Најновији чланци на покретној траци:

субота, 13. јул 2013.

Ko ne mora izdavati fiskalne račune?












 
 SINDIKAT PORESKE UPRAVE CENTRALA Beograd-USS
УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД

 SINDIKAT PORESKE UPRAVE CENTRALA Beograd-USS


ЧЛАНСТВУ, СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА, СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ И ИНТЕРНЕТ ЈАВНОСТИ СРБИЈЕ


Предмет: Ko ne mora izdavati fiskalne račune

Поштоване колеге и колегинице Пореске управе и Интернет јавност Србије,


УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов Повереник Зоран Михаило Писковић odgovaraju sledećim tekstom na pitanje: Ko ne mora izdavati fiskalne račune?
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
И ПРИВРЕДЕ
ПОРЕСКА УПРАВА
ЦЕНТРАЛА
8.7.2013.год.
Б е о г р а д








Сталним и појачаним контролама до успостављања фискалне дисциплине у земљи

Министарство финансија и привреде и Пореска управа појачали су контроле пословања свих оних који су дужни да издају фискални рачун. Порески инспектори ће у наредном периоду вршити сталне контроле, а све у циљу успостављања финансијске дисциплине и сузбијања сиве економије.
Контроле Пореске управе показале су да сваки трећи објекат не издаје фискалне рачуне. У тродневној (од 4. до 7. јула), пооштреној акцији евидентирања промета преко фискалних каса којом је било обухваћено 636 обвезника, утврђено је да њих 328 не издаје фискалне рачуне.
Порески инспектор Милан Реџић каже да ће свако избегавање издавања фискалних рачуна бити санкционисано.

„Управо смо обишли једног обвезника, где смо контролом утврдили да он евидентира промет преко фискалне касе, те код њега и нема елемената за примену санкција. Уколико код неког обвезника утврдимо да не евидентира промет преко фискалне касе примењујемо санкције прописане Законом о фискалним касама“, каже Реџић и додаје да санкција зависи од тежине прекршаја.

Порески инспектори након контроле издавања рачуна проверавају стање готовине у благајни са прометом који је обвезник евидентирао од почетка радног дана, али и да ли су запослени радници пријављени или нису.

„Ово нам је данас друга контрола. У првој контроли није уочена никаква неправилност, али овде имамо неправилност и наставићемо даљу контролу након које ће овај порески обвезник бити санкционисан у складу са законом“, каже порески инспектор Александар Куљај.

Од јануара до јуна 2013. године контролом евидентирања промета преко фискалних каса обухваћено је 3.087 пореских обвезника од којих чак 42 одсто нису издавали фискалне рачуне. Против њих је покренут поступак за утврђивање прекршајне одговорности, док је за 21,98 одсто обвезника изречена мера привремене забране обављања делатности.

Подаци Пореске управе говоре да фискалне рачуне фирме највише издају у Београду, а најмање на југу Србије. Треба нагласити да предузетници, фризери и козметичари који плаћају порез паушално нису обавезни да издају фискални рачун, али зато морају да издају обичан рачун. Они који највише избегавању издавања фискалних рачуна су угоститељи, продавнице брзе хране и мале трговинске радње.



УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов Повереник Зоран Михаило Писковић napred objavljeno preuzeše sa:








С поштовањем, свако добро и здрави били,

Београд, Дана 13.07.2013. godine
Повереник-Justitiarius-Justicijar,
Expert za javne finansije

Зоран Михаило Писковић-
- Дорћол - Београд

СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ЦЕНТРАЛА БЕОГРАД-УСС
Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 119
тел. 011/3950-619 факс: 011/3953-429 е-мaile zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com URL adresa http://proglas.blogspot.com


0 коментара:

Постави коментар