Најновији чланци на покретној траци:

среда, 21. март 2012.

BANKE SRBIJE - GARANT NAPLATE JAVNIH PRIHODA PO ODBITKU





 pravda
Justitia regnorum fundamentum -Правда је темељ државe и власти народа'', "Правда држи земљу и градове".

 USS

 SINDIKAT PORESKE UPRAVE CENTRALA Beograd-USS
је опредељен за
Монотеистички синдикализам-Синдикат хришћана и свих монотеиста Србије

SINDIKAT ISTINE

ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ


Предмет: BANKE SRBIJE - GARANT NAPLATE JAVNIH PRIHODA PO ODBITKU

Поштоване колеге и колегинице Пореске управе,

Директор Пореске управе Србије Господин Доктор Драгутин Радосављевић је обавестио Јавност Србије о следећој стварности која ће настати 01.07.2012. године. 
О томе се пише на:


следеће дана 21.03.2012. године:

Неизмирени доприноси „укидају“ плате


Доктор Драгутин Радосављевић
Од 1. јула банке неће моћи да исплате месечне зараде клијетима, уколико њихов послодавац није измирио доприносе на плате, изјавио је директор Пореске управе Драгутин Радосављевић и
  •  Драгутин Радосављевић

најавио да ће крајем марта бити објављен још један списак пореских дужника који ће бити дужи од оног објављеног у јануару.
На основу измена закона о пореском поступку и пореској администрацији банке ће бити обавезне да наплате доприносе послодавцима и проследе их Пореској управи, а уколико то послодавци не учине, њхови запослени неће добити плате, објаснио је Радосављевић у изјави новинарима.
Он је прецизирао да су послодавци обавезни да од бруто зараде исплате 11 одсто доприноса за фонд ПИО, 6,75 одсто доприноса за здравствено осигурање, затим 0,77 одсто дажбина за Националну службу за запошљавање и 12 одсто пореза држави.
Послодавац ће та четири доприноса убудуће плаћати на један рачун, тако да ће тај процес за њега бити јефтинији, јер је то до сада чинио на четри одвојена рачуна, па је и банкарска провизија била већа, рекао је Радосављевић и додао да ће читав процес у банци трајати неколико секунди. Према његовим сазнањима, које је добио из Удружења банака Србије, међу банкама нема противљења оваквој одлуци државе.Радосављевић је истакао да ко год се противи оваквој одлуци и будућој пракси, тај не плаћа редовно своје обавезе према запосленима и држави.
Он је додао да је Пореска управа прошле године поднела више од 13.000 кривичних пријава против послодаваца због тога што нису редовно уплаћивали доприносе запосленима, али су радници трпели штету због тога што правосудни поступак траје дуго.
Радосављевић је навео да ће нови списак дужника најављен крајем марта сигурно имати ефекта и биће већи од оног у јануара.
После објављивања пореских дужника почетком ове године, у јануару су повећани приходи буџета за око девет одсто. Напомињући да су прорачуни Министарства финансија да ће буџетски приходи за јануар, фебруар и март ове године износи око 138 милијарди динара, Радосављевих је изразио очекивање да ће они у пракси бити већи до 140 милијарди динара захваљаујући мерама државе за повећање пореске дициплине.
(Танјуг)


КОНСТАТАЦИЈА 

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и Повереник Зоран Михаилов Писковић налазе да се ради о тријумфу реформских снага Пореске управе Србије које су успеле да докажу чињеницу по којој БАНКЕ СРБИЈЕ КАО НОСИОЦИ ПЛАТНОГ ПРОМЕТА, јесу фискално одговорне за наплату јавних прихода по одбитку.

Напред цитираним Обавештењем Директор Пореске управе Србије Господин Доктор Драгутин Радосављевић је обрадовао све запослене у циљу њихове сигурности да ће им се од 01.07.2012. године сигурно уплаћивати како нето, тако и бруто плата, а на напред детаљно образложен језгровит начин.

 С поштовањем, свако добро и здрави били,

Повереник-Justitiarius-Justicijar,

Зоран Михаилов Писковић с.р.


