Најновији чланци на покретној траци:

среда, 23. новембар 2011.

ZAŠTITA I ODBRANA OD APATIJA I REZIGNACIJA-SINDIKAT PORESKA UPRAVA NEZAVISNOST



ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА


Предмет: Обавештење о битним питањима социјалног живота и противпожарне заштите



Поштоване колеге и колегинице Пореска управа Централа у Београду,

Данас 22.11.2011. године сте ме пријатно изненадили када сте ме обавестили да у свему подржавате изнете ставове овога Синдиката који је објављен на БЛОГУ Синдикат Пореска управа Независност, а под насловом

NEMILOSRDNA BORBA IZMEĐU DVA STRAHA-KLAUSTROFOBIJA I AGORAFOBIJA SINDIKAT PORESKE UPRAVE NEZAVISNOST


ОБАВЕСТИЛИ СТЕ МЕ, ШТО СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НЕЗАВИСНОСТ, ОВИМ ПУТЕМ И ЈАВНО УПОЗОРАВА ДА НИКАКВЕ ПРЕПРЕКЕ НЕ СМЕЈУ БИТИ НА УЛАЗИМА И ИЗЛАЗИМА ИЗ ПОСЛОВНЕ ЗГРАДЕ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ.
НЕ СМЕЈУ СЕ БЛИНДИРАТИ УЛАЗНО-ИЗЛАЗНА ВРАТА НИТИ ЗАБРАЊИВАТИ КОРИШЋЕЊЕ СЛУЖБЕНИХ ПОВРШИНА ОКО ЗГРАДЕ. ЗА СЛУЧАЈ ПОЖАРА БЛИНДИРАНА И ЗАКЉУЧАНА ВРАТА ДОВОДЕ У ОПАСНОСТ СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ У ПОМЕНУТОЈ ЗГРАДИ. У  АКТУ ПОРЕСКА УПРАВА-ЦЕНТРАЛА СЕКТОРА ЗА ЉУДСКЕ И МАТЕРИЈАЛНЕ РЕСУРСЕ БР. 217-3/11-06 ОД 25.02.2011. ГОДИНЕ ДОСЛОВНО СЕ НАРЕЂУЈЕ СЛЕДЕЋЕ: ''МОРА СЕ ОБЕЗБЕДИТИ НЕСМЕТАНА ПЕШАЧКА И ДРУГА КОМУНИКАЦИЈА И ОДГОВАРАЈУЋЕ РАСТОЈАЊЕ ОД РАСВЕТНИХ УРЕЂАЈА, ЕЛЕКТРИЧНИХ РАЗВОДНИХ ОРМАНА, УРЕЂАЈА, ОПРЕМЕ И СРЕДСТАВА ЗА ГАШЕЊЕ ПОЖАРА''.

ДОЛЕ ПОТПИСАНИ ПОВЕРЕНИК СИНДИКАТА ПОРЕСКА УПРАВА ЦЕНТРАЛА НЕЗАВИСНОСТ ЈЕ ПРОВЕРИО ДА ЛИ ЈЕ НАПРЕД НАВЕДЕНА НАРЕДБА ИСПОШТОВАНА И УТВРДИО ЈЕ ДА НИЈЕ.

СТОГА СЕ ЗАХТЕВА ОД РУКОВОДСТВА ПОРЕСКА УПРАВА ЦЕНТРАЛА У БЕОГРАДУ ДА У СВЕМУ ИСПОШТУЈЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ ОД ПОЖАРА, ТАКО ШТО ЋЕ ОБЕЗБЕДИТИ ТОКОМ РАДА, НЕСМЕТАН ПЕШАЧКИ ПРИЛАЗ ВРАТИМА ПОСЛОВНЕ ЗГРАДЕ И СЛОБОДАН ПРОЛАЗ У СВАКО ДОБА БЕЗУСЛОВНО.

