Најновији чланци на покретној траци:

субота, 12. новембар 2011.

SMANJENJE ZAPOSLENIH U PORESKA UPRAVA SRBIJE-REALNA JE PROCENA



ЧЛАНСТВУ И СИМПАТИЗЕРИМА НАСЛОВНОГ ПОВЕРЕНИШТВА

Предмет: Обавештење о битној информацији



Поштоване колеге и колегинице Пореске управе,
 Недавно сам прочитао веома занимљив чланак са сјајне и добро обавештене следеће интернет стране:

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/284988/Uplatu-doprinosa-kontrolisace-banke

где се дословно наводе следеће чињенице:

DRŽAVA UVODI DISCIPLILNU

Uplatu doprinosa kontrolisaće banke

Ministarstvo finansija je prihvatilo predlog Poreske uprave da naplatu doprinosa za PIO ubuduće kontrolišu banke. Poslodavac, praktično, ne bi mogao da isplati zaradu, a da pre toga ne izmiri obavezu prema državi i radnicima, i očekujemo da ova odluka stupi na snagu od početka 2012. godine, kažu za „Blic” u Poreskoj upravi.
Po osnovu doprinosa, poslodavci trenutno duguju oko 230 milijardi dinara
Po osnovu doprinosa, poslodavci trenutno duguju oko 230 milijardi dinara. To u Fondu PIO stvara sve veću rupu, koju krpi ionako plitka državna kasa, a neodrživost penzionog sistema sve je izvesnija znajući i da za jednog penzionera radi nešto više od jednog radnika.

- Istina je da banke negoduju jer neće da se zameraju klijentima, ali Ministarstvo finansija je prihvatilo naš predlog i očekujemo da on bude unet u Zakon o poreskoj administraciji do kraja ove godine. Tada je na potezu Narodna banka Srbije koja će imati osnov da promeni odredbe u korist zaposlenih. Poreska uprava će bankama obezbediti i softver pomoću koga će bankari moći da uđu u našu bazu i vide da li poslodavac duguje za poreze i doprinose - kažu u Poreskoj upravi.

Praktično, kako objašnjava naš sagovornik, po dolasku poslodavca u banku da prebaci plate na račune zaposlenih, bankar će morati da proveri kako je pravno lice uplaćivalo obaveze radnicima i državi. Ukoliko se utvrdi dugovanje, biće stopirane i isplate plata radnicima. Blokada za celokupan platni promet će važiti sve dok poslodavac ne izmiri obaveze prema državi i radnicima.

S druge strane, bankari negoduju, a ovih dana, to po prvi put čine i javno. Zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović kaže da kontrola uplate poreza i doprinosa na zarade nije posao kojim treba da se bave bankari.

Prosečne penzije (u dinarima)
 Kategorija  Januar 2011. Avgust 2011.
Zaposleni22.22323.428
Samostalne delatnosti21.73922.944
Poljoprivrednici8.7409.237
Izvor:PIO

- Vreme Službe društvenog knjigovodstva je davno iza nas, platni promet je prebačen na banke, kao i svuda u svetu, a svako dodatno administriranje opterećuje poslove banaka. Nije posao banaka da kontrolišu poreze, jer naši službenici nisu obučeni za to. To je posao za institucije države - objasnio je Petrović.

Predsednik IO Hipo Alpe-Adrija banke Vladimir Čupić kaže da banke nisu poreski organi.
- Postoji lakši način da se to uradi. Dajte da ponovo aktiviramo ZOP ili SDK, i sve će sve biti pod kontrolom - rekao je Čupić.

Rešenje koje je predložila Poreska uprava je najsličnije onome što je nekada radila Služba društvenog knjigovodstva. Tada nije bilo moguće da poslodavac izbegava plaćanje poreza i doprinosa. Jedan od razloga zbog čega Poreska uprava danas poslodavce ne može da drži pod kontrolom je to što se onima koji izbegavaju plaćanje doprinosa vrlo teško ulazi u trag, jer imaju više isplatnih računa. Zbog neuplaćivanja doprinosa za PIO za 2010. i prvu polovinu ove godine budžet je oštećen za oko devet milijardi dinara, a najveće izbegavanje plaćanja je upravo po ovom osnovu.

- Poreska uprava ima 700 inspektora i fizički je nemoguće da sve kontrolišemo - poručuju iz Poreske uprave.

Na jednog penzionera 1,1 radnik
U Srbiji na jednog penzionera ide 1,1 radnik, a u Evropi koju takođe brine održivost penzijskog fonda, za jednog penzionera rade tri zaposlena.
Stopa zaposlenosti u Srbiji 47 odsto. U Bugarskoj je 62 odsto, Rumuniji 58,6 a Mađarskoj 55,4… Na nivou Evrope zaposlenost je 65 procenata, a stav Evropske komisije je, ipak, da je stopa niska i da će sve veći broj penzionera ugroziti budžete zemalja.
 П И Т А Њ А
 Јавна је тајна да ће доћи до знатног смањења запослених у Пореској управи. То је отворено речено, ту недавно на једном Скупу где је било пуно учесника. Тачно се и зна који се послови гасе у Пореској управи, са разлога што нове технологије и Новонастале институције, саме по себи укидају многа звања, послове и занимања. Нова ''Систематизација радних места Пореске управе'', се увелико ради, па је стога потребно посебно повести рачуна о последицама које ће резултирати смањење броја запослених, управо са аспекту губитка послова Пореске управе у будућности по основу контроле и наплате доприноса за социјално осигурање. 
Стога се Апелује на све запослене и Синдикалне асоцијације Пореске управе Србије да добро мотре ''шта се то смера'' и сви се спремимо за адекватно деловање у новим околностима.
Ако банке иако нису државни органи преузимају ''чисто државне послове'' то се Синдикати Пореске управе Србије морају борити и изборити, да са пословима иду и радници који их тренутно добро раде. До сада је увек тако било. Реална је процена да се у конкретном случају о овом етичко-моралном аспекту неће водити у довољној мери рачуна и одговарајућа брига.

С поштовањем,
Повереник,

Зоран Михаилов Писковић с.р.


Е Д И Т О Р

Синдикат - Министарства финансија - Пореска управа Централа ''Независност''-Београд, Ул. Саве Машковића бр 3-5 соба 102 - Повереник- тел. 011/3950619 – факс: 011/3953429 е-мale zoran.piskovic@poreskauprava.gov.rs или zpiskovic@gmail.com
URL adresa http://proglas.blogspot.com односно www.sidikatporeske

Наш Си./Бр. Сл. од    12.11.2011. године

Достава извршена Интернетом: - http://proglas.blogspot.com i
-press@poreskauprava.gov.rs
-milan.dumic@poreskauprava.gov.rs

Sindikat Poreske uprave Centrala ''Nezavisnost'' poverenik Zoran Mihailov Pisković: Obaveštava
Ево пар слика које говоре о болним питањима смањења послова у Пореској управи и самим тим запослености порезника:
Ако дође до нестанка послова утврђивања, контроле и наплате доприноса за социјално осигурање у Пореској управи Србије, доћи ће до ове појаве:

Стога је потребно да се сви запослени Пореске управе Србије озбиљно запитају о својој будућности! Ако не желимо овакав финале
Немој да си незаинтересован и да само гледаш своја посла, као доле приказана господа-Ни ја ништа нисам бољи!

Већ се синдикално-раднички свесно бори и избори сагласно свом егзистенцијалном интересу и потреби.



0 коментара:

Постави коментар