Најновији чланци на покретној траци:

среда, 1. јануар 2014.

Dragutin Radisavljević prestao da radi poslove Direktora Poreske uprave sa 9.8.2012. godine















 
 SINDIKAT PORESKE UPRAVE CENTRALA Beograd-USS
УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД

 SINDIKAT PORESKE UPRAVE CENTRALA Beograd-USS


ЧЛАНСТВУ, СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА, СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ И ИНТЕРНЕТ ЈАВНОСТИ СРБИЈЕ


Предмет: Upravni sud Srbije je nezavisan i samim tim  Pravda je dostupna 

Поштоване колеге и колегинице Пореске управе и Интернет јавност Србије,


УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов Повереник Зоран Михаило Писковић објављују прву Премису-информацију која гласи:

Први порезник незаконито смењен

Управни суд пресудио да је бивши први порезник незаконито смењен на седници владе 9. августа 2012. за коју нема доказа да је икада и одржана
Драгутин Радосављевић, смењени директор Пореске управе Србије, пресудом Управног суда Србије могао би да се врати на то место, јер је суд поништио одлуку владе о његовој смени на седници од 9. августа 2012. године.
Радосављевић је, иначе, као кадар ДС на чело Пореске управе постављен одлуком владе, крајем новембра 2008. године. Пре тога, био је државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу. У јануару 2010. године, на конкурсу је изабран за директора, и то на мандат од пет година.
У образложењу пресуде Управног суда јасно се види да је Радосављевић смењен на потпуно незаконит начин, као и да се у списима предмета не налази записник са седнице владе из ког би се утврдило да је седница, на којој је донето оспорено решење, уопште одржана. Нема ни података да ли је, ако је седнице и било, постојао кворум за смену тадашњег директора без ког одлука не може бити донета.
Радосављевић је јуче „Политици” потврдио одлуку Управног суда, објашњавајући да је ово доказ да правосуђе у Србији ради и да је суд независан, а правда доступна.
Упитан да ли ће се вратити на место директора Пореске управе које је баш јуче напустио Иван Симич, подневши оставку, Радосављевић каже, да је то сада шкакљиво питање, али да је он по закону практично још увек директор, јер му мандат траје до 2015. године.
– Јавним конкурсом сам дошао на место директора Пореске управе у јануару 2010. године, а с обзиром на то да ми мандат траје пет година на том месту би требало да будем до јануара 2015, објаснио је Радосављевић.
Он каже да је на два јавна конкурса 2006. и 2009. године за директора Пореске управе показао најбоље резултате што га је као доктора правних наука и препоручило за ово место.
Из пресуде суда види се да је оспорено решење донето на основу Закона о министарствима који је у супротности са Законом о државним службеницима којим се јасно предвиђају разлози за престанак рада на овом положају.
– Тадашњи министар финансија Млађан Динкић предложио је доношење члана Закона о министарствима на основу којег је одлука о мојој смени и донета, без обзира на већ постојећи Закон о државним службеницима који јасно предвиђа како неко може бити смењен. Разлог за доношење новог члана закона којим бих био смењен је што је бивши министар финансија хтео по сваку цену да ме смени, па макар и противзаконито, каже Радосављевић.
Крајем јула, уочи именовања на функцију министра финансија и привреде, Млађен Динкић је на свом налогу на Твитеру написао да би Радосављевић требало да поднесе оставку, јер је Демократска странка, чији је члан, отишла у опозицију.
– Уопште ми није јасан став садашњег директора, који кука по јавности позивајући се на неки петогодишњи мандат, очито потхрањен наредбама странке на чијим крилима је дошао на то место, уместо да се сам часно повуче, с обзиром на то да му је странка отишла у опозицију, написао је Динкић на свом профилу на Твитеру.
Додао је да нико паметан не би мењао Радосављевића „да је заиста стручњак и заиста добар. Да је такав, онда не би ни морао да се учлањује у неку партију да би дошао на место директора Пореске управе”, навео је тада Динкић. 
Радосављевић каже, да је у време његовог руковођења Пореском управом пребачен план у наплати пореза и да је износио 107 одсто, док је до 31. 12. 2012. године наплата била 97 одсто.
Јасна Петровић-Стојановић
објављено: 28.12.2013. на Prvi-poreznik-nezakonito-smenjen 



Потом УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов Повереник Зоран Михаило Писковић констатују другу Премису-детрминанту из члана 38. Закона о Mинистарствима која гласи:

''Министар може, у року од 45 дана од дана ступања на снагу овог закона, предложити Влади разрешење државног службеника на положају, уколико државни службеник на положају није остваривао резултате у свом раду.
Влада утврђује престанак рада на положају решењем које садржи разлоге због којих је рад на положају престао.
Против решења из става 2. овог члана жалба није допуштена али може да се покрене управни спор.
У случају из става 2. овог члана, Влада ће, на предлог министра, поставити вршиоца дужности државног службеника на положају који ће обављати послове до постављења државног службеника на положају у складу са законом.''

Време ће убрзо показати Конклузију-Закључак који ће следити из горе  поменуте две Премисе. 

Upravni sud Srbije je nezavisan i samim tim  Pravda je dostupna

 С поштовањем, свако добро и здрави били,

Београд, Дана 01.01.2014. године
Повереник-Justitiarius,
Expert za javne finansije
Зоран Михаило Писковић

Upravni sud Srbije je nezavisan
 i samim tim  Pravda je dostupna
СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ЦЕНТРАЛА БЕОГРАД-УСС
Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 119
тел. 011/3950-619 факс: 011/3953-429 е-мaile zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://proglas.blogspot.com




Dopuna ovog posta se vrši dana 15.01.2014. godine koju preuzimamo sa:

a radi završetka predmetnog članka i ta dopuna glasi:

Odlukom Vlade danas 14.01.2014. je razrešen dužnosti direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević koji je tu dužnost obavljao od novembra 2008. godine do avgusta 2012. godine

Prekucavamo iz ''SL. Glasnika'' br. 3/14 od 15.01.2014. godine sledeću informaciju:
На основу члана 38. став 2. Закона о министарствима („Службени гласник РС”, бр. 72/12 и 76/13) и члана 43. став 2. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05 – исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – УС и 72/12), на седници одржаној 14. јануара 2014. године, поступајући по пресуди Управног суда 19 У. 11775/12 од 17. октобра 2013. године, а у правној ствари престанка рада на положају директора Пореске управе у Министарству финансија др Драгутина Радосављевића из Крагујевца, Милована Гушића 23/16, на предлог Министарства финансија,
Влада доноси

РЕШЕЊЕ
о престанку рада на положају директора Пореске управе у Министарству финансија
I
            Др Драгутину Радосављевићу престаје рад на положају директора Пореске управе у Министарству финансија с обзиром да именовани као државни службеник на положају није остваривао резултате у свом раду чиме су испуњени услови из члана 38. став 1. Закона о министарствима („Службени гласник РС”, бр. 72/12 и 76/13), са 9. августом 2012. године.
II
Ово решење објавити у „Службеном гласнику Републике Србије”.

24 број 119-288/2014
У Београду, 14. јануара 2014. године
Влада
Председник,
Ивица Дачић, с.р.
 

0 коментара:

Постави коментар