима за увећање и умањење плата управо у том делу-''умањење плата'', тј увођење корективних '' до 30%''. Наш став је да је поменути ''умањујући'' корективни фактор у односу на основну зајамчену плату из ПКУ и важећих Одлука Владе Србије о висини основице за исплату плата државних службеника, намештеника, судија, јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца, председника и судија Уставног суда недопустив, односно да нећемо никада прихватити предложени начин умањења плата, које су и онако неадекватне у односу на цену рада који влада на тржишту рада.

2. Опрема, услови рада и пословни простор у већини организационих јединица Пореске управе на територији РС је веома стара, неадекватна и просторно скучена и стога ћемо захтевати од Министарства финансија хитно обнављање опреме и побољшавање услова рада усељавањем у пословни простор који нам припада.

3. Неопходно је што пре урадити процену ризика за запослене у Пореској управи, и обавити прегледе запослених на радним местима са повећаним ризиком у складу са законским актима. Такође ћемо захтевати од Министарства финансија да наложи послодавцу-Пореској управи да обаве систематске прегледе свих службених лица без обзира на ризик, јер сматрамо да је то једини начин да докажемо да је здравље порезника угрожено, због стреса и ерупције нових радних задатака. Исто тако истичемо да су запослени претежно старија лица те су и због година живота у здравственом смислу оронула и крајње истрошена лица. Предложеним Правилником о критеријумима за умањење плата ова чињеница се упадљиво игнорише и на исту тркачку линију ''за стимулацију и дестимулацију'' се стављају запослени разних деценија живота, радо-физиолошких кондиција, који су обучени у разним образовним системима и који су различитих културолошких корена и антрополошких традиција и тенденција.

4. Неопходно је дефинисати који део радног времена порезници који су у непосредном личном раду и контактима са странкама требају да проведу у непосредном шалтерско-оперативном раду са пореским обвезницима и другим странкама. Мишљења смо да то не може бити дуже од 5-6 сати дневно, јер рад непосредног извршиоца на примарно-оперативном нивоу, није само шалтерско-оперативно-теренски рад, већ је и едукативно припремни ангажман сагласно плановима рада. Образложење оваквог става са аргументима, упутићемо Министарству финансија РС.

5. Неопходно је у оквиру рада ''Тима синдиката за анализу дестимулативних одредаба којима би се умањивале плате запослених у будућности'', што пре формирати подтимове за шалтерску службу, канцеларијску и теренску контролу, наплату, пореску полицију, и остале пореске функције и фракције из ЗППП-а, да би се што боље сагледали проблеми везани за струку, професију и почело се са решавањем истих проблема.

6. Овај Синдикат тражи транспарентност и апсолутну јавност приликом спровођења поступка дестимулације, јер је интерес запослених да тачно знају коме се узима ''његово парче хлеба'' и потом даје ''другом'', јер је ово пре свега морално и етичко питање, а не правно. Тражимо сагледавање исправности појаве пословног ''рачуна дестимулације'' где би се та средства држала, јер тренутно у правном поретку за такве рачуне у банкарском пословању нема простора нити допуштења.

7. Синдикат Пореске управе-УСС понавља да су плате мале, јер струковно-професионално гледано, на пример, рад дипломираних правника је на тржишту рада и те како мерљив кроз Адвокатску тарифу, дипломираних економиста кроз Тарифу надлежних Савеза рачуновођа и ревизора, те Завода за вештачење……па је стога некакав говор о смањењу плате једном висококвалификованом стручњаку који је у ПУ реално слабо плаћен, крајње споран и управо дестимулативан.

8. У зависности од даљег рада Примаоца овога поднеска, овај синдикат ће тражити начине синдикалне борбе која ће довести радништво у хуману позицију коју би требало да има тим пре што је Република Србија пр свега држава социјалне правде.

Следећи редовни састанак ''Тима синдиката за анализу дестимулативних одредаба којима би се умањивале плате запослених у будућности'' планиран је за 02.10.2013.г. о чему ће председница Примаоца бити благовремено обавештена и позвана да присуствује том радном састанку.


С поштовањем,

Повереник,

Зоран Михаило Писковић с.р.
Објављено на www.proglas.blogspot.com





УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ
-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД
Београд, ул. Саве Машковића бр.3-5
Повереник-Justitiarius-Justicijar,
Зоран Михаило Писковић с.р.
Еxpert  za javne finansije

Контакт тел.011/3950-619
е-маил: zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs
Internet prezentacija na:http://www.proglas.blogspot.com



0 коментара:

Постави коментар