Иначе, данас 23.11.2011. године поново сам ''размотрио ствар'' и приметио сам да систем ''тренутне блидираности предметне зграде и затворског третмана улазно-излазних врата'' не испуњавају основне критерије из

ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ОД ПОЖАРА
("Службени гласник РС", бр. 111/2009)

Који у члану 41. изричито прописује следеће:

''На путевима, пролазима, платоима и сличним прилазима објектима који су предвиђени за пролаз ватрогасних возила или евакуацију људи и имовине угрожених пожаром није дозвољено градити или постављати објекте и друге запреке.''

Евидентно је да су улази предметне зграде ''блиндирањем'' запречени. Постављене су преграде и вратима се не може неометано прићи односно не могу се неометано отворити и то безусловно. Улазно-излазна врата Пословне зграде су затворена и никако се не могу отворити без картице. Ради се о херметичко затвореном пословном простору. Не дај Боже пожара или друге какве елементарне несреће који механичким путем, НЕСТАНКОМ СТРУЈЕ или ватром могу, а и најчешће и доводе до ''отказивања система деблокаде блиндираних улазно-излазних '' врата, да би у том случају настрадао велики број запослених.

Да ли неко о овоме размишља!

СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НЕЗАВИСНОСТ И ТЕ КАКО РАЗМИШЉА О ОВИМ АНТИРАДНИЧКИМ НОВОТАРИЈАМА ЗАПОЧЕТИХ НА АРАНЂЕЛОВДАН 2011. ГОДИНЕ!

Исто тако да ли неко размишља и о

Члану 48. истог Закона који прописује:

''Запаљиви материјал не сме се смештати на простору који није удаљен најмање 6 м од објекта или дела објекта''.

Познато је да у предметној пословној згради има запаљивог материјала, репро материјала и огромних количина папира и запаљивих хемикалија, а сви ми знамо где је он смештен, те овако игнорисање предметне норме ствара реалан страх. Несрећни случај не бира, ватра крене, а не може се побећи из херметички блиндиране зграде. Па ово је страшна опасност.

Синдикат Пореске управе Независност овим натписом скреће пажњу на актуелни проблем и тиме извршава своју радну обавезу из

Члан 54. предметног прописа ИЗ ОБЛАСТИ ПРОТИВПОЖАРНЕ ЗАШТИТЕ, по коме

''Запослени су дужни да присуствују обуци и провери знања из области заштите од пожара и да се у раду придржавају прописаних упутстава, упозорења, забрана, мера заштите од пожара, као и да у случају пожара приступе гашењу пожара''.

Овим путем интернет везом смо упозорили Утицајне факторе Пореске управе Централа у Београду на проблем угрожености система против-пожарне заштите и опште заштите за случај елементарних непогода, који реално постоји од Аранђеловдана 2011. у пословној згради Пореске управе.

Опасност од запаљивих материјала постоји у згради Пореске управе Србије, што илуструјемо следећим чињеницама:

У више наврата колегиница са алергијским кашљем од и због никотина ми је скренула пажњу да је почела од дана блиндирања зграде, да ужасно кашље. Тврди да су пушачи поново почели масовно да пуше у пословној згради. Доле потписани данас није могао ући у Тоалет, јер је неки пушач, себе затворио у бокс и пушио је. Једино што сам опазио јесте дим из бокса, а које лице је било у боксу не знам.

Пушачи су ми се жалили како више не могу да излазе у двориште зграде да ''попуше бар 1/3 цигарете'' јер су и у том делу почеле претње у смислу ''можеш 30. минута дневно да блејиш испред улазних врата и пурњаш!''

Према томе пикавци од цигарета се почињу појављивати у згради, а добро знамо шта пикавац недогореле цигарете може да учини.