Е Д И Т О Р

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ
СИНДИКАТ БУЏЕТСКИХ РАДНИКА СРБИЈЕ
РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
ОДБОР ПОВЕРЕНИКА ПОРЕСКА УПРАВА-ЦЕНТРАЛА
Београд, ул. Трг Николе Пашића 3/5
е-mail:ujedinjenisindikatisrbije@gmail.com
tel:011/2928-535, 011/3349-931 и 062/80-61115
fax:011/2928-535

СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ЦЕНТРАЛА БЕОГРАД-УСС (Скраћени назив)
Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 119 –Повереник Зоран Михаилов Писковић - тел. 011/3950619  факс: 011/3953429 е-мaile zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://proglas.blogspot.com

Наш Си./Бр. Сл. од 21.03.2012. године

Достава извршена Интернетом: - http://proglas.blogspot.com
radmila.jugovic@poreskauprava.gov.rs
-aleksandar.dragojlovic@poreskauprava.gov.rs
-ujedinjenisindikatisrbije@gmail.com


Sindikat Poreske uprave Centrala Beograd-USS poverenik Zoran Mihailov Pisković:
Obaveštava

 Sindikat Poreska uprava Centrala Beograd-USS

SINDIKAT ISTINE
SINDIKAT POREZNIKA SRBIJE

2 коментара:

  1. Na http://www.gradsubotica.co.rs/ko-ne-plati-doprinose-nece-doboti-platu/
    I Banke saopštavaju svoje viđenje predmetne situacije:
    Banke nisu rade
    .
    Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izrazio je juče nadu da banke, ipak, neće biti uključene u kontrolu uplata poreza i doprinosa, istakavši da će Udruženje učiniti sve da „banke ne rade posao koji nije njihov”.
    .
    – Najdržavniji posao u svakoj državi je naplata poreza i taj posao Poreska uprava daje da rade privatne kompanije kao što su banke. To je neprirodno rešenje, niti je funkcionalno, niti je u bilo kojem pogledu organizaciono opravdano i nadam se da banke to neće raditi – naglasio je Dugalić u izjavi novinarima.
    .
    On je dodao da je Udruženje banaka dobilo podatke iz zemalja EU i zemalja u okruženju – Francuske, Nemačke, Luksemburga, Belgije, Litvanije, Austrije, Mađarske, Bugarske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, da „nijedna zemlja to ne radi”.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovako će banke kontrolisati uplatu doprinosa
    Poreska uprava (PU) Srbije objavila je danas na svojoj internet strani objašnjenje Ministarstva finansija o načinu praćenja uplate poreza i doprinosa. Banke će zapravo samo dojavljivati Poreskoj ko, kada, u kojem iznosu i s kojeg na koji račun uplaćuje plate.
    Reč je o preciznom objašnjenju člana 30a Zakona o poreskom postupku i administraciji kojim je predviđeno uključenje banaka u sistem praćenja poslodavaca u vezi uplata i doprinosa.

    "Počev od 1. jula 2012, banke preko kojih se vrši realizacija naloga za isplatu zarada, odnosno naknada zarada, uključujući i ugovorenu naknadu za privremene i povremene poslove, do isteka dana u kome su realizovale naloge za te isplate, dostavljaju Poreskoj upravi, u elektronskoj formi, informacije o izvršenom platnom prometu", navedeno je u objašnjenju.

    Između ostalog dostavljaju se i podaci sa naznakom banke koja je realizovala naloge, datum plaćanja, naziv isplatioca, iznos zarada, odnosno naknada zarada, uključujući i ugovorene naknade za privremene i povremene poslove.

    Dostavljaju se informacije o iznosu poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje koji su plaćeni, uplatnih računa javnih prihoda na koje su te uplate izvršene i drugi podaci neposredno povezani sa izvršenim nalozima.

    Razmena podataka vrši se u formi i na način koji odredi centrala PU sa Udruženjem banaka Srbije, navedeno je u objašnjenju.

    "Po prijemu informacija, Poreska uprava preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti u okviru kancelarijske, odnosno terenske kontrole i, kada su za to ispunjeni zakonom propisani uslovi, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog, odnosno prijavu za pokretanje krivičnog postupka, kao i pokretanje postupaka za redovnu, odnosno prinudnu naplatu pripadajućih javnih prihoda", precizira se u saopštenju.

    Naglašava se i da prema odredbama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ukoliko poslodavac ne isplati zaradu do 30. u tekućem mesecu za prethodni mesec, dužan je da najkasnije do tog roka obračuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najnižu mesečnu osnovicu doprinosa.

    Poslodavac je zatim dužan da pri isplati zarade za odgovarajući mesec plati razliku između plaćenog iznosa doprinosa i iznosa doprinosa obračunatog na zaradu koju isplaćuje.
    http://www.mondo.rs/s248053/Info/Ekonomija/Ovako_ce_banke_kontrolisati_uplatu_doprinosa.html

    ОдговориИзбриши