Најновији чланци на покретној траци:

петак, 17. август 2012.

UJEDINJENI SINDIKATI SRBIJE SU SE BORILI ZA LIKVIDNOST PORESKE UPRAVE















УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић


УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД
 Sindikat Poreske uprave Centrala Beograd-USS

ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА И СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ СРБИЈЕ


НАСЛОВ: UJEDINJENI SINDIKATI SRBIJE SU SE BORILI ZA LIKVIDNOST PORESKE UPRAVE

ЗДРАВО!

Поштоване колеге и колегинице Пореске управе,

Данас 17.08.2012. године коначно смо прочитали текст истине, који ће бити доле цитиран.

УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић су се сво време синдикалне акције борили код послодавца да буде ликвидан и да плаћа своје обавезе пословним партнерима.

Због те активности, УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић су били маргинализовани и тотално омаловажавани.

Лично су, УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић молили код тадашњег менаџмента  да не раскидају уговоре са Cekos-om те осталим дугогодишњим партнерима од чијих набавки је Пореска управа живела и функционисала. Mеђутим беспарица је ''разоружала'' порезнике Србије тако што већ близу једне године у руке не добијамо службена гласила и тако и не можемо бити у току шта се догађа у ЗАКОНОДАВСТВУ Србије.

Коначно се наслућује крај оваквог нерационалног односа према националној институцији која се зове Пореска управа Србије.

А сада ево и чланка, који говори о последицама чињенице, да је Прорачуном за 2012. годину било мало одвојено средстава за рад Пореске управе. Због недостака новца одвојеног буџетом 2012. године и дошло је до ситуације о којој са следеће пише:

VESTI

Poreska uprava duguje milione!
Država guši privrednike

Poreska uprava duguje milione!

Petak - 17.08.2012
Državne institucije ne isplaćuju novac za javne nabavke, zbog čega mnogim firmama koje su dobile tendere preti bankrotstvo!

Poreska uprava Srbije duguje privredi na desetine miliona dinara po osnovu javnih nabavki, saznaje dnevni list „Alo!“ iz izvora bliskih Ministarstvu finansija. Da stvar bude gora, dugovi datiraju još od prošle godine, a firme koje su oštećene nemaju nikakav mehanizam kojim bi se zaštitile i na neki način spasle likvidnost.
Da su ponuđači koji učestvuju u tenderima u ozbiljnom problemu, pokazuje i primer jedne firme kojoj Poreska uprava po osnovu javnih nabavki već osam meseci duguje više od četiri miliona dinara.
- Poreska uprava je najgora od svih institucija sa kojima sarađujemo. Sve one duguju novac, ali pre ili kasnije uspemo da naplatimo ta dugovanja. Međutim, Poreska uprava ni posle silnih urgencija i pretnji da ćemo zaračunavati kamate ne uplaćuje novac. A bez tih sredstava faktički više ne možemo da radimo. Sada smo u situaciji da moramo da otpuštamo ljude, da smanjujemo promet, jer nismo u stanju da isplaćujemo svoje obaveze. A zbog dugova države dolazimo i u situaciju da sutra možda nećemo moći ni da učestvujemo na tenderima, jer smo nesolventni - ističe vlasnik jedne kompanije, koji nije želeo da mu se ime pojavljuje u novinama.
Da je situacija i te kao dramatična, pokazuju i podaci Udruženja ponuđača Srbije, prema kojima država privatnim firmama duguje stotine miliona dinara za javne nabavke.
- To je tamna strana javnih nabavki. Svi pišu o tome kako se preko tendera obrću milioni, a niko ne spominje da država upravo preko javnih nabavki vrši selekciju, odnosno diskriminaciju firmi. Odabranim firmama se sredstva uplaćuju odmah, a nekima se duguje i mnogo duže nego što je ugovoreni rok. Tako se pojedincima ekspresnim plaćanjem daje vetar u leđa, dok su drugi prinuđeni da se spasavaju od bankrota - navodi Jagoda Ratinac, stručni konsultant Udruženja ponuđača Srbije, i dodaje da bi tim slučajevima trebalo da se bavi Državna revizorska institucija.
Dok naručioci s jedne strane od ponuđača traže da ispune sve moguće kriterijume za učestvovanje na tenderu, s druge strane ne daju nikakve garancije da će onaj koji je dobio nabavku biti isplaćen.
- Ponuđači nemaju nikakav mehanizam zaštite od bahatosti državnih institucija. Iako je po Zakonu o obligacionim odnosima naručilac u obavezi da izmiri svoja dugovanja, jer mu se u protivnom zaračunava zatezna kamata, kompanije nisu u mogućnosti da ih naplate, jer ne postoji način da nateraju državu da im plati - ističe Jagoda Ratinac.

Obećali odgovore
Iz Poreske uprave Srbije obećali su da će odgovore na pitanja o dugovanjima ove ustanove prema privredi redakcija dobiti u toku današnjeg dana, kao i da će, ukoliko ima takvih dugovanja, svaki od Regionalnih centara Poreske uprave dostaviti svoj izveštaj o tome. Državna revizorska institucija
Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije, ističe u izjavi za „Alo!“ da se u dosadašnjoj praksi provere pravilnosti primene Zakona o javnim nabavkama nisu bavili redosledom plaćanja obaveza prema dobavljačima.

A. Medaković


КОМЕНТАР

 УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД и њихов повереник Зоран Михаилов Писковић су горњи текст преузели под насловом
http://www.alo.rs/vesti/52683/Poreska_uprava_duguje_milione 
и тврде да ''Poreska uprava duguje milione!'' не својом вољом и жељом већ објективном немогућношћу плаћања, услед недостатка новчаних средстава.

С поштовањем, свако добро и здрави били,

БЕОГРАД, ДАНА 17.08.2012. ГОДИНЕ


УЈЕДИЊЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ
-СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ БЕОГРАД
Београд, ул. Саве Машковића бр.3-5
Повереник-Justitiarius-Justicijar,
Зоран Михаилов Писковић с.р.

Контакт тел.011/3950-619
Internet prezentacija na:http://www.proglas.blogspot.com


0 коментара:

Постави коментар