Најновији чланци на покретној траци:

понедељак, 16. април 2012.

PRAVA POVERENIKA MANJINSKOG NEREPREZENTATIVNOG SINDIKATA PO ZAKONU I KOLEKTIVNOM UGOVORU









Sindikat Poreske uprave Centrala Beograd-USS 
USS
ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ

Предмет: PRAVA POVERENIKA NEREPREZENTATIVNOG SINDIKATA PO ZAKONU I KOLEKTIVNOM UGOVORU



Поштоване колеге и колегинице Пореске управе,

Данас 09.04.2012. године једна наша колегиница иначе, председница једне од основне организације УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ са територије Регионалног центра Београд, питала ме је следеће:
''Писковићу, има ли синдикални повереник у УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ, право за време редовног радног времена у филијали-експозитури Пореске управе Србије Регионалног центра Београд, присуствовати састанцима које организује синдикална Централа -УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ- и по том основу изостајати с посла? ''Ако да, има ли право на плату за те дане кад изостаје с посла? Којим прописом је то све регулисано?'' недвосмислено ме на крају тог разговора питала колегиница- повереница једне од основних организација УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ са територије Пореске управе Регионални центар Београд.

О Д Г О В О Р

Законом о раду су права и овлашћења синдикалног повереника решена само оквирно. Тако је одредбама члана 211.-214. Закона o раду, одређено да синдикални повереници поред осталог, имају право код послодавца штитити и промовисати права и интересе чланова синдиката, а послодавац им је дужан омогућити благовремено и делотворно остварење њихових права, те приступ подацима важним за остварење тога права. Синдикални представник мора наведена права остваривати у време и на начин који не штети делотворности и ефикасности пословања послодавца.

Према томе сматрамо према логици ствари, да би послодавац морао синдикалном поверенику омогућити присустовање састанку синдикалне Централе УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ у радно време, како би му тиме омогућио делотворно остваривање његових права синдикалног повереника.

Међутим, мислимо да би му послодавац то изузетно могао и одбити, ако би имао оправдане пословне разлоге. Наиме, поменуте законске одредбе говоре да синдикални повереник своја права мора остваривати у време и на начин који не штети делотворности и ефикасности пословања послодавца. 

Поменутим  Законом је одређено право синдикалног повереника и на плату за време одсуствовања с рада због синдикалних активности. Дакле, послодавац му то време проведено на синдикалном задатку у Синдикалној централи, му је дужан платити. 

Све претходно односи се углавном на права из Закона о раду као и на тренутну праксу која влада по предметном питању. Међутим, у бројним колективним уговорима Републике Србије, одређена су знатно виша и шира права синдикалних повереника, укључујући и право на плаћено одсуствовање с посла, због присуствовања састанцима синдиката односно конкретно, састанцима синдикалне Централе УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ.

Тако, одредба члана 44. ПОСЕБНОГ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА ЗА ДРЖАВНЕ ОРГАНЕ, која важи и за Пореску управу Србије, изричито допушта поверенику синдиката одсуство са рада током радног времена, ако је то нужно ради одласка у Централу УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ. Текст тог овлашћења који има сваки повереник УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ, гласи:

''Члановима органа синдиката код послодавца, као и запосленом који је изабран у органе синдиката ван послодавца, омогућава се одсуствовање са посла и рада, ради присуствовања синдикалним састанцима, конференцијама, седницама и конгресима и другим синдикалним активностима. Време проведено у вршењу ових синдикалних функција, сматра се временом проведеним на раду''.

Sindikat Poreske uprave Centrala u Beogradu-USS
ПОРЕЗНИЧКИ СИНДИКАТ
З А К Љ У Ч А К

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић овим путем обавештава све своје поверенике-синдикалне функционере код УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД широм Србије да имају права плаћеног одсуства са рада, ако се одсуствује са посла због синдикалног скупа повереника и то у Синдикалној Централи.

Стога, УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић позива напред поменуту колегиницу повереницу једне основне синдикалне организације на синдикални састанак који ће се одржати у заказано време. Уколико буде имала проблема са њеним директором те филијале Пореске управе Регионални центар Београд позивам је да ме слободно зове и јави ми проблем када ће УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић целу ствар расправити сагласно напред цитираном члану 44. ПОСЕБНОГ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА ЗА ДРЖАВНЕ ОРГАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ.

С поштовањем, свако добро и здрави били,

Повереник-Justitiarius-Justicijar,

Зоран Михаилов Писковић с.р.


Е Д И Т О Р

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКА УПРАВА БЕОГРАД
СИНДИКАТ БУЏЕТСКИХ РАДНИКА СРБИЈЕ
РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
Sindikat Poreske uprave Centrala Beograd-USS poverenik Zoran Mihailov Pisković:
Obaveštava
 СИНДИКАТ ИСТИНЕ
ОДБОР ПОВЕРЕНИКА ПОРЕСКА УПРАВА-ЦЕНТРАЛА
Београд, ул. Трг Николе Пашића 3/5
е-mail:ujedinjenisindikatisrbije@gmail.com
tel:011/2928-535, 011/3349-931 и 062/80-61115
fax:011/2928-535

СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ЦЕНТРАЛА БЕОГРАД-УСС (Скраћени назив)
Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 119 –Повереник Зоран Михаилов Писковић - тел. 011/3950619 факс: 011/3953429 е-мaile zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://proglas.blogspot.com

Наш Си./Бр. Сл. од 16.04.2012. GODINE

Достава извршена Интернетом: - http://proglas.blogspot.com
radmila.jugovic@poreskauprava.gov.rs
-press@poreskauprava.gov.rs








0 коментара:

Постави коментар