Најновији чланци на покретној траци:

субота, 18. јануар 2014.

Manastir Sveti Jovan Krstitelj, Tolleshunt Knights u Engleskoj Liturgija Arhijereja Kanadskog




Evo Dokaza da je Pravoslavlje zaista Vaseljenska i Apostolska Crkva. Nažalost mi u Srbiji ne znamo gotovo ništa o Pravoslavlju Engleske. Ovaj video koji je autorka snimila je od prvorazrednog značaja za nas ortodokse Srbije. Sećamo se Svetog Jovana Maksimovića Šangajskog i SanFranciskog koji je tragao za svetima Zapada do 1053 i njima prinosio molitvoslovlja. Da zaista Engleska jeste bila Pravoslavna i to ovaj video na neki način nagoveštava.

Ovaj post blagodareći trudeljublju https://www.google.rs postao je svojina vaskolike Ekumene.
Ovaj bloger je autorki ovoga videa napisao pored ostalog i sledeće:


Одговори
Поштована било би дивно када би сте поставили тих расположивих 22 минута ове Небеске литургије. Монахиње су тако небески појале да просто не могу да схватим да још увек има у свету остатака тог изворног аутентичног монаштва....Импресиван је Господин АрхиЕпископ, протојереји и три ђакона...Омогућили сте нам да присуствујемо једном Великом Духовном Догађају исечком битног дела архијерејске литургије која је у себи спојила Хебрејско-Хеленску и Руско-Словенску литургиску традицију.....Знајући да је та литургија служена за све Нас то ме теши јер се она односила и на мене бедног Хришћанина и на свеколико човечанство....Вама хвала на информацији о великом духовном догађају на непознатом месту Енглеске у којој се дешавају овакви знаменити  литургијски догађаји светског значаја...
С поштовањем,
Зоран Михаило Писковић  
Иначе ауторка у прилогу овог видеа  прибележила је следеће уз нужну смисаоно граматичку корекцију овог Блогера Зоран Михаило Писковић следеће надахнуте речи:
Објављено у 18.01.2014.
Манастир Патријархално Ставропегиц Светог Јована Крститеља је монашка заједница за мушкарце и за жене, непосредно у јурисдикцији (испод) Васељенске патријаршије. Налази се у Толлесхунт витезова, Малдон, Есекс, Енглеска.Tolleshunt Knights is located in Essex

Монашка Заједница се састоји од мушкараца и жена која живи монашки сагласно традицији Господа Исуса Христоса - центриран је молитвени живот свих монашких чланова. Тренутно, већина монашке заједнице су монахиње ( ~ 15-20 ), са мањим бројем монаха. 
Манастир Патријархално Ставропегиц Светог Јована Крститеља је имала своје почетке у великој мери у лику старца Софронија (Сахаров). Након његовог одласка из Свете Горе и његовог каснијег пресељења у Париз, био је да живи у руском старосну кући, помажући свештеника
. 
Архимандрит Софроније Сахаров ученик Светог Силуана Атонског


У 1958, Старац Софроније имао је шест људи који су живели око њега, тражећи монашки живот. Схвативши да се таква ситуација не може да се настави, он је отишао у Толлесхунт витезова, Малдон, Есекс, Енглеска да прегледа имовину, у пролеће 1959.
Нова заједница Светог Јована Крститеља је формирана на истом плацу, под омофором Митрополит Антонија ( Блум ) Сурожска ( Московска Патријаршија ). Манастир, од њених почетака, имао и монахе и монахиње, због Старац Софроније немогућности да надгледа две одвојене заједнице.
Манастир Светог Јована Крститеља преселио под јурисдикцију Васељенске Патријаршије у 1965, постао је патријаршијски, касније, манастир би под називом "Ставропегиц''.

О овом Небеском месту погледати и на следећем видео клипу:





O Krstovdanu и Богојављењу 18.01.2014 godine и 19.01.2014. године.
Beograd
Bloger
Zoran Mihailo Pisković

0 коментара:

Постави коментар