Најновији чланци на покретној траци:

субота, 21. септембар 2013.

Sindikat mora svedočiti istinu hrabro i istrajno saglasno zakonu


















УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД

 SINDIKAT PORESKE UPRAVE CENTRALA Beograd-USS


ЧЛАНСТВУ, СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА, СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ И ИНТЕРНЕТ ЈАВНОСТИ СРБИЈЕ


Предмет: Sindikat mora svedočiti istinu hrabro i istrajno saglasno zakonu

Поштоване колеге и колегинице Пореске управе и Интернет јавност Србије,


УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов Повереник Зоран Михаило Писковић су на V седници Радне групе за израду Правилника о дестимулацији дана 19.09.2013. године, поред осталог рекли су и следеће:

''Поштовани, осећамо се крајње амбивалентно. Као извршиоци свесни смо моћи Речи Старешине-Налогодавца и нас извршилаца те Речи-налогопримаца . Међутим, ми аутентично-изворни Синдикалци смо истовремено и представници ''рада'' и стога морамо у име тих интереса наступати и штити их свим законом прописаним средствима. ''Законитост у истини'' надамо се, јесте заједнички обострани интерес и идеал како Послодавца тако и нас радника-извршилаца. Изворно-аутентична Синдикална борба се нерадо гледа и ми то осећамо на овом радном састанку, тако што смо потпуно сами, маргинализовани и тотално одбачени. Очекивана подршка тзв. ''представника'' Синдиката који је потписао ПКУ за државне органе је изостала до те мере, да се тај назови ''представник'' јавно оградио од тог Општег контракта службеничког корпуса, тихо изговореним речима: Ми немамо везе са тим Синдикатом државне управе нити Уговором који је он потписао. Надамо се да ћете наш амбивалентан положај разумети, јер ћемо до краја остати у намери спровођења одговарајућих поступака провера Уставности намераваног смањења плата до 30% који једино треба да важи у Пореској управи и нигде више.'' Присутни су све ово саслушали и само су ћутали, а тзв. ''синдикалац'' је коментарисао као наше највеће светогрђе што смо тражили и тражимо приступ колективном Споразуму закљученог између представника рада и капитала о правима синдикалног рада у Пореској управи.

С овим у вези подсећамо да је изворни синдикализам чији смо и ми део, недавно изборио велику Синдикалну победу, тако што смо од Државе признати као заступници рада и пуномоћници запослених. УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов Повереник Зоран Михаило Писковић су свесни те одговорности и положаја који им припада у Пореској управи по вољи Државе. Констатујемо, да је дана 05.06.2013. године у "Службеном гласнику PC" број 49/2013, објављена Одлука Уставног суда број 1Уз-51/2012 којом се утврђује да одредбе члана 85. став 1. у делу који гласи: „који мора да буде адвокат" и став 2. истог члана Закона о парничном поступку („Службени гласник Републике Србије", број 72/11) нису у сагласности са Уставом и потврђеним међународним уговором. Оваквом одлуком Уставног суда дата je поново могућност да интересе запосленог у поступку пред судом штити и заступа синдикат, односно да синдикат може заступати свог члана како то налажу ратификоване међународне конвенције и Закон о раду.  Дакле, нема ограничења у погледу тога ко може бити пуномоћник странке у парничном поступку, изузев у поступку пo ванредним правним лековима у којим странку мора заступати адвокат.  Напомињемо, да обим овлашћења за заступање( пуномоћја) одређује странка, односно запослени којем je повређено какво право из радног односа.  Такође, запослени може да овласти пуномоћника-представника синдиката да предузима поједине одређене радње у поступку или да предузима све радње у поступку.  У прилогу Вам у целости дајемо на увид Одлуку Уставног суда број 1Уз-51/2012.

↓ Preuzmi prilog ovde 

С поштовањем, свако добро и здрави били,

Београд, Дана 21.09.2013. године
Повереник-Justitiarius,
Expert za javne finansije
Зоран Михаило Писковић

СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ЦЕНТРАЛА БЕОГРАД-УСС
Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 119
тел. 011/3950-619 факс: 011/3953-429 е-мaile zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://proglas.blogspot.com


0 коментара:

Постави коментар