Најновији чланци на покретној траци:

уторак, 31. март 2015.

Transparentno do posla-Zapošljavanje u javnom sektoru načini i metodi

















Zapošljavanje u javnom sektoru načini i metodi




Sa politika/netransparentno-zaposljavanje-u-javnom-sektoru преузимамо следећи текст који је невероватно информативан и утешан. Сви који имају проблем са послом, а не могу да се запосле, док други могу без икаквог проблема треба да се упознају са доле цитираним текстом и да се надају бољем предстојећем дану.

Текст гласи:

Нетранспарентно запошљавање у јавном сектору

БЕОГРАД - Запошљавање у јавном сектору у Србији обавља се уз нетранспарентне процедуре, што отвара могућност за корупцију и доприноси буџетском дефициту, оцењено је данас на скупу у Београду где је представљен пројекат "Транспарентно до посла".
Програмски координатор ЦЕСИД-а Бојан Клачар истакао је да је један од очитих проблема у запошљавању у јавном сектору "политички клијентелизам".
"Људи из ове власти и оне претходне не крију да имамо одређен број људи који су страначки запослени. Када дође нова власт, само оду људи који су претходно политички постављени, мислим на високе функционере, тако да постоји тај политички клијентелизам, где су странке стварајући нова радна места створили простор за неке своје будуће гласаче", рекао је Клачар за агенцију Бета.
Илустрација: Бета/АП (Emilio Morenatti)
Илустрација: Бета/АП (Emilio Morenatti)
Према његовим речима, највећи проблем је превелики број запослених у јавном сектору који је настао тако што је власт користећи привилегије запошљавала нове људе.
Он је казао да је тренутно у јавном сектору запослено 780.000 људи, што је половина од укупно запослених у Србији.
"Верујемо и да велики број конкурса није спроведен до краја по транспаретним процедурама, ја не кажем да су примљени лоши људи, али чињеница да остајемо недоречени по питању квалитета тих процедура, конкурсне документације и оно што је најважније, немамо одговор зашто је примљена особа А, а не особа Б", упозорио је Клачар.
Професорка права на универзитету "Унион" у Београду Јелена Јеринић за потребе пројеката урадила је анализу постојећих прописа по којима се обавља запошљавање у јавном сектору.
Анализа правног и институционалног оквира, показала је да нема јасног критеријума по којем се људи запошљавају, па се у појединим министарствима посао добија на основу Закона о државним службеницима, док се у већини државних агенција и предузећима запошљавање обавља по Закону о раду.
Јединице локалне самоуправе примењују Закон о радним односима у државним органима из 1991. године.
"Нису јасни критеријуми по којима се одређен пропис користи, а када нису јасни критеријуми на којима се један систем заснива, поставља се питање да ли систем уопште постоји", оценила је Јелена Јеринић.
Као примере, она је навела да закон о државној управи уопште не дозвољава постојање агенција при министарствима, као што је Војнобезбедносна агнеција при Министарству одбране, али и да се Закон о државним службеницима "заобилази" постављањем помоћника министара на шест месеци.
Пројекат "Транспаретно до посла" почео је да се реализује анализом прописа, а наставља се истраживањем запошљавања у 25 институција, на основу којег треба да се добију прецизни статистички подаци, али и да се уради студија о томе колико штете настаје коришћењем нетранспаретних процедура.
До краја недеље треба да почне да функционише и апликација "Транспарентно до посла", на којој грађани могу да представе свој случај и проблеме са којима су се суочавали приликом запошљавања.
Пројекат реализује ЦЕСИД уз партнерску подршку Балканске истраживачке мреже БИРН и Европске уније.
Beograd, 31.03.2015. godine

Pokret Slobodnih Sindikata Srbije-Sindikat Poreske uprave Beograd
Poverenik
Zoran Mihailo Pisković

0 коментара:

Постави коментар