Најновији чланци на покретној траци:

субота, 31. март 2012.

Pravilnik o načinu podnošenja poreske prijave elektronskim putem-važi od 18.03.2012. godine






USS

SINDIKAT PORESKE UPRAVE CENTRALA Beograd-USS
је опредељен за
Монотеистички синдикализам-Синдикат хришћана и свих монотеиста Србије
 SINDIKAT ISTINE

ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ

Предмет: Pravilnik o načinu podnošenja poreske prijave elektronskim putem važi od 18.03.2012. godine




Поштоване колеге и колегинице Пореске управе,

Ступио је на снагу нови Правилник о начину подношења пореске пријаве електронским путем и то дана 18.03.2012 године


Oбавештавамо интернет јавност Србије да је усвојен нови Правилник о начину подношења пореске пријаве електронским путем који је објављен у "Службеном гласнику РС" број 18/2012 од 09.03.2012. године.

Пропис гласи:

 

Правилник о начину подношења пореске пријаве електронским путем
("Службени гласник РС", бр. 18/2012 )

Члан 1.
Овим правилником ближе се уређује начин подношења пореске пријаве електронским путем, и то: појам и садржај пореске пријаве у електронском облику и потврде о њеном пријему; одређивање учесника у подношењу пореске пријаве електронским путем; садржај електронске поруке; поступак регистрације пореског обвезника и подношења пореске пријаве и садржај пореске картице.
Члан 2.
Изрази који се користе у овом правилнику, у смислу овог правилника, имају следеће значење:
1.                      електронска порука јесте скуп података у електронском облику који се односе на пореског обвезника и пореску пријаву, који је порески обвезник путем електронске комуникације послао Пореској управи;
2.                      електронски документ јесте документ у електронском облику, израђен у складу са законом којим се уређују електронски документ и електронски потпис;
3.                      квалификовани електронски сертификат јесте електронски документ који је издат од стране сертификационог тела за издавање квалификованог електронског сертификата и садржи податке о пореском обвезнику у поступку подношења пореске пријаве електронским путем;
4.                      пореска картица јесте електронски документ који Пореска управа издаје пореском обвезнику ради идентификације у поступку подношења пореске пријаве електронским путем;
5.                      корисничко име јесте комбинација знакова које Пореска управа додељује пореском обвезнику ради идентификације у поступку подношења пореске пријаве електронским путем;
6.                      лозинка јесте комбинација знакова коју Пореска управа додељује пореском обвезнику или је порески обвезник сам одреди;
7.                      пореска пријава јесте електронски документ који има садржај и структуру пореске пријаве у складу са законом којим се уређује порески поступак и пореска администрација;
8.                      потврда о пријему пореске пријаве јесте електронски документ који садржи порески идентификациони број (у даљем тексту: ПИБ) пореског обвезника, врсту пореске пријаве која је поднета, број под којим је пореска пријава примљена, као и датум и време пријема.
Учесници у подношењу пореске пријаве електронским путем јесу порески обвезник (физичко и правно лице) и Пореска управа.
Члан 3.
Подношење пореских пријава електронским путем обавља се разменом електронских порука преко средстава за електронску комуникацију.
Учесници у подношењу пореске пријаве електронским путем јесу порески обвезник и Пореска управа.
Члан 4.
Електронска порука у поступку подношења пореске пријаве електронским путем може да садржи:
1.                      пореску пријаву у електронском облику (у даљем тексту: пореска пријава);
2.                      потврду о пријему пореске пријаве (у даљем тексту: потврда о пријему);
3.                      разлоге одбијања пријема пореске пријаве;
4.                      податке из пореске картице.
Члан 5.
У поступку подношења пореске пријаве електронским путем, Пореска управа обезбеђује регистрацију пореских обвезника за подношење пореских пријава електронским путем, прихват, контролу и обраду електронских порука.
Члан 6.
