Најновији чланци на покретној траци:

петак, 20. јануар 2017.

Partenogeneza (bespolno razmnožavanje)











sa cudo-u-akvarijumu-naucnici-zapanjeni-zenka-ajkule-rodila-mladunce-a-muzjaka-nije-bilo/p003sx9 prenosimo sledeću informaciju:

ЧУДО У АКВАРИЈУМУ Научници запањени: Женка ајкуле родила младунце, а мужјака није било НИ БЛИЗУ

Научници су потпуно остали без речи након што је женка морског пса у једном аустралијском акваријуму на свет донела младунце, а била је у потпуној изолацији без мужјака у периоду од годину дана. Стручњаци кажу да су се први пут сусрели с оваквим случајем код морских паса.
Лиони, морски пас леопард, провела је са својим мушким партнером 12 година у акваријуму и за то време су добили 24 младунца. Међутим, после је Лиони стављена у изолацију, али је неким чудом развила способност самооплодње и на крају све урадила сама. Партеногенеза (бесполно размножавање) није ретка појава код инсеката, водоземаца, па чак и гуштера, али код кичмењака изразито јесте.
У разговору за Индипендент аутори студије су на поприлично једноставан начин објаснили шта се догодило.
- Једноставно, она се прилагодила условима и све је урадила сама.
Кад је Лиони на свет донела младунце, стручњаци су сматрали да је на неки начин сачувала сперму мужјака с којим је провела 12 година. Међутим, после бројних тестова та теорија је одбачена.
- Младунци су носили искључиво мајчин ДНК, што је значило да је постигла асексуалну репродукцију. Ово је доказ да одређене врсте кичмењака имају ту способност, имали смо примере неких птица, змија, ража.
Међутим, способност асексуалне репродукције досад је углавном била забележена само код женки које никада нису имале односе. Пре Лиони, научници су забележили само два таква примера - код раже и удава.

0 коментара:

Постави коментар