Најновији чланци на покретној траци:

субота, 27. фебруар 2016.

Ukoliko građani smatraju da se postupa drugačije prema njima, imaju pravo da traže obrazloženje sаglasno javnim evidecijama o postupanju organa













Удовички: Уз ЗУП ће држава бити сервис грађана и привреде
Предлог закона о управном поступку уноси низ новина коjе ће олакшати грађанима да дођу до докумената и омогућити да држава буде сервис грађана, рекла jе у парламенту министарка државне управе и локалне самоуправе Kори Удовички.
Сeдницa Скупштинe Србиje
БEOГРAД - Предлог закона о управном поступку уноси низ новина коjе ће олакшати грађанима да дођу до докумената и омогућити да држава буде сервис грађана, рекла jе у парламенту министарка државне управе и локалне самоуправе Kори Удовички.
Oна jе, образлажући Предлог закона посланицима у Скупштини Србиjе, рекла да се њиме омогућава привредни развоj и jасниjе остваруjу грађанска права као и да се на ефикасан и одговаран начин одговара на захтеве грађана и привреде.
Уводи се jавна евидециjа о поступању органа, и уколико грађани сматраjу да се поступа другачиjе према њима, имаjу право да траже образложење, додала jе она.
Према њеним речима, упрошћава се поступак добиjања докумената и уводи обавезна размена података службених евиденциjа државних органа.
"Грађани више неће морати да иду од државног органа до државног органа да би добили неки документ и од шалтера до шалтера, jећ ће државни органи међусобно морати да размењуjу податке коjи су неопходни грађанима", истакла jе Удовички.
Закон предвиђа да ће државни службеници све податке коjи се тичу грађана, а налазе се у службеним евиденциjама, морати сами да обезбеде, 90 дана од усваjања закона. Законом су предвиђене ригорозне казне за непоштовање ове одредбе.
Грађани ће, када закон буде усвоjен, бити ослобођени плаћања таксе за те податке, чиме штеде и време и новац.
Додала jе да jе пуна примена тог закона планирана од jула 2017. године, а да ће примена поjединих одредби почети 90 дана од усваjања у парламенту.
Преузето: http://www.tanjug.rs/ 
Наставак:




Поштовани пријатељи,

Синдикат Пореске Управе-УСС је дана 26.02.2016. године кренуо у интензивну кампању да се свим запосленим и њиховим породичним домаћинствима обезбеди равноправност пред Послодавцем-Републиком, јер Синдикат Пореске Управе-УСС је у сазнањима да те равноправности нема нити је успостављен механизам његовог обезбеђивања. Управо подстицај у циљу остваривања овога елементарног права, јесте и горе описани нормативни незаустављиви законодавни тренд који ће напокон загарантовати сваком порезнику и његовој породици легитимно право на дилему: '' да ли се поступа другачиjе према њему и његовој породици у односу на поступања према другим порезницима и њиховим породицама у истоветним егзистенцијалним ситуацијама'', када ће имати право да траже образложење од Послодавца-Републике за случај да сматрају да су дискриминисани у било ком виду и облику'' уз допуштење да изврше увид у све jавне евидециjе Послодавца-Републике.


0 коментара:

Постави коментар