Најновији чланци на покретној траци:

недеља, 29. април 2012.

PORESKA UPRAVA KAO DRŽAVNA SLUŽBA DA ČUVA ZNANJE I RADNA MESTA POREZNIKA







USS

Sindikat Poreske uprave Centrala Beograd-USS 


ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ


Предмет: PORESKA UPRAVA KAO DRŽAVNA SLUŽBA DA ČUVA ZNANJE I RADNA MESTA POREZNIKA

Поштоване колеге и колегинице Пореске управе,

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД јуче су пренеле хит вест следеће садржине:

Х И Т  В Е С Т

''-Комисија УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД за банкарски систем и осигурање запослених по свим основама и видовима- најавила је данас 10.04.2012. године, да ће поднети Надлежним органима Републике Србије захтев да се укине обавеза пословних банака да од 1. јула 2012. године контролишу уплату пореза и доприноса на зараде-јавне приходе по одбитку.

-Комисија УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД за банкарски систем и осигурање запослених по свим основама и видовима- истиче да је предметни захтев ове Комисије, у свему сагласан и усаглашен са ставовима Народне банке Србије и Удружења банака Србије који су нешто мало раније јавно изнети, а у вези предметног спорног крупног питања платног промета Србије.

Подсећа се, да је крајем децембра месеца 2011. године, Скупштина Србије, усвојила измене Закона о пореском поступку и администрацији по којима ће банке бити обавезне да блокирају исплату зарада уколико нису уплаћени и порези и доприноси.

-Комисија УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД за банкарски систем и осигурање запослених по свим основама и видовима-, је стручног становишта, да банкарске организације не могу вршити послове контроле, утврђивања и наплате јавних прихода по одбитку, јер се ради о послу који спада у искључиву надлежност и власт ''империјума'' државе.

''Није посао банкарских организација да врше инспекцију наплате пореза и доприноса по одбитку", истакла је -Комисија УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД за банкарски систем и осигурање запослених по свим основама и видовима-.

-Комисија УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД за банкарски систем и осигурање запослених по свим основама и видовима- истакла је, да је посао Пореске управе Србије да контролише уплату и наплату јавних прихода по одбитку и да самим тим, стога не могу банкарске асоцијације да сносе поменуту одговорност. Стварна надлежност по једној истој ствари се не може дуплирати, додаје -Комисија УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД за банкарски систем и осигурање запослених по свим основама и видовима.-

-Комисија УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД за банкарски систем и осигурање запослених по свим основама и видовима- је даље навела, да према новом пропису о пореском поступку, банке су у обавези, да ако уз исплату ''нето'' зараде немају истовремено и налог за плаћање ''бруто остатка на име пореза и доприноса'', да ће оне тада морати прерачунавати плате на део плате која ће се односити за порезе и доприносе, и потом на део зараде раднику која ће му се потом исплатити на руке. Овај детаљ илуструје неприродност предметног прописа, јер ће неко други, а не власник, новца одлучивати о начину располагања његовим средствима на његовом пословном рачуну.

Уколико не обуставе исплату ''бруто зараде'', додала је -Комисија УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД за банкарски систем и осигурање запослених по свим основама и видовима-, казна за банкарску организацију ће изосити износ неплаћеног пореза и доприноса увећан за 50 одсто, а уколико по важећем Закону о платном промету не изврши плаћање по налогу клијента банке, може да таква банка да
добије казну до два милиона динара.

У овом детаљу је страховита амбивалентност положаја банака Србије, па ће стога -Комисија УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД за банкарски систем и осигурање запослених по свим основама и видовима- код Надлежних органа хитно интервенисати да се предметна несагласност у прописима који су истовремено на снази, што пре отклони и разреши сагласно Европским вредностима и стандардима.''

Закључак

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић су присуствовали раду -Комисија УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД за банкарски систем и осигурање запослених по свим основама и видовима- и на њихов захтев на овој интернет страни се преноси њихово горе цитирано саопштење!

DANAS IZNOSIMO U VEZI NAPRED VEĆ OBJAVLJENOG I SLEDEĆU

- СТРЕПЊУ-НЕДОУМИЦУ

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД
СЕ АКТИВНО УКЉУЧУЈУ У ПРЕДМЕТНО ТЕОРИЈСКО-ДОКТРИНАРНО ПИТАЊЕ СА ДВА ОСНОВНА СИНДИКАЛНА РАЗЛОГА:

1. УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД констатују да преносом послова контроле ''јавних прихода по одбитку'' СА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НА ПОСЛОВНЕ БАНКЕ се аутоматски ствара вишак запослених у Пореској управи.
2. УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД ће спровести снажну синдикалну акцију да запослени порезници који раде на предметним ''порезима по одбитку'' буду и преузети са тим пословима од стране пословних банака.

3. УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД као синдикат порезника Србије ће покренути синдикални дијалог у вези ''трансфера знања, технологије и програма'' који се планира са Пореске управе на пословне банке, у смислу преласка запослених порезника у банке заједно са њиховим пореским евиденцијама и софтверима-програмима које је развила Пореска управа у предметној материји из својих средстава и знања.

4. УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД су свесни да се у предметном трансферу ''крију знатна економска блага и интереси'' што подразумева ''толеранцију'' пријема порезника у банке, јер они су изванредно обучени за те послове.

СТВАРИ СУ ДРАМАТИЧНО ОЗБИЉНЕ И СТОГА УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД ПОЗИВАЈУ ПОРЕЗНИКЕ СРБИЈЕ ДА СЕ ПРИКЉУЧЕ ОВОМ СИНДИКАТУ РАДИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАПРЕД НАВЕДЕНИХ ЖИВОТНИХ ЦИЉЕВА.

С поштовањем, свако добро и здрави били,

Повереник-Justitiarius-Justicijar,

Зоран Михаилов Писковић с.р.


Е Д И Т О Р

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКА УПРАВА БЕОГРАД
СИНДИКАТ БУЏЕТСКИХ РАДНИКА СРБИЈЕ
РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
ОДБОР ПОВЕРЕНИКА ПОРЕСКА УПРАВА-ЦЕНТРАЛА
Београд, ул. Трг Николе Пашића 3/5
е-mail:ujedinjenisindikatisrbije@gmail.com
tel:011/2928-535, 011/3349-931 и 062/80-61115
fax:011/2928-535

СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ЦЕНТРАЛА БЕОГРАД-УСС (Скраћени назив)
Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 119 –Повереник Зоран Михаилов Писковић - тел. 011/3950619 факс: 011/3953429 е-мaile zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://proglas.blogspot.com

ПОРЕЗНИЧКИ СИНДИКАТ
Наш Си./Бр. Сл. од 11.04.2012. ГОДИНЕ

Достава извршена Интернетом: - http://proglas.blogspot.com
radmila.jugovic@poreskauprava.gov.rs
-press@poreskauprava.gov.rs




0 коментара:

Постави коментар