Порески обвезник, осим обвезника који је сврстан у велике пореске обвезнике у складу са законом (у даљем тексту: велики порески обвезник), који се определи за подношење пореске пријаве електронским путем, подноси Пореској управи регистрациону пријаву на Обрасцу ПЕП - Пријава за регистрацију за подношење пореске пријаве електронским путем (у даљем тексту: регистрациона пријава), који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.
Регистрациона пријава из става 1. овог члана подноси се у штампаном или електронском облику. 
По пријему регистрационе пријаве, Пореска управа издаје пореском обвезнику потврду о извршеној регистрацији за подношење пореских пријава електронским путем на Обрасцу ПРЕП - Потврда о извршеној регистрацији за подношење пореске пријаве електронским путем, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.
Пореска управа, након издавања потврде о извршеној регистрацији, а на основу података из регистрационе пријаве, издаје пореском обвезнику из става 1. овог члана пореску картицу, која садржи квалификовани електронски сертификат и ПИБ тог обвезника.
Облик и изглед пореске картице дат је на Обрасцу ПЕК - Пореска картица, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.
Порески обвезник из става 1. овог члана се, у поступку подношења пореских пријава електронским путем, идентификује путем пореске картице.
Порески обвезник из става 1. овог члана може електронским путем подносити само пореску пријаву за порез на додату вредност и пореску пријаву за утврђивање годишњег пореза на доходак грађана.
Члан 7.
Велики порески обвезник, ради подношења пореских пријава електронским путем, доставља пријаву Пореској управи на Обрасцу ППЛ - Пријава за регистрацију правног лица за подношење пореске пријаве електронским путем, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.
По пријему пријаве из става 1. овог члана, Пореска управа издаје великом пореском обвезнику потврду о извршеној регистрацији, у којој му додељује корисничко име, лозинку и корисничко упутство за подношење пореских пријава електронским путем, чиме овај порески обвезник стиче статус пореског обвезника регистрованог за подношење пореских пријава електронским путем.
Порески обвезник из става 1. овог члана се, у поступку подношења пореских пријава електронским путем, идентификује путем корисничког имена и лозинке.
Члан 8.
Пореска пријава сматра се поднетом када порески обвезник прими потврду о пријему пореске пријаве из члана 4. тачка 2) овог правилника.
Члан 9.
Порески обвезник из члана 6. овог правилника, који је до дана ступања на снагу овог правилника поднео пореску пријаву за порез на додату вредност електронским путем, у складу са Законом о електронском потпису ("Службени гласник РС", број 135/04), није у обавези да поново поднесе ту пореску пријаву за исти порески период, а таква пореска пријава сматра се поднетом у складу са овим правилником.
Члан 10.
Даном ступања на снагу овог правилника престаје да важи Правилник о начину подношења пореске пријаве електронским путем ("Службени гласник РС", број 127/03).
Члан 11.
Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије".
ПРИЛОЗИ УЗ НАПРЕД НАВЕДЕНИ ПРОПИС СУ:
ОБРАЗАЦ ПЕП: ПРИКАЗ
ОБРАЗАЦ ПЕП: ПРЕУЗМИ ОД ДАВДЕ
ПОРЕСКА КАРТИЦА
изглед пореске картице
УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД КОНСТАТУЈЕ ДА СУ ПРЕДМЕТНИМ ГОРЕ ЦИТИРАНИМ ПРОПИСОМ РЕФОРМСКЕ СНАГЕ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ИЗВРШИЛЕ ТРАЈАН ПОМАК НАПРЕД У УСАВРШАВАЊУ ПОРЕСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ.

 С поштовањем, свако добро и здрави били, с напоменом да је приликом израде овог поста коришћена грађа са сјајног http://www.mena.rs/cms/

Повереник-Justitiarius-Justicijar,

Зоран Михаилов Писковић с.р.


Е Д И Т О Р

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ
СИНДИКАТ БУЏЕТСКИХ РАДНИКА СРБИЈЕ
РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
ОДБОР ПОВЕРЕНИКА ПОРЕСКА УПРАВА-ЦЕНТРАЛА
Београд, ул. Трг Николе Пашића 3/5
е-mail:ujedinjenisindikatisrbije@gmail.com
tel:011/2928-535, 011/3349-931 и 062/80-61115
fax:011/2928-535

СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ЦЕНТРАЛА БЕОГРАД-УСС (Скраћени назив)
Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 119 –Повереник Зоран Михаилов Писковић - тел. 011/3950619 факс: 011/3953429 е-мaile zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://proglas.blogspot.com

Наш Си./Бр. Сл. од 31.03.2012. године

0 коментара:

Постави коментар