Најновији чланци на покретној траци:

уторак, 8. фебруар 2011.

SINDIKALNO PISMO JOS-u Poreske uprave od Sindikat Poreske uprave Centrala ''Nezavisnost'' poverenik Zoran Pisković





Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа ''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 -Главни повереник- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://proglas.blogspot.com –линк www. gsupipnezavisnost.org.rs

Наш Си./Бр. Сл. од 08.02.2011. године


ЈОС-у ПОРЕСКЕ УПРАВЕ

Београд


Предмет: Одговор ЈОС-у у вези штрајка у Пореској администрацији



Поштоване колеге,

Питали сте ме, зашто је Наше повереништво дистанцирано у односу на заказани штрајк у Пореској управи. Тада сам Вам рекао да је тај начин синдикалне борбе Законом најстроже забрањен. С овим теоријским и практичним питањем позабавило се наше повереништво и овим путем се и писмено изјашњава путем интернет медија:

Најпре констатујемо, да је чланом 18. Закона о штрајку (''Службени лист СРЈ'' бр. 29/96…101/05) изричито следеће прописано:
'' Запосленом у државном органу престаје радни однос када се утврди да је организовао штрајк или учествовао у штрајку''.

ПРЕМА ТОМЕ САНКЦИЈА ЗА ШТРАЈКАЧА У ДРЖАВНОМ ОРГАНУ ЈЕ ПРЕСТАНАК РАДНОГ ОДНОСА.

КОД ОВАКВОГ СТАЊА СТВАРИ МИ СИНДИКАТ КОЈИ ЗАГОВАРА ЗАКОНИТОСТ И ХУМАНИЗАМ НИСМО СМЕЛИ ПОЗВАТИ НАШЕ СИМПАТИЗЕРЕ И ЧЛАНОВЕ У ПОМЕНУТИ ШТРАЈК, ДА НЕ БИ ДОБИЛИ ОТКАЗ.

ДУБОКО СМО СВЕСНИ ДА СМО МИ ПРВИ ЗА ОСТРЕЛ, И ДА СЕ У КОНКРЕТНОМ СЛУЧАЈУ РАДИЛО О ПРОВОКАЦИЈИ У РЕЖИЈИ ЈОС-а!!!

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

Штрајк у државној служби је недопустив, пошто је он као облик борбе запослених у потпуности иживљен и превазиђен, тим пре што објективни развој нормативне стварности иде у правцу таквих законодавних решења, која гарантују праведно решавање колективних службеничко-радних спорова.

Штрајк у државним органима као вид ''коалиције државних службеника'' је дефинитивно немогућ јер је друштвено и историјски превазиђен.

Ради се о облицима синдикалне борбе из претходних векова, а сада је 21 век.

Сам систем службеничког права и статус државног службеника искључује потребу и могућност да државни службеник приступа штрајку као средству његове борбе. ''Службеничка права и обавезе'' и ''право на штрајк'' не иду заједно, то су два права неспојива и непомирљива, пошто ''право на штрајк'' искључује ''службеничку обавезу''. Службеничко право и обавеза јесте потреба да је службеник непрестано ''на располагању'' Народној Вољи и то свуда и на сваком месту дан и ноћ без престанка.

Руководство државног органа је репрезент те Народне Воље=Суверена.

Међутим, овај став не значи негацију чињенице, да у нашој суморној стварности итекако постоје службенички спорови између ''слуга народа''=државних службеника и самог ''Суверена=Народа''.

Сведоци смо да постоје несугласице између ''Народа'' и ''Његових службеника''.

Ови спорови и сукоби, требају и морају се разрјешавати искључиво средствима и методама које су у складу и у пуном сагласју са Народним Законима, којима је Суверен=Народ уредио начин рада његове државне управе.

Када су Јос-овци Пореске Управе позивали пореске службенике на некакав њихов штрајк, питао сам их следеће:

ПРОТИВ КОГА ВИ ТО ШТРАЈКУЈЕТЕ?

''Да ли против Народа и његове суверене воље? Слуге Народне не дижите се против Свога Народа! ''

ЋУТАЛИ СУ, И ПОТОМ СУ ОТИШЛИ.

Док су одлазили питао сам их:

''Да ли Ви то можда штрајкујете и против Нас оданих свом Народу. Да ли то значи да и са Нама нећете да радите и комуницирате када Вам се будемо обраћали за помоћ и сарадњу ради извршења Закона''.

И ДАЉЕ СУ ЋУТАЛИ, ДОБРО ЗНАЈУЋИ ДА И МИ ИМАМО ЗАВЕТ ПОСЛУШНОСТИ НАРОДУ И ЊЕГОВОЈ ВОЉИ. ИМАМО И ЈОШ ДВА ЗАВЕТА, О ЧЕМУ ЋУ ТЕК ПИСАТИ, АКО БОГ ДА, А ТО СУ ЗАВЕТИ:

-СКРОМНОСТИ И ЕТИЧНОСТИ!!!


ЗАКЉУЧАК

1. Евидентно је да су државни службеници и даље оптерећени остацима старих односа и схватања, у тешким противречностима наслеђених из недавне и даље прошлости.

2. У неким државним органима се драстично крше службеничка права, чији су узроци и мотиви различити.

3. Руководство ''У ИМЕ НАРОДА'' често бирократски и извитоперено поступа са потчињенима који су исто као и они државни службеници.

ПОСЛЕДИЦЕ

Појаве отвореног конфликта у облику одржавања незаконитих штрајкова државних службеника.

ТЕРАПИЈА

Аутентични Синдикат чији смо и ми чланови предлаже и тражи да се сви конфликти из службеничко-радних односа под хитно ликвидирају МИРНИМ РЕШАВАЊЕМ СПОРОВА, А ТО ЈЕ:

ПОМИРЕЊЕ (LA CONCILATION)

АРБИТРАЖА (L ARBITRAGE)

ПОСРЕДОВАЊЕ ( LA MEDIATION)

А СВЕ ОВО У ЦИЉУ ПОСТИЗАЊА СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ СВИХ СТРАНА У КОЛЕКТИВНОМ СЛУЖБЕНИЧКО-РАДНОМ СПОРУ

Наставак овог писма ЈОС-у следи…….


С поштовањем,
Главни повереник,
MП
Зоран Писковић


Достава извршена Интернетом: -www. Gsupipnezavisnost.org.rs
        - http://proglas.blogspot.com


0 коментара:

Постави коментар