У оваквим условима вртоглаво пада радни морал и људи се питају чему све ово води. ''Моћни ОТУЂЕНИ И ОДНАРОЂЕНИ фактор'' се уплашио да га ''најамник не закине за неки минут'' јер га тобож плаћа за 8. часова дневно и смислио је ''генијални'' начин како ће да ''га заскочити''. Најамник ''одговара старим моделом урођеног понашања РОБА И СЛУГЕ, а то је отприлике следећи систем мишљења- ево роб сам 8. сати, али од квалитетног посла ништа. Плаћаш ме по сату, а не по квалитету рада. Мотриш и шпијаш да ти ''не дрпим неки минут'', а што си генерацијама од 1951. године па старијима мушкарцима и женама од 1956. године без срама ''одузео 5. година уживања пензијског права'', то те није брига.''

Синдикат Пореске управе Независност поново моли Менаџмент Пореске управе Централа у Београду да се цео случај ''блиндираних врата'' поново размотри и у свему се омогући слобода пролаза у предметној згради сагласно стандардима из ЗАКОНА о заштити од пожара ("Службени гласник РС", бр. 111/2009)

БОРБА ЗА ЗАШТИТУ И ОДБРАНУ ОД АПАТИЈА И РЕЗИГНАЦИЈА ЈЕ ОТПОЧЕЛА НА ЧИЈЕМ ЈЕ ЧЕЛУ СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НЕЗАВИСНОСТ! МИ ЗАТО ПОСТОЈИМО И СВОЈ ЗАДАТАК ОД ДРЖАВЕ ОДОБРЕН СИГУРНО ЈЕ ТО-ОБАВИЋЕМО КРАЈЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНО, ДОСТОЈАНСТВЕНО БЕЗ ИКАКВОГ СТРАХА И ДИЛЕМЕ!

ПОРЕЗНИЦИ СРБИЈЕ НИСТЕ ОСТАЛИ САМИ-ПОСТОЈИ ВАШ СИНДИКАТ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ НЕЗАВИСНОСТ КОЈИ ЋЕ ЈАВНО ГОВОРИТИ О СВЕМУ. ТО ЈЕ НАША СВЕТА ОБАВЕЗА И ПАТРИОТСКА ДУЖНОСТ!!!!

С поштовањем, свако добро и здрави били,
Повереник,

Зоран Писковић с.р.


Е Д И Т О Р

Синдикат - Министарства финансија Пореска управа Централа''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 -Повереник- тел. 011/3950619  факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs илиzpiskovic@gmail.com

Наш Си./Бр. Сл. од 23.11.2011. године

Достава извршена Интернетом: - http://proglas.blogspot.com i

Sindikat Poreske uprave Centrala ''Nezavisnost'' poverenik Zoran Pisković: Obaveštava

Борба за морал у лику

крунисана ће бити Viktorijom

o kojoj će se pisati i govoriti

РАДНИЧКИ ВАПАЈ СЕ МОРА ЧУТИ И СХВАТИТИ!




1 коментар:

  1. Šabić: Obrada otisaka prstiju zaposlenih nedopustiva
    Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je nedopustiva obrada otisaka prstiju zaposlenih radi evidentiranja prisutnosti na radnom mestu.

    Čak i kada postoji pristanak zaposlenih za prikupljanje biometrijskih podataka poput snimanja otisaka prstiju, to ne znači da je takva obrada podataka dozvoljena, navodi se u saopštenju poverenika.


    Rodoljub Šabić



    Šabić je istakao da poslodavci koji nameravaju da kontrolišu poštovanje radnog vremena obradom biometrijskih podataka moraju da imaju u vidu da to može biti suprotno zakonu.



    Poverenik je ukazao da u pravnom poretku Srbije još ne postoji zakon koji opšte principe utvrđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti preciznije uređuje u oblasti biometrijskih podataka.



    Jedan od osnovnih dokumenata u toj oblasti, kako piše u saopštenju, jeste Direktiva Evropskog parlamenta po kojoj je obrada biometrijskih podataka dozvoljena samo kad je nužna i neophodna.
    Uvođenje biometrijskih mera samo radi kontrole korišćenja radnog vremena je prekomerno, nesrazmerno i predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca, dodaje se u saopštenju.
    http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/231655/Sabic-Obrada-otisaka-prstiju-zaposlenih-nedopustiva

    ОдговориИзбриши