Најновији чланци на покретној траци:

недеља, 23. децембар 2012.

SVETI NIKOLAJ OHRIDSKO-ŽIČKI I SVEAMERIČKI О SIMVOLI I SIGNALI















ТРЕНУТАК ВЕЧНОСТИ У ВРЕМЕНУ И ВРЕМЕНА У ВЕЧНОСТИ


Помаже Бог и Здрави били,

Предмет овог поста је: SVETI NIKOLAJ OHRIDSKO-ŽIČKI I SVEAMERIČKI о -SIMVOLI I SIGNALI-      

Свети СрБски Николај Златоусти
Данас 23.12.2012. након пропасти колективне хистерије везане за наводни ''смак света'' одлучих се да приредим у електронској аудио мп3 формату  Небеску књигу СВЕТОГА ОХРИДСКО-ЖИЧКОГ И СВЕАМЕРИЧКОГ БЛАГОВЕСНИКА НИКОЛАЈА . Књига се зове ''Символи и Сигнали'', с напоменом да она није обична књига, већ да је то Књига- путоказ којом најбоље можемо разумети ''Знакове крај пута''. У њој имате прегледно дате појмове и феномене са сигурним значењем. Аудио мп3 формат Књиге смо радили са језичким покретачем синтетизатором за срБски језик, који је нараторски неутралан и самим тим, слушалац је обезбеђен од сугестија наратора. Текст се Синтетцки говори и слушањем полако ћете схватити предност ове комуникације. У вези са овим жалили су ми се неки хришћани и верници да су се врло непријатно осећали када су преслушавали излагања ''уснулих у Господу'' људи, јер су потом осећали ''као да их се ремети у том миру блаженог уснућа'' те да многи тада неприметно пали у спиритизам, а да тога нису били свесни.

У овој КЊИЗИ '' СИМВОЛИ И СИГНАЛИ'' добићете одговор на питање: ''Да ли су философи патријарси јереси'' или нису........ 

Даље бих заћутао, јер Жички Благовесник Свети Николај вечно нам следеће благовести и тако нас крепи и храбри Благо(им)Словом...:
СИМВОЛИ И СИГНАЛИ


УМЕСТО ПРЕДГОВОРА
ПИСМО СТУДЕНТИМА БОГОСЛОВЉА О ХРИШЋАНСКОЈ ФИЛОСОФИЈИ
Више пута ви сте ми постављали питање: има ли Хришћанство једну своју сопствену философију или нема? У историји философије вас су учили, да се хришћанским философима могу назвати: Декарт, Кант, Лајбниц, Беркли, Џемс, Соловјев и др.
Чули сте, како је римска схоластика усвојила била Аристотела за свога званичног философа, мада је западни учитељ Тертулијан рекао: „философи су патријарси јереси". Но вас је збуњивала велика несагласност ових философа у битним питањима. Како би се могли сви они назвати хришћанским философима, кад немају исто учење о Богу, о души, о природи? Да сви једно говорите, наређује апостол, и да не буду међу вама распре, него да будете утврђени у једном разуму и једној мисли (Кор. 1, 10). Ви знате да је хришћанско откровење без иједне грешке, ни колико јота. Како би онда било могуће, да философија, која би истицала из те вере, буде плурална, а не сингуларна, не једна но многе? И још са таквим несугласицама и супротностима у тврђењима!
На ваше питање ја сам вам одговорио, да Хришћанство има своје нарочито схватање живота и света, органско и систематско, но различито од свих људских философија. И толико. Но, обећао сам вам кад-тад изложити опширније то хришћанско схватање. Предлажући сада вашој пажњи ову књижицу, ја испуњавам своје обећање. Како — то црква нека суди. Ово није моја лична философија — Боже сачувај — него је ово, мислим, схватање, које је универзална православна црква држала од почетка свога до данас. Казаћу вам, шта је моје у овом делу: то што се цело моје најбоље животно искуство саглашава са оним, што су светила наше цркве рекла и написала. Оно што сам примио и усвојио, дакле, оно вам предајем.
Један енглески историчар (Гибон) пишући о ћесарском Риму каже, да се у то време религија сматрала од народа истинитом, од философа лажном, од државника корисном. И данас у крштеној Европи могу се чути такве изјаве. Често се понавља реч: религија је философија простог народа! Али, питамо ми, која религија? Онај енглески историчар говори о паганској, идолопоклоничкој религији. Ако се то назива религијом, онда је безумље називати Хришћанство религијом. Каква је заједница између Христа и Велијара? Хришћанство није религија, попут осталих људских религија, никако; него је Хришћанство небеско откровење истине, Радосна Вест роду човечјем, не од човека или ангела него од самога Бога Створитеља. Христос је рекао: познаћете истипу и истина ће вас ослободити. Од чега ослободити? Баш од религија, од људских философија, од самозваних схватања света, од тираније свих заблуда светских, које се противе Истини, па ма под каквим именом оне биле и ма на каквом послужавнику. У том смислу говори и велики апостол: браћо, чувајте се, да вас ко не зароби философијом и празном пријеваром, по казивању чoвечијем, по науци свијета, а не по Христу (Кол. 2, 8). Јер истина је једна, а мишљења људска су многа. Истина је увек иста, и увек равна само себи. Христова истина нема паралеле ни с каквим системом, који је произашао из личног разума једног човека. Но о томе само узгред и само ради тога, да бих вас утврдио у убеђењу, да Хришћанство нити је једна од религија нити једна од философија, но сасвим посебан, оригиналан и савршен организам божанске живе истине, светлоносан и спасоносан. А још и ради тога, да би знали, с каквим сам ја убеђењем писао ово што посвећујем вама, будућим пастирима и стегоносцима цркве Христове.
Назвао сам овај састав Символи и Сигнали због тога, што нисам могао наћи у српском језику речи са потпуно истим значењем. Слике и Прилике само би донекле могле изразити оно што се изражава класичним речима Символи и Сигнали....
ДАЉЕ ПРЕУЗМИТЕ КЊИГУ '' Символи и Сигнали'' Светог Николаја Жичкога и Свеамеричког кликом на следећу доњу Спону 




АУДИО МП3 КЊИГЕ ПРЕУЗМИТЕ СА СЛЕДЕЋИХ СПОНА КОЈИХ ИМА УКУПНО 4. ФОНО ЗАПИСА




         

С поштовањем, уз Божју помоћ, свако добро и здрави били!

Београд 23.12.2012. ЛЕТА ГОСПОДЊЕГ      


Блогер,
Зоран Михаилов Писковић-
Београдски


0 коментара:

Постави коментар