Petrović: Bankari nisu poreznici

Beograd -- Zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajafjzen banke Zoran Petrović kaže da kontrola uplate poreza i doprinosa na zarade nije posao kojim treba da se bave banke.
 
To je, kako je ocenio, posao kojim treba da se bave institucije države.
"Svako dodatno administriranje opterećuje poslove banaka. Nije posao banaka da kontroliše poreze, jer naši službenici nisu obučeni za to", objasnio je Petrović komentarišući medijske špekulacije da bi taj posao uskoro mogle da preuzmu banke od Poreske uprave.
Petrović smatra da je redovnost u uplata poreza i doprinosa, koje firme izdvajaju državi za svoje zaposlene, stvar poreske discipline, s jedne strane, a s druge strane, mogućnosti poreske administracije da "utera" novac u legalne kanale.
"Vreme SDK (Službe društvenog knjigovodstva) je davno iza nas, platni promet je prebačen na banke, kao i svuda u svetu. Mislim da bi to bilo pogrešno", kazao je Petrović i dodao da njemu nije poznato da takva vrsta rešenja postoji bilo gde u okruženju. 

Beogradski dnevnik "Politika" ove nedelje je, pozivajući se na Poresku upravu, objavio da bi poslovne banke umesto te uprave mogle da preuzmu kontrolu uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.